16. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ettevõtted lähevad septembris kondimootoriga tööle

Kondimootoriga tööle!
Sadade tööinimeste jaoks algab igal sügisel koos septembrikuu saabumisega SportID korraldatav võistlus „Kondimootoriga tööle!”, kus vastastikust pinget pakuvad üksteisele erinevad Eesti ettevõtted. Ent mitte ainult – omavahel võistlevad ka töötajatest moodustatud 4-liikmelised võistkonnad iga ettevõtte sees. Neil kõigil on üks ülesanne: liikuda kuu aega tööle ning sealt tagasi kondimootoril.

Juba neljandat korda toimuv aktsioon sai alguse küsimusest, kas iga päev ummikus istutud tunde oleks võimalik oma kehale mõeldes nutikamalt ära kasutada. Uute harjumuste juurutamiseks pole aga töökohastst paremat paika, sest seal käime regulaarsemalt kui mis tahes trennis või koosviibimisel. Nii tekkiski mõte kondimootorist, mis teeks tavapärase teekonna tööle ja sealt koju üheks kuuks oluliselt põnevamaks ja tervisesõbralikumaks.

Vaatame üheskoos nendele kolmele kondimootorisügisele tagasi. Kes ja kui palju on üleskutsest aegade jooksul võitnud – ning kuidas motiveerida end sel aastal osalema?

Septembris oli Viljari lapse sünnitähtaeg ja kartus sünnitusest eemale jääda oli suur – samas autoga tööl ka ei tahtnud käia.

Scania ratturid ja 140 eurot säästu

Esimesel sügisel, kui SportID „Kondimootoriga tööle!” projekt aset leidis, saatis seda rõõmustav edu. Osalema jõudis toona üle 500 töötaja Eesti ettevõtetest ning see oli märk, et üritusest peab saama traditsioon.

„Esimest korda elus oli mul kahju, et elan ainult 12 kilomeetri kaugusel töökohast. Selleks, et viga parandada, võtsin plaani pikendada töö ja kodu vahelist teed,” rääkis Janek, 2014. aastal parima tulemuse teinud Scania tiimi liige. Iga päev pikendas ta oma teed 28 kilomeetri võrra – ja läbis nii kokku 80 kilomeetrit päevas!

Scania tiimi kokkupanekut innustas aga Viljar, kes oli selleks ajaks rattasõiduga paar aastat tegelenud ja kaotanud tänu sellele 40 kg kehakaalust. „Soetasin juulis ratta ja hakkasin kilomeetreid koguma. „Kondimootoriga tööle” võistlus tuli nagu rusikas silmaauku – täpselt õigel ajal,” rääkis ta.

Ei olnud harv, et võistluse nimel tuli mõni suurem ohverdus teha. „Septembris oli ka minu lapse sünnitähtaeg ja kartus sünnitusest eemale jääda oli suur – samas autoga tööl ka ei tahtnud käia,” kirjeldas Erti. Indu andsid ka ärivaldkonna konkurentidele tuule alla tegemine ja pirakas sääst kütuse arvelt. „Vaatasin huvi pärast, palju ma eelmisel kuul autoga sõitsin ja spidomeetril ilutses 830 km. Puhas sääst kütuse pealt oli juba 140 eurot!” tõdes Viljar.

Boosti naiskond ja ostmata jäänud kuupilet

„Põnevus, mida ürituse algus tekitas, oli päris suur – kõiksugu äppide testimine ja nii edasi,” kirjeldas Boosti mahlabaaride tiimi liige Anna-Kati oma tundeid „Kondimootoriga tööle!” projekti hakul mõni aasta tagasi.

Anna-Kati liikus juba toona iga päev jala ja rattaga ega uskunud esialgu, et projekt midagi muuta suudab. „Tegelikult muutis küll. Juba 1. septembril, kui ma oma pagasiga Tartu bussijaama potsatasin, mõtlesin, et okei, nüüd lähen küll bussiga koju, muidu kukub õlg ema kaasa pandud toidukoorma all lihtsalt küljest ära. Siis aga meenus, et sai ennast ju kirja pandud ja pole mul häda midagi, vantsin koju,” rääkis Anna-Kati, „kirusin ennast küll, aga jõudsin siiski elusana kohale!”

Marleen, Anna-Kati töökaaslane, jättis samuti bussiga kuuks ajaks hüvasti. „Septembris ei ostnud ma endale isegi linnaliini kuupiletit. Seda selleks, et oleksin pidevalt motiveeritud jala liikuma.” Üsna aktiivse tiimina tajusid Boosti naised küll, et on terve päeva liikvel, kuid peas polnud keegi neist kilomeetreid päris kokku lugenud. „Seega oli päris suur üllatus, kui mõni päev tuli lõppskooriks 14 km!” kirjeldas Laane Reti.

Tööl mõni liigselt söödud saiake-küpsis ei tekita nii suuri süümepiinu juhul, kui pärast tööd tuleb liikumine, mis selle veidikenegi heastab.

Raplamaa haigla ja 197 korda jalgsi tööle

Viimase, 2016. aasta kondimootorivõistluse rekordtulemuse tegid kolm tubli füsioterapeuti Raplamaa haiglast, kes olid võistlusesse haaranud ka oma elukaaslased. Kamba peale käisid nad jalgsi, rattal või rulluiskudel tööle ja tagasi ühe kuu jooksul 197 korda – ehk kaks korda igal tööpäeval!

Kõik tiimi liikmed vastavad üksmeelselt, et iga hommik tundus mõnus, kui mindi tööle kondimootoriga. „Kui just paduvihma ei sadanud,” täpsustas füsioterapeut Birgit. „Enamasti olid ilmad ju fantastilised,” kinnitas kolleeg Liisa ja lisas: „ükski trenn või liikumiskord ei olnud minu jaoks nii raske, et kahetseda seepärast võistlusel osalemist!” Lisaks võistlusskoori arvesse minevate tööle ja tagasi liikumistele käisid füsioterapeudid liikumas ka nädalavahetusel ja õhtuti.

„Kõige eredamalt on võib-olla meeles see, kui käisime tiimi naisliikmetega 8. septembril rahvusvahelise füsioteraapia päeva tähistamiseks rabamatkal. See andis tohutult palju energiat ja tiimisisest töömotivatsiooni,” tõdes Liisa.

Ilmselt motiveerib aga üht tubli tervisesportlast enim see aus mõte, mida jagas meiega Sander: „Tööl mõni liigselt söödud saiake-küpsis ei tekita nii suuri süümepiinu, juhul kui elad teadmisega, et enne ja pärast tööd tuleb liikumine, mis selle veidikenegi heastab.” Ja selle Sandri toodud näitega saab kahtlemata nõustuda.

Sel aastal on aktsioonis osalejatele auhindu kokku rohkem kui 1800 euro väärtuses, lisaks anname välja iganädalasi üllatusauhindu ja sooduspakkumisi meie partnerite juures.

Enim ettevõtte töötajaid edukalt kaasanud SportID ettevõttele loosime välja

kuu aega FirmaFitnessi kontorivõimlemise treeninguid Tallinna, selle lähiümbruses või Tartu kontoris               

Vähemalt 80 liikumiskorda kogunud tiimide vahel loosime välja       

4* spaapuhkust neljale Pärnu parimas kuurorthotellis ESTONIA Resort Hotel & Spa****

4 paari Saucoy Zealot ISO2 spordijalatseid a’ 139 eurot                      

400 euro eest SportID krediiti, a' 50 eurot

4  Laulasmaa, Narva või Tõravere elamusretke

Keskkonnaministeerium ja kuu aega kontorivõimlemist

Möödunud aastal andis SportID välja eripreemia sellele Eesti ettevõttele, kes suudab oma ettevõttest võistlusesse kaasata kõige suurema protsendi töötajaid. Auhind? Kuu aega kontorivõimlemise treeninguid koos Eestis tegutseva FirmaFitnessi looja Susie-Anniga, kelle kogemustepagasisse kuulub ka Saksamaal kuulsa tehnikatootja Boschi töötajate treenimine.

Kokku registreeris end võistlema lausa 10% tervest keskkonnaametist – pea sama hea tulemuse tegi ka Tartus asuv ravimiamet. Tol hetkel asuti keskkonnaametis lähemalt tegelema ka spordi- ja tervisekompensatsiooni võimalustega ning seetõttu oli kontorivõimlemine hea variant nägemaks, kas enda liigutamine töötajatele üldse huvi pakub.

Läks aga nii, et kontorivõimlemise treeningud olid igal korral rahvast täis ning paljud osalejad tunnistasid, et kehaline areng on juba kuu ajaga märgatav ja enesetunne parem! Treeningud auhinna saamisega aga ei lõppenud ja kontorivõimlemist plaanib keskkonnaamet jätkata ka edaspidi.

Kutsu ka enda ettevõte sel sügisel kondimootorit kasutama ja liigu koos kogu Euroopaga! Ajalugu on alati armastanud säravaid nelikuid, seega leia oma Athos, Porthos ja Aramis või Lenna, Piret ja Katrin ning pange end kirja!

Tule osalema!

Võistlusel ametlikult osalemiseks tuleb oma 4-liikmeline võistkond SportID keskkonnas kirja panna. Registreerimine ja võistlusel osalemine on kõigile tasuta!

Osalemiseks märgivad kõik tiimi liikmed regulaarselt oma läbitud vahemaad „Kondimootoriga tööle!” aktiivsuspäevikusse. Arvesse läheb maksimaalselt kaks sisestatud liikumiskorda iga võistluspäeva kohta. Võistluspäevad on kõik võistlusperioodi sisse jäävad tööpäevad ehk kokku 20 päeva.

Auhinnaloosis osalemiseks peab grupp koguma kokku 50% maksimumtulemusest ehk 80 liikumiskorda. See tähendab, et laias laastus tuleb igaühel liikuda kondimootoril kord tööpäevas. Osalemiseks on olulised vaid liikumiskorrad, mitte läbitud kilomeetrid või vahemaa läbimise kiirus.

„Kondimootoriga tööle!” vältab sel aastal 4. septembrist 29. septembrini. Juba neljandat korda toimuv projekt on Euroopa spordinädala ja töökohtade spordikuu ametlik võistlus, mille peakorraldaja on SportID. Võistlust aitavad korraldada Eesti Olümpiakomitee ja Eesti Firmaspordi Liit.

Registreeri oma neljaliikmeline tiim!

Hoia võistlusmelul silm peal ja tutvu reeglitega!

Sõbrad kampa ja septembris kondimootoriga tööle! 

Autor: Britt Rosenberg, SportID

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456