17. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

8 märki, et sind juhitakse hästi

Foto: GraphicStock
Sageli ollakse juhtide suhtes väga kriitilised. People Management Daily toob välja kaheksa hea juhtimise tunnust, mille põhjal saab hinnata, kas sul on juhiga vedanud.

Juhtidel on igas organisatsioonis oluline roll – nende käes on võti, milline on tööjõud tulevikus. Enam ei ole juhtimiseks piisav see, kui juht ütleb töötajatele ainult, mida teha, ning parandab nende tööd, kui nad seda ei tee.

Kuidas me teame, et meid juhitakse hästi? Üks üpris usaldusväärne näitaja on see, kui hästi me ennast tööl tunneme. Aga see on subjektiivne hinnang ja iga kord ei olegi kerge aru saada, kui meie juht püüab meid aidata.

Parimatele juhtidele on töötajate huvid olulised – nad soovivad aidata, et me saaksime rakendada oma täielikku potentsiaali. Kuidas nad seda teevad?

1. Nad teenivad välja usalduse ja usaldavad ka ise 

Ei ole suuremat väärtust meeskonnas kui usaldus. Mõnel inimesel on raske oma juhiga isiklikku informatsiooni jagada, ent kui sa tunned end selles olukorras turvaliselt, siis teeb sinu juht midagi õigesti. Veel parem on aga tunne, et sind ka usaldatakse. Üks suurimaid kingitusi, mida juht saab teha, on kinkida usaldus.

2. Nad juhendavad ja õpetavad eeskuju kaudu 

Head juhid suunavad meid ise vastu võtma otsuseid ja õpetavad meid mõistma, kuidas teha põhjendatud valikuid. Parimad juhid aga inspireerivad meid oma käitumisega. Me õpime sageli sellest, kui jälgime, kuidas parimad käituvad ja tulemusi saavutavad. Kui sinu juht teeb midagi silmapaistvalt hästi, nii et see inspireerib temalt õppima, siis on see väärtuslik kogemus.

3. Nad ei lähe isiklikuks 

On kunst võtta teemaks töö tulemused, ilma et minna isiklikuks ja demotiveerivaks. Juhid peaksid olema suutelised aitama meeskonnaliikmetel mõista, kuidas nad peaksid paremini tegutsema, ning vastavalt kaasa aitama nende arengule.

4. Nad aitavad meil oma tulevikku kujundada 

Head juhid aitavad meil näha oma eesmärke ja ambitsioone ning välja mõelda, kuidas neid saavutada. Nad aitavad meil ära tunda, mille poole me püüdleme, kuidas selleni jõuame, ja niiviisi võtta vastutuse oma tuleviku eest.

5. Nad ei tunne ennast ohustatuna 

Tugev juht mõistab, et meeskonna edu on ka tema edu. Inspireerides meeskonda särama, kasvatavad nad igaühe arenguvõimalusi. Häid juhte ei hirmuta nende töötajate arengusoov.

6. Nad seavad selgeid eesmärke ja ootusi 

Head juhid räägivad oma meeskonnaga projekti käigus regulaarselt, et kindlustada, et kõik on õigel rajal. Nad on avatud suhtlemisele ja on vajadusel olemas ning julgustavad meid rääkima halbu uudiseid enne, kui neist kasvab tõeline probleem. Me teame, kuhu me liigume, sest teame, mida ja millal peame tegema ning milline on edukas tulemus.

7. Nad kiidavad 

Head juhid kiidavad, kui see on õigustatud. Kiitus ja tänu on tõhusam, kui see on konkreetne – näiteks juht selgitab, miks konkreetne töö hästi on tehtud või miks meie tegevused kedagi aitasid.

8. Nad teavad, mis sind motiveerib 

Et oma meeskonnaga parimaid tulemusi saavutada, peab juht mõistma, mis motiveerib ja inspireerib iga meeskonnaliiget. Me kõik oleme selles suhtes erinevad.

Juhi roll täna on kasvatada usaldusväärseid professionaale, kes suudavad teha otsuseid. Juhid ise peavad seejuures tasakaalu leidma: inspireerima uute töötajate entusiasmi, andma inimestele võimaluse eksida, samas kindlustama, et kogemused neid kasvatavad ja organisatsioon ei saa kahju. See on juhtimise väljakutse meie tänases maailmas. 

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456