Autor: Personaliuudised.ee • 13. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordea uuring: üle poole elanikkonnast sooviks, et tööandja maksaks neile lisapensioni

Nordea Pensions Estonia juhatuse esimees Angelika Tagel
Nordea Pensions Estonia tellitud uuringust selgub, et töötajate ja tööandjate suhtumine tööandjapensionisse erineb kardinaalselt. 58% töötajatest peab tööandjapensioni oluliseks, aga seda pakub täna Eestis vaid 3% ettevõtetest.

Nordea Pensions Estonia juhatuse esimehe Angelika Tageli sõnul näitavad uuringu tulemused, et elanikkonna ootused Eestis alles lapsekingades olevale tööandjapensionile on kõrgemad kui tööandjad seda täna pakkuda suudavad. 

„Uuringu eesmärk oli hinnata nii Eesti elanike kui ka tööandjate teadlikkust tööandjapensioni kohta ja suhtumist sellesse. Tulemused kõnelevad enda eest. Tööandjate ja ettevõtete nägemused lähevad mitmeski punktis lahku, erinedes nii motiveerituse, hüvede kui ka kitsamalt tööandjapensioni olulisuse hindamises.” Tageli sõnul peetakse töötajate seas tööandjapensioni sagedamini (58%) olulisemaks hüveks kui näiteks spordi- ja vabaajategevuste toetamine (53% vastanutest) või ühisüritused kolleegidega (41%). Samal ajal tööandjatest tähtsustab tööandjapensioni vaid 27%.

„Meil on praegu kasutusel kolmesambaline pensionisüsteem, mis toetab inimeste pensionivara kasvatamist. Tööandjapension peaks olema täiendavalt motiveeritud neljas sammas.” Tageli hinnangul on tööandjapensioni vähene populaarsus tingitud eelkõige puudulikust teadlikkusest. „Küsitluse tulemused näitavad selgelt, et tööandjapensioni mõiste on ühiskonnas veel vähe kinnistunud. Arvatakse näiteks, et see on seotud tööstaaži või palga suurusega.” Vähest praktikat  seostasid tööandjad ka suure lisakulu või vahendite puudusega, mis on Tageli sõnul ekslik arvamus. „Tööandjapension on ettevõtte võimalus töötajaid motiveerida, panustades nende III pensionisambasse. Makselt ei pea tasuma tulumaksu, mis annab rahalise võidu. Palgana makstes oleks kulu 20% suurem.”

„Mul on hea meel, et siiski on juba täna Eestis ettevõtteid, kes oma töötajate tulevikku tööandjapensioni näol panustavad. Eeskujudeks on näiteks Skype, osa riiklikke struktuure, haiglad, Eesti mõistes suurtootjad ja ka Nordea Grupp,” lisas Tagel.

Nordea Pensions Estonia tööandjapensioni hiljutise uuringu eesmärk oli hinnata nii Eesti elanike kui ka tööandjate teadlikkust tööandjapensioni kohta ning suhtumist sellesse. Uuringus osales 1000 vastajat vanuses 23–59 aastat ja 300 vähemalt 26 töötajaga ettevõtte ja kolmanda sektori asutuse esindajat, kes otsustavad töötajatele motivatsioonipaketi raames pakutavate hüvede üle. Uuringuga saab täpsemalt tutvuda siin

Olulisi fakte

Tööandjatest 2% hinnangul pole nende töötajad motiveeritud. Samas väidab elanikest 17%, et pole tööl motiveeritud.82% tööandjatest maksab enamikule oma töötajaist head põhipalka. 31% töötavatest elanikest väidavad, et saavad head põhipalka.86% tööandjatest annab enamikule oma töötajaist tunnustust ja tagasisidet. 20% töötavatest elanikest väidab, et saab seda.Tööandjapensioni peab oluliseks motivaatoriks 58% elanikkonnast, ent vaid 27% tööandjatest.Sagedamini arvatakse, et tööandjapensioni kogub tööandja ise, kui et tegu on maksetega töötaja pensionifondi.Paljud oletavad, et see on hüve, mis peaks olema seotud nt tööstaažiga.Tööandjatest 3% väidab, et juba pakub tööandjapensioni.Pool vastanutest soovib, et tööandja pakuks tööandjapensioni, ja 47% arvab, et pensionipõlve kindlustamine on neile väga oluline. Samas vaid 10% tunnistab, et on piisavalt mõelnud oma pensionipõlve kindlustamisele. 

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456