25. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enam kui pool eestlastest kogeb pidevalt stressi

Samal ajal kui kõrge stressitase on üks peamisi unehäirete põhjustajaid, on kvaliteetne uni ka üks efektiivsemaid stressi alandajaid.
Foto: GraphicStock
Üle poole eestlastest kogeb vähemalt korra kuus stressi, selgus Baltimaade elanike hulgas tehtud uuringust. Kõige sagedamini väljendub stress närvilisuse, pingete, väsimuse ja unehäiretena. Lahendust soovitavad eksperdid otsida tasakaalustatud toidust, unekvaliteedi parandamisest ja magneesiumi sisaldavatest toidulisanditest.

Terviseeksperdi ja City Tervisekliiniku toitumisnõustaja Teele Tedre sõnul esineb stressi ja unehäirete vahel omamoodi nõiaring. „Samal ajal kui kõrge stressitase on üks peamisi unehäirete põhjustajaid, on kvaliteetne uni ka üks efektiivsemaid stressi alandajaid,” kommenteeris Teder.

Enim põhjustavad stressi töökoormus ja suhted töökaaslastega

Ülekaalukalt levinuim stressi põhjustaja kõigis Baltimaades on inimeste töökoormus ja suhted töökaaslastega, mida kinnitab üle poole kõikidest vastajatest. Palju stressi põhjustavad ka rahaline seis – 47 protsendi eestlaste, 40 protsendi lätlaste ja 43 protsendi leedulaste seas – ning suhted pere ja lastega, mille üle tunneb muret 33 protsenti eestlastest, 36 protsenti lätlastest ja 44 protsenti leedulastest.

Stress põhjustab erinevaid terviseprobleeme

Uuringust selgus, et kõige sagedamini väljendub stress närvilisuse ja pingetena, mida kogeb koguni 73-77 protsenti elanikest. Olulisel määral põhjustab stress ka väsimust – 59 protsendi eestlaste, 47 protsendi lätlaste ja 56 protsendi leedulaste seas – ning unehäired, mida kogeb ligi pool vastanutest.

Kui uni ei ole piisav ja jääb ebakvaliteetseks, põhjustab see erinevaid terviseprobleeme ja mõjutab negatiivselt elukvaliteeti tervikuna. „Napp uni võib kiirendada vananemist ja viib immuunsüsteemi tasakaalust välja. Halvenevad mälu ja suutlikkus keskenduda, töö- ja õppimisvõime, suureneb risk haigestuda südamehaigustesse ja diabeeti. Unehäirete korral on peaaegu võimatu langetada ka kehakaalu, kuna selline olukord viib hormoonid tasakaalust välja,” kommenteeris Teder. 

Magneesium aitab stressi leevendada 

Uuring näitas, et Baltimaade elanikud mõistavad une tähtsust stressi vähendamisel – 31 protsenti uuringus osalenud eestlastest ning 20 protsenti lätlastest ja leedulastest ütleb, et püüab stressiga toime tulemiseks rohkem magada. Tedre sõnul näitab tema kogemus, et inimesed küll mõistavad piisava ja kvaliteetse une olulisust, kuid ei pööra sellele tegelikkuses kuigi suurt rõhku. Tihtipeale ei osata unekvaliteedi parandamisega ka teadlikult tegeleda.

Hea unekvaliteet sõltub paljudest asjadest, alates stressirohkete olukordade vältimisest kuni teadliku toitumiseni. „Tähtis on pöörata tähelepanu ka mineraalidele ja vitamiinidele, kuna stressiolukorras suureneb nende igapäevane vajadus tugevalt ja puudujäägi korvamiseks on soovitatav neid sel perioodil toidulisanditena juurde võtta. Unehäirete puhul on eeskätt olulised tsink ja magneesium, mis soodustavad und reguleeriva melantoniini tootmist,” ütles Teder.

Uuringu korraldas Sanofi tellimusel uuringufirma Rinkos tyrimų centras. Uuringu eesmärk oli analüüsida, mis põhjustab Eesti, Läti ja Leedu elanikel stressi, millised on stressist põhjustatud vaevused ja milliseid vahendeid kasutatakse stressiga toimetulekuks. Uuring tehti juunis 2017 veebiküsitlusmeetodil. Uuringus osales kokku 1500 inimest, 500 inimest igast Balti riigist.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456