6. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui suure kogemuse eest on noored valmis haarama oma esimest töökogemust?

Foto: SHRM
CV Keskus.ee korraldas detsembrikuus Eesti suurimal noorte infomessil „Teeviit 2016” uuringu, millest selgus, et noorte netopalga ootus esimesele töökohale püsib 600–1000 euro vahemikus, kuid tervelt kaks kolmandikku noortest on valmis pärast õpinguid haarama töökogemuse ka miinimumpalga eest.

Noorte palgasoovides ei peegeldu palgaootuste kasvutrendi ja tööturule sisenemiseks valmistuvate noorte ootused on püsinud viimastel aastatel samal tasemel – pea pool ootab pärast õpinguid täiskohaga tööle asudes alla 800-eurost netopalka ja neljandik 800–1000-eurost netopalka, mis on Eesti keskmisest palgaootusest märkimisväärselt madalam. Lisaks tuleb arvestada, et reaalne palk on tavaliselt palgaootusega võrreldes umbes kolmandiku väiksem. Seega sisenevad paljud kõrgharitud noored tööturule umbes 600–700-eurose netopalgaga.

Lisaks toob uuring toob välja, et paljud kõrgkooli minevad noored ei ootagi, et diplom annaks neile konkurentsieelise, ja valmistuvad pärast õpinguid haarama töökogemust ka miinimumpalga eest. „Seega tuleb kõrgkooli ja õpitava eriala valikusse suhtuda väga kriitiliselt, et sellest ei saaks lapsepõlve pikendus, vaid esimene samm karjääriteel. Õpingutele kuluvad aastad peaksid olema pigem investeering teadmistesse ja oskustesse, mida on hiljem võimalik ka tööturul rakendada,” lisas CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

Esimese täistöökoha valikul on aga noortele kõige olulisemaks pakutava töö iseloom ja sisu, millele järgnevad meeskond ja ülemus ning võimalus teha karjääri. Kõrgelt hindavad noored nii konkurentsivõimelist töötasu kui ka paindliku tööaja võimalust.

 

Kas oleksid valmis oma esimest töökogemust saama ka miinimumpalga eest?
 
Ei4,3%
Pigem ei24,8%
Pigem jah41,5%
Jah29,4%
Esimese täiskohaga töö leidmisel peavad noored kõige olulisemaks töö iseloomu ja sisu
 
Töö iseloom ja sisu58,1%
Töökaaslased ja ülemus27,8%
Võimalus teha karjääri27,1%
Konkurentsivõimeline töötasu21,3%
Paindlik tööaeg19,5%
Tööandja maine8%

 

CV Keskus.ee küsitluses osales Eesti suurimal noorte infomessil „Teeviit 2016” üle 800 noore vanuses 14–25 eluaastat. Pool küsitletuist oli pärit Harjumaalt, kümnendik Ida- ja kümnendik Lääne-Virumaalt. Noorte palgasoovid nende elukohast sõltuvalt märkimisväärselt ei muutunud.

Allikas: CV Keskus

Autor: CV Keskus

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456