Autor: Pille Ivask • 7. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 nippi, et päev kodukontoris mööduks produktiivselt

Magamistuba peaks inimesele alateadlikult seostuma kohaga, kus ta saab puhata ega pea tööasjadega tegelema, seega – ära tööta voodis!
Foto: GraphicStock
Kuna kodukontoris töötamine nõuab distsipliini ja parajat pingutust, et kodused tegemised tööasju häirima ei hakkaks, on viise, kuidas end ära petta ja ka kodukontoris väga produktiivne olla.

Ära tööta magamistoas! Uuringufirma Reverie avaldas mõni aasta tagasi raporti uuringust, milles selgus, et pea pool küsitletutest tõdes, et neile meeldib meilidele vastata voodis vedeledes, samuti kipuvad inimesed oma tööplaane ja isegi projekte voodis kirjutama.

Harvard Medical Schooli professor Charles Czeisler tõdeb, et tegu on tõsise probleemiga, kuna magamistuba peaks inimesele alateadlikult seostuma kohaga, kus ta saab puhata ega pea tööasjadega tegelema. Ta märkis väljaandele Huffington Post antud intervjuus, et kuna tänapäeval saadavad meid tahvelarvutid ja nutitelefon pea igal sammul, on eriti oluline, et inimesel oleks koht, kus end välja lülitada. Neile, kes elavad ühetoalises korteris, soovitab Czeisler aga töö tegemiseks voodisse mitte minna ja võimaluse korral eraldada töönurk ülejäänud toast.

Vali õige mööbel! Selgub, et kodukontorisse tasub panustada ning võimaluse korral tuleks osta võimalikult paljude võimalustega ja kvaliteetne kontoritool. On oluline, et seda saaks vastavalt istuja vajadustele reguleerida. Sama võiks teha ka kirjutuslauaga – see peab olema inimesele sobiva kõrgusega.

Lauda valides tasub aga tähele panna, et see oleks piisavalt suur. Nii mahuvad kõik asjad ära ja sa pole sunnitud neid üksteise otsa kuhjama. OfficeMaxi tehtud uuringust selgus, et koguni 77% töötajatest tunnistas, et organiseerimata töölaud vähendas nende produktiivsust märgatavalt, kuna inimesed ei leidnud vajaminevaid pabereid suurest hunnikust lihtsalt üles.

Ära istu pimeduses! Produktiivsust silmas pidades on oluline märkida, et töökoht peaks olema piisavalt valgustatud. Leia tasakaal loodusliku ja tehisvalguse vahel ning mõtle, kumba sa ise rohkem eelistad. Kui tunned, et su töö läheb ladusamalt looduslikku valgust kasutades, säti oma kontorinurk akna lähedusse.

Lisaks eelnevale on Northwestern University teadlased kindlaks teinud, et valgustatud kontor suurendab töötajate tööviljakust ja aitab kaasa ka heale ööunele.

Püsi organiseeritud! Kui sul on hea ülevaade oma asjadest, oled produktiivsust silmas pidades omadega mäel. Sa kulutad vähem aega, et paberites sobrada, samal ajal on sul käe-jala juures kõik, mida vajad. Seejuures on tähtis märkida, et töölaual peaksid tõesti olema vaid asjad, mida sa kasutad. Näiteks kui sa ei pea iga päev printima, võid paigutada printeri kappi ja selle vajadusel selle välja võtta. 

Ära karda segavaid faktoreid! Iga inimene on tööharjumuste poolest erinev. On neid, kes suudavad efektiivselt töötada üksnes vaikuses, ent on ka neid, kellele on taustamüra väga oluline. Kui sa tunned, et su tööviljakus suureneb muusika saatel, kuula midagi head, mis sulle meeldib. Samas kui sa elad üksi või oled kodus üksinda, annab see sulle võimaluse töötada ka vaikuses.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456