8. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

8 küsimust ja vastust tööst taastumise kohta

Foto: SHRM
Kas tööst taastub paremini, kui tööl on tore? Soome Tööterviseameti ekspert Jaana Laitinen juhib teadusprojekti, mille eesmärk on välja töötada soovitusi tervise edendamiseks töökohtadel.

„Uurime tervislikke eluviise töövõime ja tööst taastumise vaatenurgast. See on uus lähenemisviis võrreldes traditsioonilise haigestumisriskide vaatenurgaga.”

Laitinen vastab ka kaheksale küsimusele tööst taastumise kohta:

1. Mida tähendab tööst taastumine? 

Tööst taastumine tähendab seda, et aju, keha ja meel saavad tööst eemalduda ja puhata. Kui vahepeal taastuda, siis jaksame teha tööd hästi ja elada tasakaalus kvaliteetset elu. Keha energiavarustuse ja vedelikutasakaalu taastamine ning füüsiline liikumine aitavad taastuda eriti just füüsiliselt koormavast tööst.

Tööst taastumine on kasulik tervisele. See ennetab ülekoormust ja sellest tulenevaid kõrvaltoimeid. Pikaleveninud ülekoormus võib viia haiguste tekkeni, nagu näiteks südame- ja veresoonkonnahaigused, luu- ja lihaskonna haigused ning ajutöös ka läbipõlemine.

2. Kuidas saab aru, kas jõudsin piisavalt taastuda?

Püüa aru saada, kas tunned ennast taastununa enne järgmist tööpäeva.

Liiga vähene taastumine võib ilmneda ebatervisliku käitumisena, mis halvendab olukorda veelgi: väsinud inimene võib süüa liigselt magusat või tarbida alkoholi, et stressi leevendada. Sageli on uni häiritud ja magada tahaks kohe pärast tööpäeva lõppu.

Vähene taastumine mõjutab otseselt füsioloogiat. Vererõhk võib olla kõrge ja vereanalüüsides võib esineda kõrvalekaldeid.

3. Kuidas saab taastumist mõõta?

Südame löögisageduse muutlikkuse mõõtmine annab hästi infot taastumise kohta, kui selle tulemusi tõlgendab professionaal.

4. Kuidas taastumine inimeseti erineb?

Hea füüsilise vormi ja tervisega, vähekoormatud ja noored inimesed taastuvad kiiremini. Taastumist aeglustab vanus, alkoholi tarbimine, aneemia, organismi kurnavad haigused ja pikaajaline kuhjunud koormus. Lisaks mõjutab ka tervisekäitumine. Näiteks liiga lühike ja halb uni ei aita piisavalt taastuda.

5. Millised oleks kolm lihtsat soovitust oma tööheaolu parandada?

Mõtesta lahti oma töö eesmärk ja tähendus.

Keskendu ühele asjale korraga ja hoia tööaeg mõistliku pikkusega.Küsi vajadusel tuge ja paku seda ka teistele.

6. Kas tööst taastub paremini, kui tööl on tore?

Jah, nii on. Kui tööl on tore, siis see koormab inimest vähem. Samal ajal saab inimene sotsiaalset tuge ja nii taastub juba tööpäeva ajal. Hea töö teeb meile head väga mitmel viisil.

7. Milline peaks olema õhtune eine, mis toob hea une?

Hea on aluseks võtta taldrikureegel. Õhtueine võiks sisaldada täisteratooteid, väherasvaseid piimatooteid, pähkleid ja rohkelt köögivilju. Tunneta maitseid ja naudi rahulikult.

8. Kuidas saaksin tööpäevas rohkem liikuda?

Käi osa teest tööle jalgsi ja vali alati trepid lifti asemel. Kui sul on muudetava kõrgusega töölaud, tööta vahepeal seistes. Paiguta printer töökohast võimalikult kaugele, et saaksid astuda mõne lisasammu.

Võta harjumuseks näiteks see, et tõused telefonivestluste ajaks seisma või kõndima. Pea koosolekuid kõndides ja harrasta liikumispause.

Allikas: Tööheolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456