Autor: Personaliuudised.ee • 19. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööjõupuudus mitmes sektoris kergitab palkasid ka järgmisel aastal

Foto: pixabay.com
Kiire palgakasvu peamine põhjus on tööjõupuudus mitmes sektoris, mis sunnib tööandjaid värbamisel aktiivsem olema ja paremaid palgapakkumisi tegema, selgus Palgainfo Agentuuri ja partnerite novembris 2017 tehtud tööturu- ja palgauuringust.

Kuigi kaks kolmandikku töötajatest (68%) on tööpakkumistele avatud, võib töökoha vahetamise takistuseks saada kõrge palgaootus. Uuringu tulemused näitavad, et töötajate palgaootuse mediaan on kasvanud aastaga kahesaja euro võrra ning on 1400 eurot netos.

Eelmise sügisega võrreldes on rohkem kasvanud keskastme spetsialistide, lihttööliste ja oskustööliste palgaootus. Palgasurve on suurem müügi- ja teenindustöötajate ametirühmas, kus ka keskmine palgatase ja toimetulek on madalam.

Tööandjate hinnangul on kõige olulisem tegur, mis sunnib neid töötajate põhipalkasid muutma, tööjõupuudus. Üle poole (52%) Palgainfo Agentuuri ja CV Keskuse küsitlusele vastanud organisatsioonidest oli möödunud kuue kuu jooksul põhipalkasid tõstnud, 44% plaanis põhipalkade muutust järgmisel kuuel kuul. Keskmiselt kavatsetakse põhipalkasid organisatsioonides tõsta 3–4% ja 5–6% kõigil või osal töötajatest. 

Madalama palgaga tegevusaladel mõjutab töötasude tõusu järgmisel aastal riikliku miinimumpalga kasv 470 eurolt 500-le. Keskmise palga kasvu kiirendavad mitmes tööjõumahukas sektoris sõlmitud palgalepped, näiteks hariduses, tervishoius ja transpordis tõusevad palgad 7–8% või rohkem. Muutused maksuvaba tulu arvestamises jätavad suurele osale töötajaskonnast rohkem raha kätte, mis võib mõneks ajaks palgasurvet leevendada. 

Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid ning töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Oktoobris Palgainfo Agentuuri ja CV Keskuse korraldatud tööandjate tööturuküsitluses osales 852 tööandjat, novembris toimunud töötajate tööturu- ja palgauuringus 14 215 töötajat ja tööotsijat. Agentuuri uuringud on osalejate arvult kõige suuremad tööturu- ja palgauuringud Eestis.

Uuringusse kaasamist toetasid auhindadega Äripäev, Ühinenud Ajakirjad, Loodusajakiri, ESTONIA Resort Hotel & Spa 4*, Prisma Peremarketi ja Viking Line.

Uuringut aitasid korraldada Eesti suurim tööportaal CV Keskus, tööandja turunduse agentuur Brandem,  Eesti Ametiühingute Keskliit, personalitöö teenuseid pakkuv HR factory, juhtide ja meeskondade koolitaja Motivaator.ee, Innove Rajaleidja ning Tartu Ülikooli majandusteaduskond.

Allikas: Palgainfo Agentuur

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456