12. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telia avas Eestis ainulaadse tegevuspõhise tulevikukontori

Foto: Janika Kuusik, Telia Eesti personaliüksuse direktor
Eelmisel nädalal kolis 800 Telia töötajat uude büroohoonesse Tallinnas, mis on Eestis esimene omasarnane nii töökeskkonna kui ehituslike lahenduste poolest.

Tegu on moodsa ja paindliku töökeskkonnaga, kus töötajatel on vabadus valida igal ajahetkel oma tegevusele sobilik töölaud ja -piirkond. „Me ei kasuta enam kindla töölaua põhimõtet ning iga inimene saab tööle saabudes valida, kus ta sel päeval või hetkel parajasti töötada soovib – kas koostööks mõeldud tiimialal, keskendumiseks mõeldud vaiksel alal või hoopis sotsialiseerumiseks kohandatud kohvikus või puhkenurgas. Võimalusi jagub kõigile,” selgitas Telia Eesti personalijuht Janika Kuusik.

Uus hoone pakub mitmekülgseid töövahendeid ja tehnilisi lahendusi, mis võimaldavad mobiilsust ja valikuvabadust. Töökeskkond on disainitud nii, et oleks lihtne koos töötada erinevate tiimidega.

„Soovime soodustada ettevõttesisest suhtlust ja koostööd meeskondade vahel, sõltumata ametlikust struktuurist. Uus kontorikeskkond võimaldab moodustada hetkega uusi tiime just nende kolleegidega, kellega on ühised arutamist vajavad teemad ja projektid,” lisas Kuusik.

Foto: Janika Kuusik, Telia Eesti personaliüksuse direktor

Esimesel korrusel võtab nii töötajaid kui külalisi vastu ja juhendab edasi Eestis ainulaadne humanoidrobot Pepper. Soovijad saavad tutvuda sensoritel töötava targa linna mudeliga, mis on ehitatud Lego-klotsidest. Hoone esimesel korrusel asuv kohvikuala on kujundatud nii, et see pakub lisaks ka mõnusat koostöötamise ruumi vabamas õhkkonnas klassikaliste koosolekuruumide asemel. Büroohoone neljas kuni kolmeteistkümnes korrus on n-ö töökorrused, kus toimetatakse paindlikult ja vajaduspõhiselt – igal korrusel on koostööalad, vaiksed tööruumid, privaatsed ja väikesed ruumid nõupidamiseks või konfidentsiaalsete teemade arueluks, tiimi nõupidamisruum ja videokonverentsiruum. Neljateistkümnes korrus on mõeldud tiimiürituste ja väliste partneritega kohtumisteks. Sealsed ruumid on kõik disainitud erinevalt, õunapuuaiast köögini, kus tiimi või partneritega ühiselt aega viita – uusi ideid genereerida või kas või grilliõhtuid pidada.

Uus maja on energiasäästlik, saades sõltuvalt perioodist enamiku oma jahutus- ja soojusenergiast maa seest. Valdav osa hoone valgustitest töötab LED tehnoloogial, mis koos hoone- ja valgusautomaatikaga annab arvestatava energiakokkuhoiu.

Foto: Janika Kuusik, Telia Eesti personaliüksuse direktor

Fakte Telia tulevikukontori kohta

Kontori mööbel on mänguline ning valida saab erineva kuju ja funktsionaalsusega töökohti. Reguleeritava kõrgusega lauad sobivad töötamiseks nii püsti seistes kui istudes, tiimilauad võimaldavad parimal moel koos töötada nii 6- kui 8-liikmelistel tiimidel.Vaikses tööruumis kasutatakse akustiliste vaheseintega töökohti, mis aitavad silmaklappide kombel keskenduda käsilolevale.Kogu koostööala seinapind on nn whiteboard, mis võimaldab genereerida ideid või lihtsalt olulisi mõtteid kõigile nähtavalt kirja panna. Lisaks on aktiivsemaks kiirnõupidamiseks stand up nurgad.Kuna isiklikke töökohti ei ole, siis ei ole kohta ka sahtliboksidele. Isiklikke asju hoitakse töötõendiga lukustatavates lokkerites.Iga korruse puhkenurgas on kohvimasin, väike kööginurk, aga ka varbsein kiireks võimlemiseks ja n-ö lesila, et soovi korral hetkeks horisontaalasendisse viskuda. Puhkenurgas jalgpalli vm lauamängu olemasolu on iga korruse rahva kokkulepe.mTasku vahendusel saab iga töötaja osta mõnekümne sendi eest igalt korruselt Premium kvaliteedis kohvijooke – espresso’st ja capuccino’st, latte, kakao ja chai latte’ni.Tavapärase iga laua all oleva prügikasti asemel on ruumis mõistlike vahemaade tagant prügisorteerimissüsteemid. Seal saab oma paberid, plastikud ja olmejäätmed kenasti õigesse kasti visata. Kõik need ja ka kööginurga prügikotid on paxxo süsteemiga. See võimaldab prügikoti ära visata õiges mahus prügihulgaga, nii väldime märkimisväärselt plastjäätmete teket.Majas on paarkümmend 55-tollist ekraani tiimide äritulemuste jälgimiseksja teist sama palju ekraane siseinfo vahendamiseks.Tegevuspõhises kontoris ei ole isiklikke kabinette. Selleks, et saada kiiresti ja mugavalt, n-ö  kolme näpuliigutusega privaatset ruumi, on kõikide nõupidamisruumide uste taga väiksed ekraanid, mis näitavad ruumi päevaplaani ja annavad võimaluse on site broneeringuks. Samuti töötab sama süsteem kalendripuhastajana – kui oled ruumi broneerinud, kuid ei anna märku oma kohalejõudmisest, läheb ruum automaatselt 15 minuti pärast vabaks, andes nii võimaluse teistel sama ruumi kasutada.Kuna tegevuspõhine kontor eeldab igal hommikul oma töökoha ülespanekut, siis otsitakse lahendusi, et vältida kõikvõimalikke juhtmeid. Seepärast töötab kogu kontor wifi-ühendustel, mis ühtlasi on turvaline sisevõrk ja ei vaja eraldi VPN-logimist. Kogu kontorit kattev wifi tagab samal ajal kõigile 800 kasutajatele 50+Mbps kiiruse.  Jooksvalt vahetatakse välja ka kõik algse sissekolimisega kaasa tulnud juhtmega klaviatuurid ja hiired.Rattaga tööle tulijatele on eraldi suur rattaparkla ja üle maja üheksa duširuumi.Lummavate vaadetega väliterrass 14 korrusel pakub mõnusat kohta lõunapausiks ja kohta tiimide grilliõhtuteks.Üks maja südameid on iseteeninduslik kohvikuala, kus saab alati oma soovi järgi ise komplekteerida oma hommiku- ja lõunasöögi. Isegi öösel on võimalik sealt salatit, tortilla’t või jäätist osta.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456