6. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Abivahendid võimaldavad kvaliteetset tööelu

Abivahendite loetelu on küllalt pikk, kuid vahel ei oska ei tööandja ega ka töötaja arvatagi, et töö mugavamaks tegemiseks on mitmeid võimalusi. Vahel on abivahend lausa inimese ainuke võimalus tööd teha.

Varem personalitööd teinud, kuid nüüd kommunikatsioonivaldkonna vastu huvi tundev Mariana Maltseva andis ise tagasisidet ja uuris ka teistelt nägemispuudega tuttavatelt, mis abivahendeid ja äppe kasutatakse.

Kõige rohkem kasutavad pimedad diktofone, kellasid ja valgeid keppe. Ülikoolides kasutavad pimedad üliõpilased enamasti diktofone, mis on tänapäeval väga moodsad. Need lindistavad ja teevad lindistustest eri vormingutes faile, mida saab kohe arvutisse laadida.

Pimedatel diabeetikutel on rääkivad glükomeetrid, mis teatavad veresuhkru näite. Vedelikunivoo mõõtjat kasutatakse nii kodus kui ka kontorites näiteks kohvi, tee jm valamisel tassidesse. Mõõtja annab signaaliga märku, kui vedelik jõuab teatud tasemeni.

Äpid muutuvad üha tõhusamateks abimeesteks, võimaldades teha lisaks igapäevastele toimingutele paljusid asju, millest viis aastat tagasi ei osanud keegi unistada.  

EyeSense aitab tuvastada objekte ja isiklikke asju. I-Phone’iga tuleb teha foto, näiteks külmkapis olevatest moosipurkidest ja saadakse teada, mis moosiga on tegu.

Paljud pimedad kasutavad telefonis GPS-kaardirakendust Waze. Selle abil saab taksos jälgida, kas taksojuht sõidab sihtkohta ringiga või otseteed. Samuti saab jälgida, kus ise parasjagu ollakse. Vilunumad nutiseadmete kasutajad oskavad aru saada ka sellest, kas ollakse õiges või vales transpordivahendis.

BlindSquare on maailma kõige populaarsem pimedatele arendatud GPS-aplikatsioon, kirjeldades ümbrust, sh siseruume, kui telefoniga liikuda ja äpp on sisse lülitatud. Maltseva: „See võiks suuremas kontoris tööd alustades olla päris huvitav. Toetab paljusid eri keeli. Eestis küll osa kasutab seda äppi, kuid soovijaid on rohkem, põhjuseks, miks seda ei kasutata, on selle äpi kõrge hind.”

KNFB Reader – äpp trükimaterjalide tuvastamiseks/skaneerimiseks. Maltseva: „Tööl võiks see olla väga tõhus abimees. Saab väidetavalt hakkama ka piltidelt teksti tuvastamisega. Internetis kiidetakse palju. Suudab lugeda ka PowerPointi esitlusi seinalt ja restoranis menüüd.”

Vähestel on kodus ka Google Home, mida on võimalik siduda oma I-Phone’i, interneti ja Spotifyga. „Sina küsid, tema vastab. Saab panna äratuse, uurida kalendrist päevaplaani, ilmateadet, kuulata meelismuusikat.”

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456