24. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millist lepingut töö tegemiseks sõlmida?

Tähtis on, et teaksid, mis on lepingute erinevused, ja loeksid alati lepingu enne allkirjastamist vähemalt korra läbi!
Foto: GraphicStock
Oktoobris alanud Tallinna Ülikooli ja tööinspektsiooni koostöö raames lahkavad tudengid tööeluga seotud küsimusi, lootuses leida neile vastuseid. Sel korral on vaatluse all töö tegemiseks sõlmitavad lepingud - täpsemalt tööleping ja töövõtuleping.

Käid aktiivselt töövestlustel ning lõpuks näkkaski üks magus koht ja sind oodatakse tööle. Tööülesanded on mitmekesised ja ei jõua ära oodata, et saaks asuda palka välja teenima. Veel enne seda, kui koidab päev, mil sammud uude kontorisse seada, heliseb telefon ja saad kõne Maarikalt, kes on firma personaliosakonna spetsialist. 

„Palun saada mulle oma meiliaadress, elukoht ja isikukood, siis saadan sulle meilile töövõtulepingu allkirjastamiseks.” Töövõtuleping? Mis asi see on? Kammid kiiresti peas läbi kogu kuuldud info lepingute kohta. Ema töötab töölepinguga ju, isa ka ... vist? Mis vahet neil on, miks nad sõlmivad minuga tööVÕTUlepingu?

Jah, tõenäoliselt su ema ja isa töötavad tõesti töölepingu alusel. Tööd tehakse reeglina töölepingu alusel. Kuid ära muretse, töövõtuleping ja käsundusleping on ka täiesti okeid ja legaliseeritud lepingud. Töövõtu- ja käsundusleping sõlmitakse tavaliselt tähtajaliselt ja siis, kui sa osutad teenust, nt oled osav IT-valdkonnas ja valmistad ettevõtetele veebilehti või on sul suurepärased oskused lastega toime tulla ja ürituste ajal hoiad peole tulnud vanemate lapsi.

Küll aga enne, kui saadad Maarikale allkirjastatud töövõtulepingu, tea seda, et sul ei ole õigus saada puhkust. Su vanemad töötavad töölepingu alusel ja seega on neil õigus saada tasustatud puhkust. Samuti on neil kindlalt paika pandud töö tegemise aeg, ületunnitöö on piiratud ja ka puhkeaeg on kehtestatud. Töövõtu- ja käsunduslepinguga tööd tehes võib nõuda sinult töötamist piiramatult ja puhkeaega ette määratud ei ole.

Kui sul tekib tööandjaga vaidlusi, siis nende lahendamiseks võid pöörduda kohtusse. Lisaks kohtule võivad töövaidluskomisjoni pöörduda ainult need töötajad, kellega on sõlmitud tööleping. Töötades töövõtu- või käsunduslepingu alusel ei ole töö tellija asi, kuidas tagad enda ohutuse töötamise ajal.  Samas ei laiene sulle piirangud lepingu lõpetamisel. Lepingu ülesütlemise seaduse aluseid need lepingud ei sätesta, puudub ka etteteatamise ja hüvitise maksmise kohustus.

Soovitan sul siiski alati eelistada töölepingut, kuid on kindlasti töid, mille tegemiseks sobivad töövõtu- ja käsundusleping isegi paremini. Tähtis on, et teaksid, mis on nende erinevused, ja loeksid alati lepingu enne allkirjastamist vähemalt korra läbi!

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456