6. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pinged töö ja pereelu sobitamises panevad proovile tervise ja paarisuhte

Foto: SHRM
Nii selgub Miia Ojase doktoritöös, kes on uurinud, kui levinud on töö ja pereelu sobitamise probleemid ning kuidas need mõjutavad töötajate tervist ja abielulahutusi. Probleemid töö ja pereelu ühildamises viivad kergesti selleni, et tööl käiv inimene ei puhka pärast tööpäeva välja, napp taastumisaeg aga nõrgendab heaolu ja viib haigusteni.

Uuringus vaadeldakse üle kümnepäevaseid haiguspuhkusi kolme aasta jooksul Soomes. Tulemused näitavad, et neil töötajatel, kelle hinnangul töö ja pereelu sobitamine on keeruline, on suurem tõenäosus haigestuda kui neil, kelle jaoks see on lihtne.

Uuringutulemused näitavad nii tööandjatele kui ka poliitikutele, et töö ja pereelu ühildamise soodustamine on oluline. Tähtis on ka see, et tuge saaksid elukaare eri etappides olevad inimesed: lisaks lastega peredele puudutab see ka lähedasi hooldavaid ja paarisuhtes inimesi. Tugi on seda olulisem, et töökäte puudust püütakse leevendada tööaastate pikendamise ja eri eluetappides olevate inimeste lisandumisega tööturule. Risk abielule

 Doktoritöö uurib ka töö ja pereelu ühildamise probleemide mõju abielulahutuse riskile. Eriti on nende probleemide negatiivset mõju näha meeste paarisuhtele ja nendel on abielulahutuse risk kõrgem. Naiste paarisuhet mõjutavad töö ja pereelu ühildamise probleemid vähem. Sellist tulemust seletatakse n-ö ristmõjuga, see tähendab, et eriti naised reageerivad partneri töökoormusest tingitud probleemidele töö ja pereelu sobitamises ning see mõjutab paarisuhet negatiivselt. Uuringu tulemused julgustavad leidma uusi tööelu lahendusi, kuidas tööd ja pereelu paremini omavahel sobitada. Töötajate heaolu aitab ennetada haigestumisi ja toetab tööelu pikenemist, samuti mõjutab positiivselt paarisuhet ja pereelu. Hästi elavad pered aga toetavad riigi majandust ja tootlikkust.

Töö ja pereelu sobitamisest tingitud rollikonfliktidesse tuleb suhtuda tõsiselt ja neid tuleks püüda ennetada. Tööelu ülesehituses ja praktikates peaks otsima tegureid, mis soodustavad töö ja pereelu ühildamist ning toetavad heaolu. Samuti tuleks kriitiliselt üle vaadata töötajatele esitatavad nõudmised ja muuta neid tegureid, mis tekitavad töötajatele probleeme.

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456