22. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas mõõta rahulolu, seotust või pühendumust?

Töötajate rahulolu mõõtmisega saame sisuliselt hinnata vaid tööandja võimet rahuldada oma töötajate erinevaid vajadusi ja ootusi.
Foto: GraphicStock
Väga pikka aega on mõõdetud ja veel ka praegu mõõdetakse paljudes organisatsioonides töötajate rahulolu. Seda on nimetatud organisatsioonipsühholoogia pühaks graaliks. Ja on tore, kui juhtkonda huvitab, kui rahul tema töötajad on! Paraku annab see aga suhteliselt vähe infot selle kohta, kuidas saaks organisatsiooni või ettevõtte tulemuslikkust ja kasumlikkust parandada (kuid just see on enamasti seda tüüpi uuringute lähteülesanne või eesmärk).

Kas õnnelik töötaja on tulemuslik töötaja?

Töötajate rahulolu mõõtmisega saame sisuliselt hinnata vaid tööandja võimet rahuldada oma töötajate erinevaid vajadusi ja ootusi.

Töötajate rahulolu (satisfaction) – suhtumine ja seisund, kuivõrd töötajale meeldib (või ei meeldi) tema töö ja keskkond, kus ta töötab.

Väga paljude eri uuringutega on üritatud tõestada seost tööga rahulolu ja töötulemuslikkuse vahel. Uuringute tulemused on aga väga vastandlikud, alates sellest, et seos nende vahel on, aga see on nõrk, kuni selleni, et teatud juhul ja tööde puhul võib tööga rahuolu töötulemuslikkust hoopis maha võtta ehk mõjuda negatiivselt (näiteks müügiinimeste puhul).

Mida aga töötajate rahulolu kõige enam mõjutab? Seda, kuivõrd suure tõenäosusega on inimesed organisatsioonist lahkumas. Ja olgem ausad, sellisest plaanist enamik töötajaid oma juhte kindlasti ei teavita. Nii et kui pelgad inimeste lahkumise pärast, siis on rahulolu-uuring igati omal kohal.

Siiski võib inimene oma tööga küll rahul olla ja mitte soovida lahkuda, kuid see ei tähenda veel, et ta oma tööd väga hästi teeks. Teisisõnu jääb rahulolu uurimisest tulemuslikkuse suurendamise uurimisel väheks!

Töötajate seotus ja pühendumus

Viimased kümnendid on toonud uusi teadmisi selle kohta, mis selgitaks paremini töötajate tulemuslikkust (või selle puudumist). Algselt jõuti sinnamaale, et töötaja tunnetatud seos või seotus ettevõttega vastab sellele küsimusele.

Töötajate seotus (commitment) – töötaja emotsionaalne, normatiivne või alalhoidev psühholoogiline side organisatsiooniga.

Seotus võib olla vaid normatiivne (inimene tunneb, et tal on kohustus kaastöötajate ja organisatsiooni ees) või alalhoidlik (ta vajab seda tööd ega saa endale lubada töökohta kaotada või vahetada). Kumbki ei näita seda, kuivõrd suur on inimese sisemine soov ja põlemine aidata kaasa ettevõtte edule. Tulemuslikkuse seisukohast on oluline kasvatada just esimest – emotsionaalset seotust, mida väljendatakse ka pühendumuse mõistega.

Töötajate pühendumus (engagement) – on inimese positiivne emotsionaalne seotus, mida ta tunneb organisatsiooni ja selle eesmärkide suhtes.

Viimase aja uuringud näitavad, et pühendumus  on just see, mida organisatsioonid peaksid mõõdikuna jälgima, ja tegema pingutusi, et seda töötajates kasvatada, kui nende huvi on parandada tulemusi, sest see on midagi sügavamat kui lihtsalt seotus organisatsiooniga.

Pühendumus kasvatab rahakotti

Võrreldes rahulolu mõõtmisega saab pühendumust mõõtes palju parema pildi sellest, kuivõrd töötajad on huvitatud suurepärast tulemust tegema ja organisatsiooni edasi viima.

Towers Watsoni uuringute kohaselt on tugevalt pühendunud töötajatega organisatsioonides ärirentaablus ligikaudu kolm korda kõrgem kui nendes ettevõtetes, kus töötajad ei ole oma tööle ja organisatsioonile pühendunud. Uuringufirma Gallup jagas oma uuringus osalenud organisatsioonide tulemused neljandikeks. Selgus, et ülemise neljandiku ehk kõige paremate töötaja pühendumuse näitajatega üksused saavutasid võrreldes kõige nõrgemate töötaja pühendumuse näitajate ehk alumise neljandiku üksuste ees:

10% paremad kliendihinnangud;22% parema kasumlikkuse;21% parema tulemuslikkuse;37% madalama töölt puudumise määra;28% vähem kadusid (vargused);48% vähem tööturvalisusega seotud juhtumeid;41% vähem kvaliteedidefekte.

 

Nii, et kui sa tahad teada, kuidas suhtuvad töötajad oma töösse ja organisatsiooni, siis uuri rahulolu.

Kui tahad aga teada, kuivõrd nad on sinuga ühes paadis ja valmis sõudma kogu hingest selleks, et saavutada organisatsioonis paremaid tulemusi, siis kindlasti töötajate pühendumust.

Allikas: PersonaliDisaini blogi

Autor: Hanna Jõgi, PersonaliDisaini tegevjuht ja konsultant

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456