Anne Mere: tööandjad on palgarallis ise süüdi

annemere
HKScan Grupi Balti üksuse juht Anne Mere

Äripäeva peadirektor Igor Rõtov uuris HKScani Balti üksuse juhilt Anne Merelt, kuidas lihatööstusesse buumi ajal töökäsi leida. HKScanil on Eestis 1200 töötajat ning käive 160 miljonit.

Eile nentisid toiduainetööstuse liidu liikmed oma pressiüritusel, et tööjõuturuga on probleem: inimesed tahavad aina palka juurde, aga ega neid inimesi kuskilt võtta ole.

Vastab tõele, et viimase aasta jooksul on tööjõuturg meie jaoks probleemsemaks muutunud. Ja tööjõukulud on meil toorainekulu kõrval suuruselt teine artikkel. Nii et kõik väiksemadki muudatused avaldavad seal väga suurt võimendust just seetõttu, et meil on kokku 1200 töötajat.

Millest siis selline olukord on tekkinud? Väidate, et palgatõus takistab tootlikkuse kasvu – seda me kõik teame. Aga mis mind üllatab, on see, et te ütlete, et tööandjad ise tekitavad palgaralli. Mina olen seni arvanud, et palgaralli tekitab ikka turg?

Jah, see on selline intrigeeriv väide, aga kui vaadata statistikat, siis teises kvartalis kasvas brutopalk 6,8 protsenti. Kuskilt need numbrid ju tulevad – keegi maksab suuremat palka. Aga eks selle taga ole turuolukord. Ma olen mõelnud, et see tuleb sellest, et inimesi ei saa enam tööle normaalsete kanalite ehk kuulutuste kaudu. Nüüd on mindud selle peale, et ostetakse töötajaid üle. Mis iganes töökoha võtad: ütleme, et meil on palk 1100 eurot kuus, aga siis tuleb naabrusest konkurent, kes maksab 1300 eurot kuus. Meil on uut töötajat 1100 euroga väga raske saada.

Tööandjate suurim mure on see, et töötajatele tuleb maksta suuremat palka, ja ega neid häid töötajaid väga palju saada ka pole. Pakun kohe välja ühe lahenduse: miks meil on vaja jamada 1000 töötajaga – toome liha sisse Poolast või mujalt!

Sellist mõtet pole tulnud. Väga radikaalsed mõtteviisid siin Äripäevas (naerab). Aga eks see ongi suurem strateegiline, poliitiline küsimus: kas me tahame tunda end turvaliselt ja eesti rahvast ise ära toita või mitte. Eesti on olnud tugev põllumajandusmaa ja peaks minu nägemuses ka selleks jääma. Praegu peaks keskenduma jätkusuutlikkusele, sellele, et tagada põlvkondade vahetus põllumajandussektoris ja piisavalt töökäsi lihatööstuses.

Aga kui popp see lihatööstus praegu on?

Asi ei ole kõige hullem, aga alati saab paremini.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Värske ja erakordselt särav koht stiilseks firmapeoks – Olympic Casino Olümpia

Smokingus härrad, õhtukleitides daamid, bigbänd, kabaree, särisev pinge Black Jacki lauas ja erutav kõlin automaadisaalis – ei, see pole James Bondi uue filmi treiler, vaid firmaüritus Tallinna kõige põnevamas peokohas, Olympic Casino Olümpias.

Valdkonna töökuulutused