Autorid: Tööelu.ee, Tööelu.ee • 27. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervislikum ja ohutum ehk 280 parimat praktikat

Swedbanki töötajad saavad nelja maja läbival terviserajal teha üle 2000 sammu.
Foto: pixabay.com
„Kaardista. Tähista. Mõõda.” – kõlab nagu olümpiadeviis „Citius. Altius. Fortius”. Ja ega palju mööda ei panegi, sest just nii valmib üks ettevõttesisene terviserada, mis propageerib töötajate seas sportlikku vaimu. Mullu avatud ja Jooksevkonto nime kandev sisemine terviserada tõi 2016. aastal Swedbankile tunnustuse tööinspektsiooni parimate töökeskkonna edendamise praktikate konkursil.

Tööinspektsioon jagas parimate praktikate auhindu juba seitsmendat korda. Konkursil tunnustatakse ideid, mida on võimalik rakendada ebamõistlikke kulutusi tegemata ja mida ka teised ettevõtted saavad järele teha. Alates 2009. aastast on tööinspektsiooni andmebaasi nõnda kogunenud juba ligi 280 head ideed, mida saavad eeskujuks võtta kõik töökeskkonna parandamisest huvitatud organisatsioonid.

Edulood on kogutud kõikidelt, nii era- kui ka avalikus sektoris tegutsevatelt organisatsioonidelt, kes on leidnud, et nende kogemus on jagamist väärt. Lisaks Swedbankile tunnustas tööinspektsioon tänavu töötervishoiupäeval veel Saint Gobain Glass Estoniat ja Elisa Eestit. Saint-Gobain Glass Estonia võttis kasutusele bluespot’i ehk tõstukile paigaldatud sinise valgusti, mis aitab lähenevat sõidukit varem märgata ning jätab jalakäijale või teistele liiklejatele aega reageerida, et kokkupõrget vältida.

Elisa kujundas aga oma kõnekeskused ümber kaasaegseks, ergonoomiliseks ja funktsionaalseks töökeskkonnaks. Muutus on oluline kõnekeskuste töötajatele, kellel pole oma kindlat töölauda, kuid kes saavad nüüd laudade asendi endale sobivaks sättida.

Parimate praktikate andmebaasis on nende ettevõtete ideed ja lahendused, kes on analüüsinud oma töökeskkonda ja mõelnud välja, kuidas lahendada kriitilisi kohti oma tööprotsessis, olgu nendeks siis ettevõtte sisekliima, ergonoomika või ohutus. Näiteks pidid Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumi koolisöökla töötajad tassima varem käsitsi treppidest suuri potte ja toiduainetekotte, mis oli suur terviserisk. Selle maandamiseks otsustas kooli juhtkond osta oma söökla töötajatele trepikäru.

Ventilatsiooniseadmeid müüv firma Pro PMK analüüsis ka oma kontori siseruumi õhku ja leidis, et tiheda autoliiklusega tee ääres olevasse kontorisse jõuab palju saastet, mida töötajad iga päev sisse hingavad. Nii otsustati paigaldada ka oma kontorile spetsiaalne ventilatsioonisüsteem, mis hoiab õhu puhtana.

Kõik parimate praktikate ideed pole aga sugugi kulutusi nõudvad. Paljud ettevõtted on riskide vähendamiseks ja sisekliima parandamiseks muutnud oma töökorraldust, kehtestanud uusi juhiseid või korraldanud töötajatele rohkem puhkepause. Näiteks Rimi kaupluste kett otsustas teadvustada oma töötajate seas liikumisvõimalust, sest tööl on müüjad palju sundasendites. Firma juhtkond kutsus töötajaid osalema 2012. aasta maijooksul, kus osaleski üle 185 Rimi töötaja.

LHV panga juhtkond mõtles aga välja, kuidas hoida oma töötajaid motiveerituna ja efektiivsena. Inspiratsiooniks korraldati asutuses aasta jooksul seminarisari „Vaata oma vaatenurgast kaugemale!”. Selle raames rääkisid oma tööst LHV töötajatele väga erinevate valdkondade esindajaid, kes teevad tööd kire ja pühendumusega. Näiteks pidas Reet Aus loengu teemal „Jätkusuutlik mood ja kiirmoe tagajärjed ühiskonnale ja inimesele” ja Urmas Viilma „Raha seosed pühakirjaga”.

„Lõviosa meie töötajatest teeb istuvat tööd arvuti taga. Ka arstide hinnangul on istumine n-ö uus suitsetamine, mistõttu tasub päeva jooksul paar korda toolilt tõusta ja miks mitte siis ka 1,2-kilomeetri pikkune terviserada läbi kõndida,” ütles Swedbank AS-i töökeskkonnaspetsialist Liis Oja. Rada on mitmekülgne: on pikki koridore, treppidel tõuse ja laskumisi, 13. korrusel vaatega „platvorm”,  peatus on võimalik teha jõusaalis või sööklas. Kokku saavad töötajad sellel nelja maja läbival terviserajal teha üle 2000 sammu.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456