6. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sotsiaalkaitseminister: pikem eluiga peab tähendama ka rohkem tervena elatud aastaid

Foto: pixabay.com
Tervena elatud eluea lühenemine on ohumärk töökäte puuduse käes kannatava ja vananeva elanikkonnaga Eesti jaoks. On tähtis, et meie inimesed elaksid tervena võimalikult kaua, et säilitada töövõime ja elukvaliteet, püsida tööturul ja elada täisväärtuslikku elu ka kõrgemas eas, rääkis sotsiaalkaitseminister Kaia Iva 2. juunil Nordea kontserdimajas toimunud tervisedenduse konverentsi avamisel.

„Kõrgema oodatava eluea oleme praeguseks saavutanud tänu suurepärasele meditsiinile, kuid muret teeb tervena elatud eluiga – inimesed elavad kauem, kuid haigena. See on koorem nii inimesele endale kui ka laiemalt sotsiaalsüsteemile,” ütles Kaia Iva. „Praegu läheb palju ressurssi tagajärgedega tegelemisele, kuid järjest enam peame igaüks võtma vastutuse iseenda eest ja terviseprobleeme ennetama näiteks tasakaalustatud toitumisharjumuste, suurema kehalise aktiivsuse ja varajase märkamisega. Tervislikumad toitumisvalikud on määrava tähtsusega.”

Sotsiaalkaitseminister rääkis konverentsil, et tervishoiu-, tööturu- ja sotsiaalhoolekandesüsteemide ressursside tõhusamaks kasutamiseks ja koostoime parandamiseks panustab riik e-lahendustesse. Senisest enam IT-lahendusi kasutades on riigil võimalik pakkuda mugavamaid teenuseid ning täpsemini hinnata kas või eri hoolekandeteenuste vajadust. „Suur vajadus on koduses keskkonnas toimetulekut toetavate ning kogukonnas elamist võimaldavate teenuste järele. Et meie inimesed saaksid vajalikku abi ning kauem elada tuttavas keskkonnas, tunda end koduselt ja väärikalt, peame panustama eri valdkondade lähendamisse, teenuste ja toetuste koostoimesse,” rääkis Iva. 

„Tulevikuvaates ei saa mööda ka usaldusest. Me peame oma kvaliteetset meditsiinisüsteemi usaldama. Siin ma kutsun üles  tunnustama meie meditsiinitöötajaid ja mitte populariseerima ebateadust,” lisas sotsiaalkaitseminister.

2017. aasta alguse seisuga oli statistikaameti andmeil Eesti elanikest 60-aastased või vanemad 338 119 inimest. Aastatel 2009–2016 vähenes tervelt elatud eluiga Eesti meestel 1,4 ja naistel kolm aastat. Keskmine oodatav eluiga on naistel 82 ja meestel 73 aastat.

2. juunil toimub Tallinnas iga-aastane tervisedenduse konverents, mis tänavu keskendub vanemaealiste inimeste tervisele ja elukvaliteedile. Konverentsi „Toetades tervena ja aktiivsena vananemist” korraldavad Tervise Arengu Instituut, Eesti Haigekassa, sotsiaalministeerium, Tallinna Ülikool ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Eesti esindus.

Allikas: sotsiaalministeerium

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456