Autor: Personaliuudised.ee • 17. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjad: välistudengid peaksid Eestis omandatud teadmisi kasutama siinse majanduse arendamiseks

Foto: GraphicStock
Täna toimub Eesti Tööandjate Keskliidu ja Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) eestvedamisel värbamiskohvik, mis viib kokku praktika- või töökohta otsivad välistudengid ja Eesti tööandjad.

„Eestis õpib tuhandeid välistudengeid ja meie soov on, et suur osa neist seoks ka pärast ülikooli lõpetamist vähemalt mõneks ajaks oma tööelu Eestiga ja rakendaks siinses ülikoolis omandatud oskusi Eesti ettevõtluskeskkonna heaks,” ütles Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar.

Kevadel 2015 TTÜ välistudengite seas korraldatud uuringu kohaselt kavatseb üle poole välistudengitest pärast lõpetamist otsida Eestis tööd, magistrantide seas oli see osakaal ligikaudu kaks kolmandikku. Samas näitab kogemus, et välistudengitel on keeruline isegi praktikakohta leida. Enamasti on probleemiks keelebarjäär ehk vaid eestikeelne töökeskkond, kuid on ka organisatsioonilikultuurilisi küsimusi või siis leiavad tööandjad, et välismaalase praktikale võtmine on üleliia keeruline.

„Kuna välistudengid enamasti eesti keelt ei oska, tuleks ettevõtetes leida praktikantidele tublid inglise keelt oskavad juhendajad või tõlkida oma eeskirjad ja dokumendid inglise keelde, see on tööandjale lisapingutus,” lausus Tamsar. „Samas saavad välistudengitest praktikandid ja töötajad olla ettevõtte konkurentsivõime tõstmiseks kasulikud, tuues kaasa oma mitmekesised kogemused ja kontaktid. Need tööandjad, kes selle võimaluse on ära tabanud, on hiljem konkurentidest sammu võrra ees.”

Eesti Tööandjate Keskiit korraldab teist aastat ka välistudengite töövarjupäevi, mis annavad tudengitele võimaluse mõne tunni kuni ühe tööpäeva jooksul ettevõttega tutvuda ja näha Eesti töökultuuri. Projekti eesmärk on luua välistudengitele reaalne kontakt kohalike tööandjatega, mis aitaks neil hiljem leida praktika- ja töökohta.

Tamsari sõnul on töövarjutamine paljudele välistudengitele esimene kord Eestimaist töökultuuri päriselt kogeda. Ettevõtja jaoks, kel seni välismaalt pärit tööjõuga kogemus puudub või kellel see on väike, on see samuti võimalus aimu saada, millist väärtust välistudengid nende organisatsioonile anda võiks. Oma soovist välistudengeid töövarjutama võtta saab teada anda meiliaadressile [email protected]  

Välistudengite värbamiskohvik toimub täna kell 11.30–15.00 Tallinna Tehnikaülikooli Tudengimajas, aadressil Ehitajate tee 5, Tallinn. Osalevad 21 tööandjat: ABB, Politsei- ja Piirivalveameti tõlketeenistus, Meriton Hotels, Barona Eesti, Transferwise, Pipedrive, Derivco Estonia, Invent Solutions, Feelingstream, Cloudator, Vaimo, Comatec Estonia, Swissotel Tallinn, Lasbet Tootmine, Challenger Solutions, ePPC, Norma, Eesti Energia, Jobbatical, Ignite ja Kühne+Nagel.

Enim otsivad tööandjad IT-spetsialiste, kuid ka näiteks finants- ja personalispetsialiste, tõlke, ettekandjaid, administraatoreid, insenere, logistikuid jt. TTÜ-s õpib praegu ligi 1400 välistudengit.

Projekti toetavad haridus- ja teadusministeerium ning Euroopa Sotsiaalfond.

Allikas: Eesti Tööandjate Keskliit

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456