20. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Manifest Z-generatsiooni töötajale

Foto: Haide Rannakivi
Alanud on aasta 2017. Sa oled lihtne inimene, tavaline tööealine. Sa oled kuulnud Elon Muskist ja tema plaanist muuta inimkond multiplanetaarseks liigiks. Ta lubas kosmoselaevad Marsile viia aastaks 2030. Tulevik on lähedal. Kuid olgem ausad, sina ei pääse kunagi sellele laevale ja tegelikult sa ei tahagi sellele kosmoselaevale. Sa oled alles noor ja sul on suuremaid muresid, mida lahendada. Sa oled valmis kooli lõpetama ja alustama oma iseseisva karjääriga.

Tööandja, kelle juures töötab sinu isa, vahetab 90% töötajatest välja robotite vastu. Nad ütlevad, et see on kasulik ärile. 650 töötajast saavad hundipassi 590. See tõstab tehase tootlust 250% ja praaktoodangu osakaal langeb 25 protsendilt viiele. Sinu võimalused korralikku töökohta saada ei ole just kõige paremad, või mis? Nii, mis on sinu plaan?

Võib-olla sul ei pea üldsegi töökohta olema? Las robotid töötavad ja sina elad universaalsest baassissetulekust ehk kodanikupalgast. Lähitulevikus võib see olla täiesti võimalik, aga mis saab sinu vajadustest ning kirgedest?

Inimestel on erinevaid vajadusi. Põhivajadusteks on soe söök ja korralik koht, kus elada. Kodanikupalgaga sa võiksid tõepoolest need vajadused katta, aga mis edasi? Istud diivanil ja vahid päevad läbi televiisorit? Sa vajad eneseteostust ja ühtekuuluvustunnet!

Maailm meie ümber on kogu aeg muutumas. Elu muutub paremaks, kui meie ise muudame seda paremaks. Lähitulevikus on meil kõigil võimalus muuta elu paremaks nii meie ümber kui meis enestes. Me oleme võimelised palju enamaks kui kaheksast viieni liinitööks, see jääb minevikku. Las robotid teevad selle töö ära. Meie oleme ise oma saatuse sepad ja oma õnne valajad. Tööta pea, mitte jalgadega!

Tulevik on sinu jaoks palju helgem, kui sa ise veel arvata oskadki. Ära lase peavoolupoliitikal ja meedial ennast hirmutada. Sina ei ole enam suurkorporatsioonide ori. Head näited on innovaatilised ettevõtjad ettevõtetest nagu näiteks AirBnB ja superwork.io (100% Eesti kapital).

Foto: Andres Lainela

Meie kohustus on kasutada uusi tööriistu, mis on loodud meie elu paremaks tegemiseks. Kasutagem käsikäes uusimaid tehnoloogiaid ja vanu teadmisi. Tänapäeval saame endale lihtsalt toitu kasvatada, kasutades selleks kaasaegset tehnoloogiat, me saame jagada oma teadmisi ja oskusi ning töötada koos suurema eesmärgi mitte kellegi ainuisikulise ahnuse nimel. Uus energia on taastuvenergia. Uus majandus on osalus- ning jagamismajandus. Uus töötaja on isemotiveeriv indiviid ühise eesmärgiga ise-majandavas kogukonnas!

Allikas: Andres Lainela blogi

Autor: Andres Lainela, Global Technology Makers OÜ tegevjuht, Filmitegija OÜ produtsent

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456