Autorid: Tööelu.ee, Tööelu.ee • 21. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 lihtsat soovitust töötamise registri kohta!

Telli endale automaatne teavitus registriandmete muudatuste kohta!
Foto: pixabay.com
Tööinspektsioon on koostanud kümnest punktist koosneva nimekirja, mis hõlbustab töötamise registrisse kannete tegemist. Vaata lähemalt, kuidas teha korrektselt kandeid töötamise registrisse.

Registrisse tuleb kanda kõik füüsilised isikud, kes töötavad töölepingu alusel või osutavad teenust muu võlaõigusliku lepingu alusel (nt käsund, töövõtt, agendileping vms).Töölepingu korral tuleb töötamise alustamine registris registreerida hiljemalt tööd tegeva isiku tööle asumise hetkeks või võlaõiguslike lepingute korral töötamise alustamiseks on lepingu jõustumise kuupäev, mis üldjuhul on lepingu allkirjastamise kuupäev. Kui see toimub hiljem on tegemist rikkumisega!Kontrolli, et töötamise alustamise kuupäev on õige!Registris peab olema märgitud töötamise alustamine, peatumine, lõpetamine ja töötamise liik. Tähtaeg töötamise peatumise ja lõpetamise registrisse kandmiseks on 10 päeva.Telli endale automaatne teavitus registriandmete muudatuste kohta. Usalda aga kontrolli, sest kande kustutamise või muutmise korral teavitust ei tule!Lepingu lõppemise korral on oluline õige lõpetamise alus ja kuupäev!Kui kanne lepingu lõppemise kohta on puudu või vale, siis esimesena pöördu selle muutmiseks töötamist võimaldanud isiku ehk tööandja või käsundiandja või tellija poole. Kui töötamist võimaldanud isik ei ole nõus parandust tegema, st keeldub kande tegemisest või ei ole temaga enam võimalik kontakti saada, siis on sul võimalik pöörduda töövaidluskomisjoni poole või kohtusse. Selleks on sul aega neli kuud töösuhe lõpetamisest arvates. Jäta meelde, et kohus kandemuudatusi ise ei tee ja töövaidluskomisjon teeb kandemuudatuse alles otsusele jõustumismärke lisamisel.Sulle on kahjulik, kui andmed ei ole vastavuses või on puudu! Õigel ajal õigete andmete sisestamine registrisse säästab aega ja ressursse ning aitab vältida vaidlust tulevikus!Andmed töötamise registris on sinu kindlustus sotsiaalsetele tagatistele ja õigel ajal pensionile minekule!Õiged andmed lihtsustavad sinu kohta info edastamist, sest register on ristkasutuses haigekassa, töötukassa, sotsiaalkindlustusameti, politsei- ja piirivalveameti, tööinspektsiooni ning maksu- ja tolliameti vahel.

Rohkem informatsiooni leiab töötamise registreerimise kohta maksu- ja tolliameti koduleheküljelt.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456