Autor: Viivika Rõuk • 16. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kogemus on etem kui diplom

Äripäeva kujundus- ja fototoimetuse juht Viivika Rõuk
Foto: Andras Kralla
Osalemine tööturul tasub paremini ära kui diplom, kirjutab Äripäeva kujundus- ja fototoimetuse juht Viivika Rõuk.

Iga tööturul viibitud aasta suurendab sissetulekut keskmiselt 10% võrra. Magistriõpingud katkestanud inimesed saavad keskmiselt 150 eurot rohkem palka kui need, kes kraadi kätte said.

Sellised faktid on must valgel kirjas haridusministeeriumi uuringu tulemustes. Mina võin nende tõesust oma näitel kinnitada.

Teadsin juba keskkoolis, mida teha tahan – kirjutada, tekste toimetada, vahendada lugusid. Otsisin ja leidsin üsna lihtsasti tööd, näiteks saatsin artikleid maakonnalehe noorterubriiki. Pärast läksin ülikooli toimetamist õppima ja jätkasin kõiksugu lisatööde tegemist. Bakalaureuseõppe lõpuks oli mul CV-s töökogemus, mille üle võisin olla uhke. Sain ausale päevatööle Äripäeva. Pärast aastat aega Äripäevas töötamist astusin magistriõppesse, sest tundsin, et kuigi tean, kuidas asjad on, jäin liiga tihti võlgu vastuse, miks need nii on.

Tööl läks põnevaks

Läbisin edukalt kõik kursused ja sain paremaks spetsialistiks, kuid lõputöö jäi pooleli. Otsustasin teha põnevaid asju tööl, mitte lõputööd kirjutada, ja mulle tundub, et tööandja on mulle selle eest tänulik olnud. Ma ei tee tööd palga, edutamise või ettevõtte majandustulemuste pärast, vaid sellepärast, et see on põnev. Mul on tunne, et niipidi mõeldes tulevad ka palk ja edutamine, käive ja kasum.

Haridusministeeriumi uuringust selgus, et kõikidest magistriõppe IKT, sotsiaal- ja käitumisteaduste, ajakirjanduse ja teabe ning ärinduse ja halduse suunal õppima asunutest ligi kolmandik katkestab õpingud. Ülikooli kõrvalt täisajaga tööl käia on raske ja ma ei oleks seda endale bakalaureuseõppe ajal soovinud. Väikesed tööotsad huvitaval erialal on aga suisa hädavajalikud, et endale tööturul eelis tekitada. Kui mul on korralik kogemus, ei vali mitte ükski tööandja minu asemel mu kursusekaaslast, kes sai minust natuke paremaid hindeid, kuid kellel puudub igasugune töökogemus.

Andekus ei vaja pabereid

Seda minu veendumust kinnitab ka Tesla asutaja Elon Musk, kes on öelnud, et kraadi pärast pole vaja muretseda. Tema sõnul võivad kõrgkoolidiplomid olla hea märk, aga need ei ole kindlasti tööle saamise ja andekuse eeldus. Paljud kuulsad tehnoloogiasektori inimesed – näiteks Bill Gates või Steve Jobs – ei suutnudki ülikooli ära lõpetada. Musk rõhutab, et andekus ei vaja paberit, ja sellele on raske vastu vaielda.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456