19. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaugtöö kui elustiil

Foto: SHRM
Kellele sobib kaugtöö ja kuidas koordineerida erinevates linnades, riikides ja ajatsoonides toimetavate tiimide tööd? Instar käis kuulamas, mida hard core kaugtöölised oma elu- ja tööstiilist arvavad.

Kuna teema on ka meie meeskonnale väga tuttav (Instari tuumik asub kahes riigis ja kolmes eri linnas), siis käisime kuulamas idufirma Remote Year korraldatud üritust Remote Year.Paneeldiskussioonist võtsid osa tõsised kaugtööhundid: Remote Yeari 12-kuulise programmi läbi teinud digiturundaja ja ettevõtja Sila Nur Isik, Jobbaticali turundusjuht Lauren Proctor, Skype’i ja terve hulga start-up’ide kogemusega (TeleportMove GuidesSten Tamkivi ja digitaalne nomaad Oleg Kutsol, kes tuli Eestisse e-residentsust arendama. Üritust modereeris Heleri Rande.

Kellele kaugtöö sobib?

Eelkõige neile, kes saavad oma töö digimaailma üle kolida ehk oma tööd n-ö lennukisse kaasa võtta ja teise riiki üle kolida. Samas ei tohiks siin seada liiga kitsaid piire – neid loovad tihti inimesed (või riigid) kunstlikult ise. Muidugi on eelis neil, kel taskus mõne riigi pass, mis võimaldab probleemivabalt reisida ja maailmas ringi liikuda (vt maailma „võimsaim” pass), samuti on töid, mis nõuavad vastavaid kutsetunnistusi (nt arstid) ja mida ei ole nii lihtne riigist riiki kolida. Peamiselt sõltub kõik aga sinu oskustest: kui saad iseseisvalt hakkama, oskad ennast ja oma tööd juhtida ja sul on side koduse tiimiga, siis on ka kaugtöö täiesti tehtav.

Millest riigist riiki rändajad enim puudust tunnevad ja mida hindavad?

Väga oluline on teiste „kaasreisijatega” kogemusi jagada  – life  hacking ja skill hacking aitavad uues keskkonnas kiiremini kohaneda ja hakkama saada. Puudust on olnud kaugtöölisi abistavatest infokeskkondadest, kuid ka need on juba tekkimas.

Millal on parim aeg rändleva tööga alustada?

Ühelt poolt siis, kui oled juba elukogenum ja sul on kogunenud vahendeid, mis võimaldavad sul  mugavalt reisida. Teisalt näitab kogemus, et kui kasvavad sissetulekud, siis kasvavad ka kohustused (pangalaenud, perekond). Seega on lihtsam alustada siis, kui pole kogunenud veel liiga palju pagasit (otseses ja kaudses mõttes). Pidev rändamine õpetab toime tulema vähemate asjadega.

Mis on kõige populaarsemad asukohad maailmas, kuhu koondutakse?

Need asukohad on muutuvad, väga palju mõjutab ka soodne elu- ja töökeskkond (näiteks Kolumbia, mis varem seostus peamiselt narkokartellidega, on muutunud väga populaarseks start-up’ide keskuseks). Lisaks mõjutavad ka poliitiline olukord ja ühiskondlikud sündmused inimesi väga tugevalt. Liigutakse sinna, kus on parem elu.

Põneva idee käis välja Sten Tamkivi: kui inimene kaotab töö, peaks valitsus andma talle pigem mobiilse elu vautšeri, mitte toetusraha.

Kaugtöö varjuküljed

Igapäevase elu (töö- ja puhkeaja) rutiini hoidmine võib osutuda raskeks. Kaugsuhtluse puhul on tihti takistuseks erinevad ajatsoonid ja interneti vahendusel suheldes võib kaduma minna hulk emotsioone. Töötamiseks on vajalik vaikne ja keskendumist võimaldav keskkond ning kiire internetiühendus.

Kui sul on perekond, siis nõuab kõikide pereliikmete elu planeerimine päris palju organiseerimist (nt laste haridus). Peab jälgima, et sotsiaalne suhtlus kannatada ei saaks – kui täiskasvanud saavad sellega üsna hästi hakkama, siis just lastele võib see osutuda keerukaks. Samas  avardab mitmes riigis elamine oluliselt laste maailmapilti. Kodu on seal, kus on sinu pere, mitte kindel asukoht.

Mida tulevik toob?

Tuleb luua kaugtööks vajalikke tööriistu – suhtlustööriistad on juba löödud, nüüd peavad ka riigid ise looma omalt poolt vahendid, et inimesed saaks elada ja töötada igal pool. Firma asutamine, pangakonto avamine jmt peab muutuma lihtsamaks.

Kaugtöö ja tööandja – see on sinu võimalus!

Paljud inimesed ei mõista veel niisugust elustiili ja neil on raske harjuda mõttega, et keskmiselt töötatakse ühel ametikohal (ja sugugi mitte ühes asukohas) 18 kuud. See tähendab aga, et just praegu on võimalus sul kui tööandajal kaugtöö sisu ja väärtused defineerida.

Kaugtöö tuleb ettevõtetes kohe DNA-sse sisse kodeerida. Samuti tuleb arvestada, et vahetevahel on kolleegidega vaja ka silmast silma kohtuda.

Milline on edukas kaugtöötaja?

Edukas kaugtöötaja peab oskama end hästi väljendada ka kirjalikult ning suutma luua häid, humoorikaid ja grammatiliselt korrektseid tekste.

Milline on juhi roll?

Suur vastutus on ka juhil, kelle ülesanne on tekitada oma meeskonnaliikmetes tunne, et nad võivad temalt kõike küsida, ning jälgida, et suhtlusliin töötajatega ei katkeks.

Kui kaugtöö on sinu organisatsiooni tugevus, siis ära unusta seda ka teistele välja näidata!

Allikas: Instari blogi

Autor: Triin Jürgens, Instari projektijuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456