28. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töökeskkonna nõuded muutuvad selgemaks ning vähendavad ettevõtjate halduskoormust

Foto: pixabay.com
Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile töötervishoiu ja tööohutuse seaduse muutmise eelnõu, et vähendada tööandjate halduskoormust ja muuta töökeskkonna nõuded eesmärgipärasemaks.

„Töötervishoiu ja tööohutuse seadus vajas uuendamist, sest selles oli palju ajale jalgu jäänud bürokraatianõudeid. Formaalsete kohustuste asemel suuname ettevõtjaid reaalselt looma ohutut töökeskkonda,” ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. „Kõige olulisem on see, et uue korra järgi on töötervishoiu ja tööohutuse nõuded töötajale arusaadavamad ning tööandja jaoks lihtsamini ja väiksemate kuludega rakendatavad.”

Töötajate tervisekontroll muutub tulevikus eesmärgipärasemaks ja kaitseb töötajat senisest paremini vahetut mõju omavate ohtude korral. Töötaja tuleb suunata tervisekontrolli lähtuvalt töös esinevatest ohtudest.

Uus kord annab tööandjatele senisest rohkem otsustusõigust, näiteks on töötajate juhendamine ja väljaõpe ning esmaabi edaspidi ettevõtte vajadustest lähtuv. Võttes arvesse töö eripära ja ohtlikkust, on tööandjal senisest rohkem võimalusi otsustada töötajate juhendamise viisi ja läbiviijate üle.

Muudatustega vähendatakse ka ebavajalikke ja ajale jalgu jäänud kohustusi. Näiteks antakse tööinspektsioonile õigus loobuda tööõnnetuse uurimisest, kui on algatatud kriminaalmenetlus, et vältida tööõnnetuste uurimisel topeltmenetlust.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse väljatöötamise kavatsus sai kooskõlastusringilt hulgaliselt tagasisidet. Ettepanekuid tegid nii ministeeriumid, allasutused – tööinspektsioon ja terviseamet, samuti sotsiaalpartnerid, sealhulgas Eesti Ametiühingute Keskliit, Eesti Tööandjate Keskliit ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, samuti huvigrupid, näiteks Eesti Töötervishoiuarstide Selts, Eesti Advokatuur, Eesti Punane Rist ja Eesti Puuetega Inimeste Koda.

Kooskõlastamisele esitatud eelnõuga saab tutvuda SIIN.

Allikas: sotsiaalministeerium

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456