28. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kommunikeerida nagu liider?

Soovitusi noorele juhile tema liidriteel
Foto: SHRM
Stanfordi ülikooli lektor ja coach Allison Kluger õpetab noori juhte, kuidas kommunikeerida nagu liider.

Milline on liidri olek?

Liidri olek väljendub selles, millist mõju sa avaldad ümbritsevatele inimestele, kuidas väljendad ennast verbaalselt ning oma välimuse ja olekuga. See ei seisne kenas väljanägemises, vaid selles, kuidas räägid inimestega ja väljendad oma kavatsusi. Kui oled ruumist lahkunud, siis sinu mõju ei kao, vaid inimesed mõtlevad sinu sõnade peale ja tegutsevad sellele vastavalt.

Miks on liidri olek oluline?

Juhile ei ole mulje avaldamine valiku küsimus, vaid see on möödapääsmatu. Kas märkad või mitte, inimeste silmad on sinu peal ja saad avaldada kas suurepärast, neutraalset või halba muljet.

Sotsiaalsed kontaktid võimaldavad luua sidemeid ja kui selle nimel mitte pingutada, siis on see kaotatud võimalus. Igaüks võib õppida liidri olekut, see seisneb peamiselt enesest teadlik olemises.

Kuidas alustada harjutamist?

Kui rääkida liidri olekust, siis peaks inimestel tekkima tunne, et neil on sinuga turvaline ja sa hoolitsed nende eest. See ei tähenda, et peaksid suutma kõike – mõnes asjas oleme me suurepärased ja mõnes keskpärased.

Keegi meist ei armasta kriitikat. Liidri olek tähendab inimestele sellise tunde tekitamist, et sul on asjadest kindel arusaam. Sa tunned piisavalt oma tugevusi ja kui sa midagi ei tea, siis leiad abi, kes aitab asjadest aru saada.

Liidrina tuleb arendada ka kommunikatsiooni. Kas sa vaatad inimestele otsa? Kas sinust õhkub soojust? Kas ütled asju, millest inimestel on kasu või mis neid inspireerib?

Oluline on väärikus. Kujuta ette luike vee peal libisemas. Kui sa tema peale mõtled, siis näed olevust, kes on elegantne, väljapeetud ja liigub sujuvalt. Vee all aga teevad jalad meeletult tööd. Kui on sinu asi juhtida, siis sa ei lase kellelgi neid rapsivaid jalgu näha – see ongi väärikus.

Mille poolest erineb liidri olek meestel ja naistel?

Nii naised kui mehed võiksid mõelda juhi peale, keda nad imetlevad ja kelleks tahavad saada, ning käituda vastavalt. Mida rohkem nii käituda, seda lihtsamaks see muutub.

Naised teevad harva midagi, kui nad pole 100% kindlad, et nad seda suudavad, meestele piisab 60% kindlustundest. Aga kui naised ja mehed sooritavad sama eksami, on naiste tulemus sama hea või parem. Naisena on kerge jätta tegemata asju, mis meis ärevust tekitavad, aga me peame arendama jah-ütlemise mõtteviisi ja seejärel välja mõtlema, kuidas seda teoks teha. Ütle jah, käitu nagu liider, kelleks sa saada tahad.

Oled sa mees või naine, oluline on tunda teemat, end ette valmistada ja seejärel esitada see autoriteetselt.

Viimasel ajal räägitakse palju autentsusest. Kas see ei lähe konflikti liidri olekuga?

Autentsus on väga oluline, sest inimesed tajuvad ebasiirust kiiresti. Loodetavasti oled positiivne inimene, kes soovib teha head tööd. Ma usun, et parim kombinatsioon edu ja liidriks olemise jaoks on soojus ja kompetentsus. Kui oled soe, aga ebamäärane, siis inimesed ei pruugi usaldada, et sa tead, mida räägid, ning võivad arvata, et sinus ei ole piisavalt sisu.

Samas kompetentsus ilma soojuseta võib tunduda kuiva ja üleolevana. Liidriks oleku juures on nii meeste kui ka naiste puhul oluline kombineerida soojus ja kompetentsus. Inimesed usaldavad sind, sa meeldid neile ja nad järgnevad sulle.

Neli soovitust, kuidas arendada liidri olekut

1. Ole teadlik oma väljanägemisest. Kas oled riides vastavalt kohtumisele või üritusele, kus kohtad uusi inimesi? Kui oled liiga tavaline ja lohakas, siis inimesed projitseerivad neid omadusi sinule – nad võivad mõelda, et oled laisk ja sul pole piisavalt kogemusi tööks.

2. Ole teadlik, kuidas räägid ja kuidas kasutad oma häält. Ole selge, kohal ja tugev ning tegevusele suunatud energiaga. Selle asemel et öelda „ma mõtlen, et” või „võib-olla”, ütle „ma usun” ja „mu plaan on”.

3. Ole teadlik oma energiast. Kui sa astud ruumi, kas seisad sirgelt, oled laetud hea energiaga ja valmis suhtlema? Märka inimesi ja lase inimestel ennast märgata. Kui sa seda ei tee, võib neil jääda sinust neutraalne või negatiivne mulje. Pea meeles, et silmside, kindel käepigistus, naeratus ja sinu esimesed sõnad tekitavad sinust esmamulje.

4. Mõtle, mis sind eristab. Mis teeb sind eriliseks ja kuidas seda levitada, et inimesed sellest teada saaksid? Võib-olla oled hea jooksija või koodikirjutaja? Kirjuta sellest blogi või õpeta teisi. Milleski ekspert olemine õpetab sulle, kuidas kasutada tähelepanu ja näidata oma andeid teistele, sest jagamine aitab sul luua võrgustikke, võtta liidri rolli ja leida uusi väljakutseid iseendale.

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456