Kuidas tõsta tootlikkust ettevõtte kultuuri abil?

masin
Ettevõtte kultuur on nagu keeruline masinavärk, mille iga hammasratas peab...

Eduka ettevõtte toimimine seisneb paljude eri ülesannete täitmises. Tooted tuleb tarnida õigeks ajaks, klienditeenindus peab hästi töötama, allhankijate ja parneritega tuleb suhelda professionaalselt.

Aga oluline on ka see, kuidas see kõik kokku sobitub. Siin hakkab oma rolli mängima organisatsioonikultuur. Tugev ettevõtte kultuur paneb organisatsiooni tööle kui õlitatud masina. Toksiline kultuur aga avaldab täpselt vastupidist mõju ning põhjustab probleeme terves organisatsioonis.

Üks tegur, millele ettevõtte kultuur võib avaldada suurt mõju, on töötaja tootlikkus. Järgnevaid tegureid tuleks silmas pidada, kui ehitada tootlikkust toetav organisatsioonikultuur.

Inimesed otsivad tunnustust

Halva kultuuriga ettevõtte töötajad tunnevad, et ettevõte ei hooli nende tööpanusest. Kui pole tehtud mingit pingutust, et töötajad tunneksid ennast hinnatuna, siis loomulikult pole neil erilist põhjust ka iga päev oma parimat panust anda. Selle asemel hakkavad nad tööd lõdvemalt võtma. Nad võivad hakata tööaega kulutama netis surfamisele, sotsiaalmeedias suhtlemisele ja kõigele muule, mis ei ole tööga seotud.

Selles stsenaariumis ei saa tegelikult süüdistada töötajaid. Kui ei ole tähtis, kui palju inimene panustab, siis hakatakse loomulikult otsima lihtsamaid viise. Selle asemel tuleb pingutus töökohal au sisse tõsta. See nõuab tagasisidet selle kohta, kuidas töötajal läheb.

Töötajate kiitmine aitab neil mõista, et nende töö on oluline, tööle eesmärkide seadmine aitab aga innustada töötajaid uutele sihtidele. Rahvusvahelised uuringud näitavad, et ligi 40% töötajatest ei tunne, et neid tööl hinnatakse.

Toksiline kultuur ettevõttes rikub töömoraali

Kui ettevõtte kultuur langeb sellisele tasemele, et muutub toksiliseks, on sellel hävitav mõju töötajate töömoraalile. On hulk eri viise, kuidas toksiline kultuur organisatsioonis võib kujuneda – see võib seisneda vaenulikkuses osakondade vahel, ebaõigluses, kuna juhtkond eelistab oma lemmikuid, töökiusamise tolereerimises jne. Kui negatiivsus ettevõttes levib, võib oodata, et hakkab juhtuma halbu asju. Töötajad hakkavad tööl ainult kella vaatama, et saaks juba koju, nad hakkavad vaenulikult suhtuma ettevõttesse, klientidesse ja juhtidesse, kasvab tööjõuvoolavus.

Alati on parem ettevõtte kultuuri juhtida, et ennetada kitsaskohti, millest võivad saada üleorganisatsioonilised probleemid.

Töötajad vajavad suunda

Kui töötajad ei tunne, et juhtkond neid suunaks, ja nad ei tea, mida neilt oodatakse, mõjub see kultuurile halvasti. Ettevõtte missioon peaks selgelt sõnastama, mis on ettevõtte peamine eesmärk. Keskastme juhid peaksid sihti omakorda tugevdama, juhtides töötajate pingutusi nii, et need oleks kooskõlas ettevõtte eesmärgiga. Aeg-ajalt on vaja töötajaid tunnustada, sest neil on vaja tagasisidet, kuidas eesmärke täita.

Tootlikkuse probleem töökohal on äärmiselt tõsine probleem, mis läheb ettevõtetele kalliks maksma. On hulk tegureid, mis seda mõjutavad, aga üks olulisemaid on ettevõtte kultuuri mõju. Kindlusta, et sinu ettevõtte kultuur oleks positiivne, annaks töötajatele suuna ja näitaks, et nende töö on oluline.

Tööheaolu.ee

Osale arutelus

  • Tööheaolu.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Valdkonna töökuulutused

Express Post otsib PERSONALIJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

23. märts 2018

Manpower otsib HR-PARTNERIT

Manpower OÜ

25. märts 2018

Itella Estonia otsib TALENDIJUHTI

Itella Estonia OÜ

01. aprill 2018