19. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õige valgustus töökohal aitab säästa tervist

Foto: pixabay.com
Töökeskkonnas veedame üle poole oma ärkvelolekuajast, seetõttu on väga tähtsad töökeskkonna tingimused. Arvutiga töö põhjustab enamasti luu- ja lihaskonnavaevusi, vaimset pinget ja silmade väsimust. Uuringust selgus, et 47% töötajatest on tundnud silmades vaevusi viimase 30 päeva jooksul. Üks põhjus võib olla töökoha halb valgustus.

Piisavat valgust on vaja korrektseks töösoorituseks ja silmade heaoluks. Nägemise halvenemise ennetamiseks tasuks jälgida järgmisi valgustuse näitajaid töökohal.

Värelus on töökeskkondades sage probleem. Seda just seetõttu, et madala sagedusega (alla 100 Hz) luminofoorlambid on töökohtades ikka veel levinud. Värelus on töökeskkonnas inimsilmale enamasti tajumatu ja nähtamatu, kuid selle olemasolu koormab silmi, põhjustades peavalu ja väsimust.

Nipp: testi valgustite värelust töökohal nutitelefoni kaameraga. Lülita tööle kaamera ja kui suunata see valgusti peale, on reaalajas võimalik näha, kas valgusti väreleb või mitte.

Räigus ehk pimestus on aisting, mida põhjustavad liiga heledad alad nägemisväljas. Näiteks paistab töötajale silma kaugemal olev laelambi valgus, mis pikaajalisel töötamisel muutub väga häirivaks. See pimestab inimest, halvendab nähtavust, väsitab ja tekitab ebamugavustunnet.

Valgusallikate valgusvärv on erinev ja nende värvitemperatuur mõjutab tööülesannete täitmist. Külm ehk sinine valgus on stimuleeriv ja ärritav ning suurendab reaktsiooni kiirust. Soe ehk kollane valgus on omakorda rahustav ja võib isegi tekitada liigset unisust. Töökeskkonnas eelistab enamik inimesi soojemat valgust, kuid inimestel on valguse suhtes subjektiivsed eelistused. Ebameeldiva tunde vältimiseks ei peaks tööruumides kasutama liiga külma või liiga sooja valgust.

Valguse ühtlus on töökeskkonnas oluline, et vähendada kontraste ja varje. Kui üldvalgustus laes ei taga piirnormi tööpinnal, on kiire abinõu laualamp. Tihti tekitab see lahendus aga valguse ebaühtlust ruumis. Soovitatav on valida laualamp sama liiki valgustiga nagu laes olevad lambid.

Tööruumi kujundades tasub eelistada heledates värvitoonides seinasid ja lagesid, sest need parandavad ruumi valgust. Vältida tasuks läikivaid pindu, tööpind võiks olla pigem matt. Nii on võimalik vältida silma koormavaid peegeldusi, mis hiljem töötegijat häirima hakkavad.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456