30. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

6 nõuannet, kuidas väheste vahenditega motivatsiooni kõrgel hoida

Kui kollektiivis ei ole just tõsiseid allergikuid, siis on kindel, et loomade toomine töisesse keskkonda (kas või mõneks tunniks) tõstab tuju, on vahva vaheldus igapäevatoimetustele ja boonusena ei maksa see tööandjale mitte midagi!
Foto: SHRM
Kas seisad tööandjana silmitsi olukorraga, kus tahaks oma töötajaid igati motiveerida ja argipäevadesse vaheldust tuua, aga vahendeid uhketeks motivatsioonipakettideks lihtsalt ei ole?

Loomulikult oleks väga rõõmustav, kui iga ettevõte suudaks pakkuda oma töötajatele rikkalikke tervisepakette, võimaldaks igakuiseid massaažikülastusi, organiseeriks tasuta transpordi ja pakuks väikelastele päevahoidu. Reaalsuses on sellised motivatsioonipaketid pigem suurte ja väga edukate ettevõtete igapäev. Võimalusi soodsate vahenditega kollektiivi motivatsiooni ja boonusena ka ühtekuuluvustunnet tõsta on õnneks palju.

Oleme noppinud sinu jaoks välja meie arvates ühed efektiivseimad tegevused, millega töökollektiivi motivatsiooni tõsta. 

1. Sünnipäevad vabaks!

On tõsi, et sageli kaotavad sünnipäevad oma erilisuse, mida rohkem neid elus on peetud. Kunagisest suursündmusest saab paljude jaoks pigem kohustus kui rõõmupäev. Sellegipoolest ei tähenda sünnipäeva mõningane tähtsuse vähenemine, et tööandja ei võiks pakkuda töötajatele võimalust oma sünnipäev vabaks võtta. Lõppude lõpuks on tegu vaid ühe päevaga aastas! Seda ei ole ju ometi palju palutud? Kes kasutab vaba päeva pidustuste ettevalmistamiseks, kes veedab lähedastega aega, kes – miks mitte – kasutab lisapuhkepäeva hoopis kodu korrastamiseks. Kindel on see, et tasustatud vaba päev üldiselt kedagi pahandada küll ei saa, pigem ikka rõõmustada, olgu suhe sünnipäevadesse kui tahes soe või jahe.2. Lemmikud tööle kaasa!

Kindlasti ei kutsu me üles muutma praegust töökeskkonda lärmakaks loomaaiaks, aga miks mitte võimaldada töötajatel vastavalt töötingimustele ja ohutusnõuetele vahel oma lemmik tööle kaasa võtta? Kui sinu kollektiivis ei ole just tõsiseid allergikuid, siis on kindel, et loomade toomine töisesse keskkonda (kas või mõneks tunniks) tõstab tuju, on vahva vaheldus igapäevatoimetustele ja boonusena ei maksa see tööandjale mitte midagi!3. Terviseampsud igasse päeva!

Lihtne ja võrdlemisi soodne viis oma kollektiivi rõõmustada, on tellida töö juurde hooajalisi puu- ja juurvilju. See on täpselt nii lihtne, kui tundub! Need on kahtlemata tervislikumad lauasahtlitest leitavatest šokolaadibatoonidest ja kommikottidest, boonuseks sageli ka rõõmus väljanägemine. Saagirikastel perioodidel tasub oma kolleege julgustada üleliigseid õuna-, ploomi-, miks mitte ka viinamarjakuhjasid tööle toomast. Kui ise ei jõua ära süüa, on kindel, et kolleegid aitavad tekkinud olukorda kiirelt lahendada!4. Too muusika tööle! 

Elava muusika kuulamiseks ei pea tingimata terve kollektiiviga kontserdile minema. Lihtsam ja vahel veelgi erilisem kogemus on tuua muusika hoopis töökeskkonda. Uuri, kas Sinul või su meeskonnal on näiteks tutvusringkonnas muusikakarjääri alustavaid noori, kes sooviksid lisaraha teenida. Kutsu nad vahel kontorisse musitseerima! Nemad saavad esinemiskogemust ja julgust juurde ning sinu meeskond on taas ühe toreda elamuse võrra rikkamad!5. Muuda hommikud aktiivseks! 

Milline on su meeskonna tööiseloom? Kas istutakse päevast päeva kontorilaua taga ning ollakse sageli kimpus kangeks jäänud selja ja pinges kaelaga? Või on tegemist väga liikuva ja seisva tööga? Mõtle, mida oleks sinu töötajatel kõige rohkem tarvis. Kui ise ei tea, uuri töötajate käest järele! Ehk soovivad nad lõõgastavat joogatundi või virgutavat hommikuvõimlemist? On hulk treenereid, kes aitavad töökollektiividel igapäevarütmi vaheldust ja särtsu tuua. Kutsu mõni neist külla! Või on sinu kollektiivis juba mõni töötaja, kes tahaks ja võiks selliseid meeskondlikke aktiivseid hommikuid juhtida? Kindlasti ei ole mõistlik iga hommikut sedasi alustada, piisab korrast-kahest kuu jooksul.6. Tehke koos head! 

On vähe tegevusi, mis tõstavad meeskonnavaimu kiiremini ja efektiivsemalt kui seda on ühiselt tehtud heateod. Liituge mõne projektiga või leidke abivajajad oma tutvusringkonnast. Paar tundi vabatahtlikku tööd ühise töövälise eesmärgi nimel puhuvad kollektiivile kindlasti uue energia ja teotahte sisse. Miks mitte juba täna mõni hea mõte välja hõigata?

Allikas: CV Keskus

Autor: CV Keskus

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456