21. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas kontoris jõulukaunistuste ülesseadmisel võib juhtuda tööõnnetus?

Foto: pixabay.com
Hakkame kontorit jõuludeks kaunistama. Kui keegi peaks kaunistamise ajal viga saama, kas siis on tegemist tööõnnetusega?

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula

Tööõnnetusega on tegemist juhul, kui tööandja teadis ja oli nõus, et jõulukaunistused üles riputatakse. Kontori kaunistamisel juhtunud õnnetust tuleb uurida samamoodi kui kõiki teisi tööõnnetusi ja uurimise lõppedes koostada tööõnnetuse raport.

Seaduse kohaselt on tööõnnetus töötaja tervisekahjustus või surm, mis toimus tööandja antud tööülesannet täites või muul tema loal tehtaval tööl, tööaja hulka arvataval vaheajal või muul tööandja huvides tegutsemise ajal. Tööõnnetusena ei käsitata juhtumeid, mis ei ole põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga.

Kuigi jõulukaunistuste üles panemine ilmselt ei ole töötaja otsene töökohustus, tehakse seda tööandja loal. Alati ei pea luba olema suuliselt või kirjalikult otsesõnu antud, vaid selle võib anda ka vaikides. Näiteks kui tööandja on aktsepteerinud jõulukaunistuste ostmise, on ta ju teadlik sellest, et need üles riputatakse. Samuti võib tööandja loa välja lugeda sellest, kui ta eelnevatel aastatel ei ole keelanud kaunistusi üles panna, st ta on näinud, et kontor on kaunistatud, aga ei ole kuidagi märku andnud, et see ei ole lubatud.

Hoolimata sellest, et ehteid riputatakse üles ühel korral aastas ja ilmselt teeb seda iga töötaja ka oma kodus, tuleb ohutusele siiski tähelepanu pöörata. Läbi tuleks arutada, kes, kuhu ja kuidas kaunistused välja paneb. Kui osa kaunistusi plaanitakse riputada kõrgele, peab selleks olema korralik abivahend, näiteks püsikindel redel või tool. Kindlasti ei sobi selleks ratastega tool. Läbi tuleb mõelda ka see, kust saadakse vajadusel elekter. Pikendusjuhtme vedamine üle käigutee pole hea plaan, sest kolleegid võivad selle taha takerduda ning komistada ja kukkuda. Kui töökeskkonnas on erivajadusega töötajaid, tuleks arvestada ka nende ohutusega. Näiteks nägemispuudega töötaja ei näe, et koridori on kuusk pandud, ning kui talle seda ei öelda, on suur oht, et töötaja võib kuuse tõttu komistada, kukkuda ja viga saada.

Väike hetk tegevuste läbimõtlemiseks aitab tagada, et jõuluaeg on rõõmus ja ohutu kõikide jaoks.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456