23. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võimuintelligentsus kui juhtimiskompetents ning selle arendamine juhtidel ja dirigentidel

Koolitaja, psühholoog, superviisor ja coach Viktoria Saat
Hiljuti oli mul võimalus viibida vaatlejana noorte dirigentide rahvusvahelistel dirigeerimiskursustel, mida juhatasid maailma tippu kuulavad kogenud dirigendid. Psühholoogi ja koolitaja 20-aastase karjääri jooksul õpin ma pidevalt midagi uut juurde, osaledes erialastel kursustel, seminaridel, konverentsidel. Eriline inspireeriv väärtus on aga keskkonnal, kus olen algaja ega saa oma turvalise harjumuspärase eksperdi rolli taha peitu pugeda. Selles keskkonnas tekivad üllatuslikud seosed ja avanevad uued vaatenurgad.

Juhi mõjuvõimust ja selle kasutamisest kõneleb Viktoria Saat ka tänavusel Koolituskonverentsil juhtimise töötoas.

Koolituskonverents 2018 toimub 8. novembril Original Sokos Hotel Viru konverentsikeskuses. Tutvu konverentsi programmi ja esinejatega ning registreeri end soodushinnaga

Viimasel ajal olen iseenda jaoks kirglikult avastamas mõjuvõimu intelligentsuse teemat ja selle arendamist juhtidel. Meil kõigil on mõjuvõim ja me kasutame seda kogu aeg, vaatamata sellele, kas oleme sellest teadlikud või mitte. Meie mõjuvõimust ja selle mõjust on rohkem teadlikud need, kes on kuidagi puudutatud. Kui aga täidame teatud formaalset rolli, millega kaasneb mõjuvõim, on meil eriti suur väljakutse osata seda võimu kasutada hästi, õiglaselt ja kõikide osaliste kasuks.

Kui me räägime mõjuvõimust, siis seda võib eristada kolme liiki

Sotsiaalne (vanus, sugu, haridus, tervislik seisund, välimus jne)Isiklik ehk psühholoogiline (enesekindlus, emotsionaalne ja sotsiaalne intelligentsus) – mitteformaalne mõjuvõimRollist või ametipositsioonist tulenev – formaalne mõjuvõim

Kui kaks esimest, ja nendest eriti isiklik mõjuvõim, käivad meiega kaasas ja me võime nendele, hoolimata olukorrast, toetuda, siis kolmas on oma loomu poolset nõrk ja muutlik – selle mõju väheneb keskkonna vahetusega. Mida rohkem meie enesetunne ja enesekindlus sõltub positsioonist tulenevast mõjuvõimust, seda rohkem me kipume seda kasutama, et ümbruskonda mõjutada ja ennast paremini tunda. Õppimine ja loovus eeldab Zen-meelt ehk algaja meelt. Algaja meel eeldab, et toetud oma isiklikule mõjuvõimule sh suhtlemisoskustele, karismale, uudishimule, tead, kes sa oled, aktsepteerid oma ebatäiuslikkust, väärtustad ennast oma arengu teekonnal. Isikliku mõjuvõimu olemasolu on eelduseks, et suudad formaalse mõjuvõimu hästi kasutada.

Dirigent kui liider ja liider kui dirigent

Kui tulla dirigeerimiskursuse juurde tagasi, siis minule, kes oma töö tõttu tegelen palju inimsuhetega, oli tohutult huvitav jälgida, kuidas areneb üks pidev kvantseotus õpetaja, alustava dirigendi, orkestri, pilli ja muusika vahel. Me ei saa mitte mõjutada ja ei saa mitte olla mõjutavad. Teadlikkus on võti. Ja siis tekib üks ahhaa! ning ma saan kinnituse, et teatud seaduspärasus töötab, vaatamata kontekstile.

Minu suurimaks üllatuseks ei õpetatud dirigente enamasti musitseerima, sh hästi partituuri tundma, vaid neile õpetati enesekindlust. Neile õpetati, kuidas suhelda orkestriga, olla mõjuv ja teenida välja orkestri usaldus, kuidas aru saada, et orkester sind usaldab, ja kuidas see usaldus parimal viisil eesmärgi heaks tööle panna.

Dirigendi õppetund nr 1. Isiklik mõjuvõim vs. rollist tulenev mõjuvõim. See, et sa seisad orkestri ees, kuna sinule on antud õigus juhatada, ei tähenda veel, et sul on ka selleks psühholoogiline luba olemas. Legitiimsus ehk seadusjärgsus on vaataja silmades. Juhi roll, erialased teadmised ja kogemused on eelduseks, kuid sa ei saa neid täies mahus kasutada, kui meeskond ei aktsepteeri sind juhina, kui sa kahtled endas ja oma psühholoogilises õiguses juhtida. Roll, kuhu astud, eeldab sinult enesekindlust ja eneseusku. Selleks, et saada luba juhatada orkestrilt, on oluline eelkõige anda luba iseendale ja siis see orkestrilt ära teenida.

Mõjuvõimu halvaks kasutamiseks on kaks võimalust: vähene kasutamine, mitte piisavalt mõjuv olek, mis on tingitud hirmust võimu kuritarvitada ning võimu kuritarvitamine ehk võimutsemine.

Juhi või dirigendi võime mõjutada sõltub sellest, mida ta mõjuvõimust arvab ja kuidas ta ennast selles tunneb. Kui ta arvab, et mõjuvõim on halb, siis ta ei mõju piisavalt tugevalt. Kui aga ta ei tunne ennast isiklikult, psühholoogiliselt tugevana, siis kipub ta rohkem toetuma välistele mõjuvõimu komponentidele. Mida rohkem juht kasutab oma positsiooni, et ennast maksma panna, seda rohkem ta mõjuvõimu kaotab.

Ole ise see muutus, mida maailmas näha soovid.

Mõjuvõimu intelligentsus kui uus ja oluline juhtimiskompetents

Selleks, et arendada juhtimiskompetentsi, mis on seotud mõjuvõimu intelligentsusega, tuleb juhil saada teadlikuks, kuidas juhi positsioon teda mõjutab ja kuidas see avaldub tema juhtimises.

Juhi võimekus. Mida juht võimust arvab, kuidas ta sellesse suhtub, mis on tema isiklik suhe võimuga, kas ta tunneb ennast psühholoogiliselt tugevana ka väljaspool rolli?Kuidas juht kasutab oma mõjuvõimu? Kuidas see avaldub tema käitumises, olekus, suhtlemises, juhtimises tervikuna ja kas ta on sellest teadlik?Mida arvavad teised, sh alluvad ja kolleegid sellest, kuidas juht oma rolli täidab ja mõjuvõimu kasutab? Millisel kujul juhi kavatsus nendeni jõuab ja kuidas nad seda kogevad?

Dirigendi õppetund nr 2. Ole ise see, mida edastad. Kui sa tahad, et orkester kõlaks nagu võlumaailm, siis ole ise võlur. Kehastu selleks, mida edastad. Me mõjutame ja inspireerime teisi kõige rohkem isikliku eeskujuga. Kõige mõjuvam ja mõjutavam instrument on inimese hing. Tohutult nakkav energia on inimesel, kes ise parajasti kogeb midagi ehedat, midagi, mis neelab ta endasse ja nad muutuvad üheks. Kas sinu käitumine ja sinu olek on piisavalt kooskõlas sellega, mida edastad? Usu sellesse, mida teed, ja edasta seda oma meeskonnale. Kui ei usu, siis küsi endalt, miks? Kas see läheb sinu tõekspidamiste, arengu, isikliku visiooniga, vajadustega kokku või mitte?

Dirigendi õppetund nr 3. Juhi ja ole juhitav. Sul on visioon, sul on plaan, sul on tegevuskava. Sinu, kui dirigendi liigutused peavad olema konkreetsed, usutavad ja läbimõeldud ning orkestrini peaks jõudma sõnum, et sa tead, mida teed ja kuhu lähed. Sa vajad meeskonda, et nendega koos sinna jõuda. Sa tead, mida sa tead ja mida ei tea. Sa aktsepteerid, et sinu ees on kogenud oma ala eksperdid, kes valdavad instrumenti sinust paremini. Sa oled kindel oma visioonis, kuid vajadusel oled avatud erinevatele arvamustele ja arutelule. Sa juhatad ja oskad olla juhitav visioonist ja meeskonnast ning selles on sinu jõud. Sellest sünnib sünergia, mis viib eesmärgi poole.

Mõjuvõimu intelligentsus on üks juhtimiskompetentsidest, mida on oluline arendada nii kogenud kui ka alustaval juhil (ja dirigendil). Isikliku mõjuvõimu olemasolu ja selle arendamine on eelduseks formaalse mõjuvõimu efektiivsele kasutamisele. Juhi oskusest mõjuvõimu hästi kasutada sõltub organisatsiooni kultuur ja moraal, töötajate (muusikute) pühendumine ja tulemuslikkus. Sellest sõltub, kas muusika, mis kõlab, puudutab ja arendab või mitte.

Autor: Viktoria Saat, koolitaja, psühholoog, superviisor ja coach

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456