9. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kontoritöötajate energiakulutus on sama väike kui ahvidel puuris

Foto: pixabay.com
Soome teadlase Arto Pesola hinnangul võib kontoritöötajate aktiivsust võrrelda puuris peetavate ahvide omaga, vahendab tööheaolu.ee Helsingin Uutiseid.

Istuge, palun. Võta tool ja istu. Istekohti jätkub esimesele 20-le.

 Meie ühiskond soosib istumist. Eeltoodud fraasid on näited, kuidas inimesi iga päev märkamatult istuma suunatakse. Liikumisfüsioloog ja teadlane Pesola ütleb, et inimene, kes ei soovi istuda, võib tunda lausa sotsiaalset survet.

„Meie uuringus osalejate eesmärk oli püüda vähendada istumist. Osa neist soovis muuhulgas seista töökoha kohvinurgas, kui teised istusid. Nad said aga küsimuste osalisteks ja  pidid põhjendama oma seismist. Lõpuks viis see selleni, et ka nemad istusid maha.”

Istumise vastu on keeruline võidelda, sest see on nii ahvatlev ja lihtsaks tehtud. Sageli on see lausa vältimatu.

Istumise halvast mõjust on viimastel aastatel räägitud palju ja sageli kuuleb ka ütlust: istumine tapab. Pesola arvates on see siiski lihtsustamine.

„Istumise negatiivsete mõjude ennetamine vabal ajal on väga tähtis. Kui istud tööl kaheksa tundi järjest ega liigu ka pärast seda, tõuseb enneaegse suremuse risk lausa 60%. Kui aga aktiivset liikumist on kas või pool tundi päevas, väheneb risk märgatavalt.”

Kõige kahjulikumad on tööd, kus ei saa pausi pidada, olgu põhjuseks siis liigne aktiivsus või passiivsus.

Pesola arvates oleks istuva tööde tegijatel hea tõusta toolist kas või hetkeks seisma või kõndima iga poole tunni järel, sest nii saab aktiveerida istumisel passiivseks jäänud lihaseid. Pesola ütleb, et istuva töö tegijad on passiivsed pea 90% tööajast ehk sama palju kui puuris peetavad ahvid., millega liigset istumist vähendada.

 Ta annab soovitusi ka igapäevasteks väikesteks muutusteks

„Võib kasutusele võtta kalendri, kuhu panna kirja, mida mis päeval teha. Teisipäeval sõidan tööle ja tagasi jalgrattaga. Kolmapäeval jätan auto kaugemale parklasse ja kõnnin sealt tööle. Prindin paberid kontori teises otsas asuvasse printerisse. Reedel käin lõunal kaugemas söögikohas. Väikesed asjad.”

Kuigi inimeste liikumisharrastuste ja erinevate personaaltreenerite teenuste populaarsus on kasvanud, vähendavad suurenev passiivsus väljaspool lühikesi liikumisharrastusi nende tulemuslikkust.

Liikumine on viimastel aastatel teatud viisil muust elust eraldunud. Tänapäeval tähendab liikumine paljudele spetsiaalset kohta, kus ollakse dressides ja kus on juhendajad. Liikumist võib aga harrastada iga päev. Kuigi keskkond sageli suunab meid passiivsusele, sõltub palju inimese enda valikutest.

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456