14. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, kui lapsel on tunne, et peab konkureerima sinu tööga?

Kui laps tunneb iga päev, et on armastatud ja teda pannakse tähele, teda kallistatakse ja hoitakse, siis on tema armastuse paak täis.
Foto: pixabay.com
Piiride hägustumine töö ja pereelu vahel, võimalus kodus töötada, blogimine või hobi, millest saab lisaamet, ja paljud muud tänapäeva töötrendid ei puuduta mitte ainult täiskasvanuid, vaid ka lapsi. Nii mõnelgi juhul võib laps esitada valusa küsimuse: „Kas töö on tähtsam kui mina?”

Me soovime sisukat ja rahuldustpakkuvat karjääri ning samal ajal soovime olla hoolivad ja armastavad vanemad oma lastele. Kliiniline psühholoog, mitme raamatu autor Suzanne Gelb usub, et neid rolle on võimalik ühendada. Loomulikult sõltub sinu käitumine lapse vanusest, aga universaalsed soovitused võiksid olla järgnevad.

Jaga lapsega oma töörõõme

Kui oled tulvil indu uue töö või projekti üle, siis kutsu laps enda juurde, näita, millega sa töötad, ja räägi, miks see sinu jaoks nii põnev tundub.

„Kas pole tore? Ma proovisin ja katsetasin ning lõpuks leidsin just sellise maitse, mida otsisin. Mul on nii hea meel!”

Kaasa last, kui see on sobilik

Kui palud oma lapsel aidata teha otsuseid, isegi väga väikeseid, siis see paneb teda tundma, et on kaasatud, mitte hüljatud.

„Mis sa arvad, kas see pealkiri peaks olema roheline või sinine?”

Kasuta sujuvat üleminekut pereasjadelt tööasjadele

Kui veedad lapsega aega ja su telefon annab märku saabunud e-kirjast, siis ära tõmba ennast järsku lapsest eemale ega tõtta teise tuppa kirja lugema ja vastama, eriti kui laps on väike. Paljud vanemad ei taju seda, aga selline järsk muutus on väga hirmutav väikestele, kuni kuueaastastele lastele. Kui on aeg asuda töö kallale, siis tee seda aeglaselt ja selgita, mis toimub.

„Oli tore jutt! Issil on nüüd aeg tööd teha. Tegeleme mõlemad natuke oma asjadega ja pärast loeme edasi.”

Küsi küsimusi, rahulikult

Kui laps küsib, kas sa armastad oma tööd rohkem kui teda või miks töö on temast tähtsam, siis ära reageeri üle, kuigi see on valus. Jää rahulikuks ja küsi lapselt: „Miks sa nii arvad?” Julgusta last oma mõtteid ja tundeid väljendama.

Kas su laps on õnnetu, et sa lubasid temaga parki minna, aga hakkasid hoopis arvutis tööd tegema? Või tunneb ta, et tema asjad ei ole tähtsad, sest sõpradega räägid sa ainult oma tööst, aga mitte tema õnnestumistest koolis?

Kuula last vahelesegamata. Lõpeta jutuajamine kinnitusega, et tema on sulle väga tähtis: „Kuigi ma töötan palju, siis ma armastan sind väga ja sa oled mulle kõige tähtsam. Anna andeks, et minu käitumine pani sind teisiti tundma. Armastan sind väga!”

Kõige olulisem: ole lapsega suheldes hell ja kohal

Kui laps tunneb iga päev, et on armastatud ja teda pannakse tähele, teda kallistatakse ja hoitakse, siis on tema armastuse paak täis. Ta ei hakka toimima defitsiidi tasandilt, minnes läbi elu emotsionaalsete vajadustega, mida ei õnnestu täita.

See tähendab ka seda, et kui sul on aeg tööd teha, siis tõenäoliselt ei mõju see talle nii negatiivselt. Iga päev lapsele hellust ja tähelepanu pakkudes annad talle olulise õppetunni – armastusest ei ole puudus. Nii tunneb ta, et tal ei ole midagi karta. Isegi kui ema ja isa on tööl või teises toas arvuti taga, teab laps, et peatselt tegeletakse jälle temaga ja vanemad on tema jaoks alati olemas.

Allikas: Tööheaolu.ee

Autor: Kaire Piirsalu-Kivihall, tööheaolu.ee eestvedaja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456