22. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus aasta toob kuni 60 000 vaba töökohta ja 5–10-protsendilise palgatõusu

Foto: pixabay.com
53% Eesti ettevõtetest plaanib algaval aastal tõsta töötasusid kuni 15%, et hoida häid ja motiveeritud töötajaid ettevõttes (52,6%) ning vähendada tööjõu voolavust (26,3%), selgus karjääriarengu kontaktvärava CV.ee värskest tööandjauuringust. Palku plaanib CV.ee uuringutulemustele tuginedes langetada 1% ja korrigeerida (osadel töötajatel langetades teistel tõsta) 4% ettevõtetest. Vähemalt iga teine Eesti tööandja plaanib poole aasta jooksul värvata 2–3 uut inimest.

Praegu on parim aeg leida uueks aastaks tööturult põnevam väljakutse või parandada oluliselt oma palgatingimusi, sest karjääriarengu kontaktvärava CV.ee äsja korraldatud Eesti tööandjate tööjõuuuringu tulemustest selgus, et uusi töötajaid asub värbama 52,7% ettevõtetest, neist 64% plaanib leida kuni 4 uut töötajat.

Rohkem kui pooles uuel aastal palku tõstvates Eesti ettevõtetes (57,1%) teenivad töötajad jaanuarist kuni 10-protsendilise palgalisa kuus. Pea kolmandik (28,6%) palgakorrektiive tegevatest ettevõtetest tõstab töötasusid kuni 5% ja veidi alla kümnendiku (7,1%) tõstab heade töötajate kinnihoidmiseks palku kuni 15%.

Täiendavate töötajate värbamise peamiste põhjustena nimetasid tööandjad CV.ee uuringus töömahtude ja ettevõtte kasvu (46%) ja seniste töötajate vallandamist (14,2%). Oluliste mõjuteguritena mainiti täiendavate töötajate leidmiseks ka ettevõtte restruktureerimist (10,4%) ja hooajalistest töödest tekkivate lisamahtude täitmise vajadust (10,1%). Kümnendik 2018. aasta esimese 6 kuu värbamistest on seotud aga senise töötaja jäämisega ema- või isapuhkusele.

„Uuringutulemustest võib järeldada, et paljud ettevõtted on uuel aastal värbamisvajadustega silmitsi põhjusel, et intensiivselt kasvavas majandusruumis on paljude tööde iseloom muutunud, mis nõuab efektiivsemaid koostöölahendusi, sobivamaid või uute oskustega inimesi ja värskeid mõtteid uute äriväljakutsete lahendamiseks,” selgitab CV.ee tööandjate uuringu tulemusi karjääriarengu kontaktvärava turunduskommunikatsiooni juht Rain Resmeldt Uusen. „Ka meie värbamisosakond näeb seda, et tööturul toimub tasahilju ümberpaiknemine – tööd ei tehta enam niivõrd mitte töö tegemise ja palga teenimise eesmärgil, vaid olulisemaks on inimeste jaoks saanud pehmemad väärtused, sobivam töökollektiiv ja ettevõtte panus ühiskonda. Sellest lähtudes valitakse endale ka uus töö või tööandja.”

Arvutuslikult võib uuringutulemustele tuginedes väita, et uuel aastal on kõikide äriks vajalike tööde tulemuslikuks tegemiseks tarvis Eesti ettevõtetel ja organisatsioonidel värvata kokku kuni 60 000 inimest, millest osa leitakse kindlasti ümberpaiknemise teel ning suur hulk töökäsi ja -päid otsitakse ka väljastpoolt Eestit. „See on hea aeg, et leida endale tähendusrikas töö või ihaldatud tööandja,” kommenteerib CV.ee värbamisspetsialist Katre Laan. „2018. aasta pakub hea stardipositsiooni igasugusele karjääripöördele just neile inimestele, kes soovivad oma päevatööga mõjutada ka majandust ja panustada ühiskonda.”

Suure värbamisvajadusega Eesti ettevõtete kinnitusel on heade töötajate leidmine muutunud pea kaks korda keerulisemaks kui 2016. aastal. Seetõttu plaanib 16,8% värbavatest ettevõtetest leida lisatööjõudu väljast poolt Eestit, neist pool otsib töötajaid Euroopa Liidu riikidest. 37% värbamisprojektidest viiakse läbi Ukrainas, Valgevenes ja Venemaal. Muudest kolmandatest riikidest plaanib töötajaid leida 16,7% lisatööjõudu otsivatest Eesti ettevõtetest.

Kõige suurem vajadus on 2018. aasta esimesel poolaastal spetsialistide ja oskustööliste järele (37,5% vastanuist), populaarsed täitmist vajavad ametikohad on veel klienditeeninduses ja ettevõtetes, kus tuleb juhtida erinevaid väiksemaid ja keskmise suurusega koostöötiime.

2017. aastal otsiti Baltikumi suurima karjääriarengu kontaktvärava CV.ee vahendusel töötajaid enam kui 30 000 vabale ametikohale, millele kandideeris pea 250 000 inimest. Kokku lehitseti aasta jooksul erinevaid töökuulutusi üle 34 miljoni korra.

Eestis tegutseb statistikaameti andmeil üle 120 000 majanduslikult aktiivset ettevõtet, neist 41 355 ettevõtet tasus maksu- ja tolliameti andmeil selle aasta kolmandas kvartalis makse vähemalt 1000 euro ulatuses. CV.ee karjääriarengu kontaktvärava Eesti ettevõtete tööturutrendide küsitlusele vastas 643 ettevõtet. Küsitlus korraldati samal ajal nii Eesti, Läti kui Leedu tööandjate hulgas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456