4. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes on 2017. aasta maailma parimad tööandjad?

Foto: Shutterstock
Maailma üks suurim tööandja brändingu agentuure, Universum, avaldas hiljuti värske ülevaate ettevõtetest, kes on tudengite meelest kõige atraktiivsemad tööandjad maailmas, ning uuris, millised on noorte tööootused ja -eelistused. Ka instaris korraldatakse analoogset uuringut Eesti noorte seas juba 8. aastat järjest, seetõttu olid uuringu tulemused intrigeerivad. Eesti noorte tööootuste uuringu tulemused avalikustame 12. septembril toimuval üritusel koostöös Eesti Personalijuhtimise Ühinguga PARE, seni aga vaatame, millised trendid valitsevad tudengite seas üle maailma, et neid siis juba sügisel ka Eesti tulemustega võrrelda.

Uuringule vastas ligi 300 000 IT- ja majanduserialade tudengit maailma 12 suurima majandusega riigist: Brasiilia, Kanada, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, India, Itaalia, Jaapan, Venemaa, Lõuna-Korea, Suurbritannia ja Ameerika Ühendriigid. Hinnatavad ettevõtted valiti välja selle alusel, et need pidid mahtuma esimese 90 protsendi sekka vähemalt kuues riigis loetelus ära toodud kaheteistkümnest.

Kui ühelt poolt võib välja tuua, et tudengite hinnangud on üle maailma üsna sarnased, siis kindlasti tuleb sisse ka piirkondlikke eripärasid ning ja väita, et edukad tööandjad on just need ettevõtted, kes oskavad oma tööandja brändingu sõnumid kohalikule turule vastavaks kohandada.

Ülemaailmse trendina võib üheselt välja tuua töö ja eraelu vahelise tasakaalu tähtsuse. Kasvab sotsiaalmeedia olulisus tööandjate kohta info otsimisel. Noored tahavad karjääri, mis võimaldab neil ka isiklikus elus edukad olla, ilma et nad peaksid muretsema töökaotuse pärast. Soost olenemata ollakse varasemast rohkem valmis jagama oma elu töö ja kodu vahel.

Toome ära 2017. aasta maailma atraktiivseimate tööandjate esikümne majandus- ja äritudengite hinnangul

1. Google

2. Goldman Sachs3. Apple4. EY (Ernst & Young)5. PwC (PricewaterhouseCoopers)6. Deloitte7. Microsoft8. L’Oréal Group9. KPMG10. J.P. Morgan(Võrdluseks: 2016. aastal oli esikolmik Google, Apple, EY.)

Majandustudengite atraktiivseteks hinnatud ettevõtetest esimesed on tehnoloogiaettevõtted ja neile järgnevad traditsiooniline panganduse ja konsultatsiooni sektor. Ligi 76% firmadest jääb suurte tarbekaupu tootvate (FMCG ehk fast moving consumer goods) ettevõtete sekka, neile järgnevad sektoritena pangandus ja autotööstus.

2017. aasta maailma atraktiivseimad tööandjad IT- ja inseneri eriala tudengite hinnangul

1. Google

2. Microsoft3. Apple4. General Electric (GE)5. BMW Group6. IBM7. Intel8. Siemens9. Sony10. Samsung(Võrdluseks: esikolmik oli ka 2016. aastal sama.)

Majandus- ja IT-tudengite trendid

Suurem ei ole alati parem

Ligi 75% majandus- ja IT-tudengitest eelistavad hiigelkorporatsioonidele keskmise suurusega ettevõtteid – nimelt soovivad noored töötada makroettevõtete (üle 1000 töötaja) asemel pigem keskmise suurusega (100–499 töötajat) ning suurtes (500–1000 töötajat) ettevõttetes.Tudengid tahavad maailma muuta ja neil on tunne, et väiksemates ettevõtetes on seda saavutada lihtsam kui ülisuurtes firmades.

Töö- ja eraelu olgu tasakaalus

Nii majandus- kui ka IT-tudengid hindavad üha enam töö- ja eraelu vahelist tasakaalu. Järgmisena tuuakse välja kindlust ja stabiilsust ning heade juhtide olulisust.Erinevalt majandustudengitest väärtustavad IT-tudengid tööd, mis pakub suuremat emotsionaalset rahulolu ja rohkem intellektuaalset pinget.

Kui meedia, siis sotsiaalmeedia

Milliseid infokanaleid majandustudengid (ka IT-tudengid ja insenerid) enim kasutavad? Esikohal on sotsiaalmeedia, selle järgneb tööandja kodulehekülg, seejärel karjäärimessid, tööportaalid ja tööandjate tutvustused ülikoolides.

Info Eesti tudengite 2016. aastat tööootuste uuringu tulemuste ja atraktiivsetet tööandjate kohta on leitav siit.?

Vaata, kas sinu organisatsioon on ka 2017. aasta tudengite hinnatavate organisatsioonide nimekirjas

Instari ja PARE 2017. aasta Eesti atraktiivsemate tööandjate väljakuulutamise ürituse info leiad meie Facebooki-lehelt. Täpsema info uuringu Universumi globaalse tudengite uuringu kohta on leitav siit.

Allikas: Instar

Autor: Triin Jürgens, Instari projektijuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456