Autor: Personaliuudised.ee • 10. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parim praktikakoht 2017 on Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Fotol: Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar ning haridus- ja teadusminister Mailis Reps andmas parima praktikakoha autasu üle Põhja-Eesti Regionaalhaigla õendusdirektor Aleksei Gaidajenkole.
Foto: Raigo Pajula
Eesti Tööandjate Keskliidu korraldatava konkursi „Parim praktikakoht 2017” võitis Põhja-Eesti Regionaalhaigla, kes pakub õppuritele läbimõeldud ja süsteemset praktikat ja panustab sellega töötajate järelkasvu koolitamisse. Auhinna andsid haiglas kohapeal üle haridus- ja teadusminister Mailis Reps ja Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla juht Agris Peedu tänas kõnes kõiki praktikajuhendajaid, kes on ära teinud suure töö ja panustavad iga päev uute õdede koolitamisse. „Tänan õendusdirektorit Aleksei Gaidajenkot, kõiki 568 praktikajuhendajat ja head koostööpartnerit Tallinna Tervishoiukeskkooli tehtud töö eest,” sõnas Peedu.

„Tiitli saamine on meie haiglale suur tunnustus ning eelkõige on see tunnustus meie 568 praktikajuhendajale,” märkis õendusdirektor Aleksei Gaidajenko, lisades: „Üliõpilastele on praktika kutseidentiteedi väljakujundamise aeg – see on aeg, mil saadakse kinnitus oma teoreetilistele teadmistele ja on võimalus õpitut rakendada. Seda kõike tehakse kogenud praktikajuhendajate valvsa pilgu all.”

Õendusdirektori sõnul moodustavad üliõpilane ja juhendaja sel perioodil ühtse tandemi, et pakkuda patsientidele parimat ravi. „Meil on suurhaiglana kohustus olla nii ravitegevuses kui ka koolitus-, teadus- ja arendusvaldkonnas eestvedaja, sealhulgas igati kaasa aidata õendusüliõpilaste koolitamisele ja valdkonna arendamisele. Seda kõike selleks, et patsientide heaks töötaksid lisaks tipparstidele ka professionaalsed õed.”

Konkursi hindamiskomisjon tõi Põhja-Eesti Regionaalhaigla juures esile läbimõeldud, süsteemse ja tervikliku praktikakogemuse pakkumist. Kõrgelt hinnati kooliga tehtavat koostööd ning panustamist juhendajate koolitamisse ja tunnustamisse. Põhja-Eesti Regionaalhaiglas on kõik juhendajad läbinud praktikajuhendajate baaskoolituse ja edasijõudnud ka jätkukoolituse. Juhendajad on Põhja-Eesti Regionaalhaiglas professionaalseks eeskujuks õppuritele. 

Hindamiskomisjon tõi esile ka personaalset lähenemist prakikale – üheskoos juhendaja ja õppuriga räägitakse läbi praktika eesmärgid, pannakse paika praktikagraafik, mis lähtub õpilase vajadusest, juba praktika jooksul jooksvalt tagasisidestatakse õppureid ning praktika lõppedes tagasisidestatakse ja antakse hinnang praktikale. Lisaks käivad haiglas praktikal Erasmus+ programmi raames ka välisüliõpilased. 

Tallinna Tervisehoiu Kõrgkooli rektor Ülle Ernits õnnitles Põhja-Eesti Regionaalhaiglat auhinna puhul ja tänas koostöö eest. „Põhja-Eesti Regionaalhaigla on suurepärane ja kõige suurem praktikabaas, kellega tehtud koostöö on olnud innovaatiline ja arendustegevust toetav,” sõnas Ernits.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul on väga rõõmustav, et tööandjad peavad õppuritele praktikavõimaluste pakkumist tähtsaks: „Praktika on parimaks sillaks kooli ja võimaliku tööandja vahel. Eriti hea meel on selle üle, et taolist sildade rajamist väärtustatakse üha enam.”

Hindamiskomisjoni esimehe, Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsare puhul paistab Põhja-Eesti Regionaalhaigla puhul silma hea koostöö kooliga ja süsteemne lähenemine praktikakorraldusele. “Hindamiskomisjoni jaoks kerkis Põhja-Eesti Regionaalhaigla puhul esile õppeasutusega läbimõeldud koostöö. Haigla panustab aktiivselt praktika juhendajate koolitamisse ja seda tehakse üheskoos kooliga. Samuti väärib märkimist kogu praktikakorralduse süsteemi terviklikkus – tegevused on läbi mõeldud esimesest päevast praktika tagasisidestamiseni välja,” sõnas Tamsar.

Lisaks Põhja-Eesti Regionaalhaiglale tunnustati parima regionaalse praktikakohana Wendre AS-i ja parima väikeettevõttest praktikakohana sai pärjatud Naudingumaitse OÜ.

Parima regionaalse praktikakoha tiitliga pärjatud Wendre AS on oluline Pärnumaa tekstiilierialade õpilaste koolitaja. Koostöös õppeasutustega korraldatakse õpipoisiõpet, mis aitab tõsta nii ettevõtte sees töötajate kvalifikatsiooni kui koolitada uut tööjõudu maakonnas.

Parimaks väikeettevõtteks valitud Naudingumaitse OÜ pisike kollektiiv leiab põhitöö kõrvalt aega võtta praktikale tulevasi kokki. Nad on heaks koostööpartneriks Valgamaa Kutseõppekeskusele, kelle sõnul on praktika Naudingumaitse OÜ-s õpiväljundeid toetav, alati personaalne ja õpilasele huvitav.

Kolme kategooria võitjatel on õigus kasutada spetsiaalselt väljatöötatud märgist. Auhinnaks on igale ettevõttele klaasikunstnik Ivo Lille valmistatud skulptuur.

Parima praktikakoha märgis, mida tänavu võivad kasutada Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Wendre AS ja Naudingumaitse OÜ

Konkursile laekus 60 avaldust. Ettevõtteid ja sihtasutusi said kandidaatidena üles seada nii ettevõtted ise kui kutseõppeasutused, rakenduskõrgkoolid ja kõrgkoolid.

Praktikakohtade pakkujaid hindas viieliikmeline komisjon, kuhu kuulusid Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar, endine haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm, Eesti Personalijuhtimise Ühingu PARE tegevjuht Ene Olle, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tööstus- ja haridusvaldkonna juht Pille Meier ja Tallinna Teeninduskooli direktor Meeli Kaldma.

Konkursi korraldab Eesti Tööandjate Keskliit koostöös SA Innove ning haridus- ja teadusministeeriumiga. Konkurssi rahastavad Eesti Riik, Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti Tööandjate Keskliit.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456