11. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

6 mõtet rahulikuks koondamiseks

Foto: pixabay.com
Igasugused lahkuminekud on ebameeldivad, olgu see isiklikus elus või ärialases. Isiklikus elus üritame olla leebemad, südamlikud. Ärimaailm on, vastupidi, konkreetne ja külm, eriti koondamisolukorras. Nii on lihtsam, kuna siis ei pea tegelema sellise raske asjaga nagu emotsioonid. Lõpuks aga jääb sedasi palju ütlemata ning lahkuja võib jääda kibestunuks ja rääkida ka endisest tööandjast palju halba. Kuidas teha nii, et lahkuminek oleks inimlik?

Uus töötaja tuleb tööle, ta toob kaasa uue mõttemaailma, uued lähenemised, elevuse. See on hea päev! See on võimalus luua uusi sõprussuhteid, tunda end vajalikuna, kuuluda mingisse olulisse gruppi – tunda end täisväärtusliku inimesena.

Ja siis vastukaaluks on päevad, kus keegi lahkub töölt. Kui kellegi mõttemaailm enam ei sobi organisatsiooniga, kui tema annet pole enam vaja. See on kurb päev kõigile, kuid ka sellel päeval on omad eesmärgid ning võimalused. Kuidas teha nii, et koondamis- või lahkumisvestlusest jääks meelde ka midagi muud? Et see vestlus ei oleks täis kibestumust, paanikat, pettumust? Ja et kunagi toidupoes kohtudes ei oleks vaja kiiresti end riiulite vahele peita?

Siin on kuus mõtet, mida teha ja millest rääkida lisaks ametlikule osale, et töösuhe saaks inimliku lõpu.

Räägi ausalt. Me kõik teame, et see pole meeldiv vestlus ja täesti normaalne on ka tunnistada, et see vestlus tekitab ebamugavust või kahjutunnet. Oma emotsionaalse seisundi tunnistamine teeb sinust inimese ning inimesega on palju meeldivam rääkida kui robotliku ja monotoonse kivinäoga, kes teatab koondamisest.Selgita. Kui puruneb sõprus- või armastussuhe, siis me kõik ju tahame teada, miks? Sama kehtib ka tööalaste suhetega. Enne vestluse alustamist pead sa väga konkreetselt teadma, miks sa soovid töösuhte lõpetada, ja oskama seda ka teisele poolele selgeks teha. Koondatav tahab ühel hetkel saada paremaks inimeseks ja tal on vaja teada, kuidas seda teha. Seega on otsuse põhjendamine väga oluline.Kuula. Kindlasti on inimesi, keda koondamisteade lööb rivist välja, ja nad võivad käituda etteaimamatult. Suurem osa siiski oskab jääda inimeseks ning ka nemad soovivad oma emotsiooni ja mõtte välja öelda. Ei, see ei tähenda, et tal on võimalus oma töö tagasi saada. Kuid küsi temalt, mida ta soovitaks neile, kes jäävad. Küsi, mida tema muudaks ettevõttes ja selle juhtimises. Sealt võib tulla küll väga kriitilist, kuid ootamatult ausat tagasisidet.Meenuta koostöötatud aega. Jah, praegu on aeg tööleping lõpetada, kuid olid ajad, kui see inimene pakkus väärtust ja oli vajalik. Ärgem seda unustagem! Meenuta töötaja edukamaid projekte ja suurimaid saavutusi, et ta ei tunneks end väärtusetuna ja suudaks oma varasemate saavutuste najal taas tööd otsima hakata.Mida õppisite? Iga inimene toob ettevõttesse midagi uut ja õpib nii töötaja kui organisatsioon. See on see, mida meelde tuletada, sest te mõlemad olite teineteisele kasulikud.Ole tänulik. Jah, see teekond on jõudnud lõpule, kuid ära unusta kaasteelist tema aja eest tänada. Aeg on meie kõige kallim vara ja igaühel on võimalus teha sellega midagi alternatiivset. Seega ole tänulik, et see inimene soovis kinkida oma aja sellele organisatsioonile. Ole tänulik kõikide kogemuste, õppetundide ja saavutuste eest.

Professionaalses kontekstis üritatakse teinekord unustada inimlikkus, olla konkreetne ja külm. Aga lõpuks, me siiski oleme inimesed, meil on emotsioonid, soovid ja unelmad. Kindlasti ei ole koondamisvestlus midagi meeldivat, seal võib näha viha ja pettumust, kuid tehes seda siiralt ja inimlikult, inimest väärtustades, on ka koondatul raske olla vihane.

Äris ei kehti enam B2B või B2C või muud teooriad, kõik läheb ühe H2H (human to human ehk inimeselt inimesele) peale. Me kõik väärime tunnustust ning kasutades koondamis- või lahkumisvestlusel muuhulgas mainitud kuut nippi, astume sammu lähemale tervemate inimeste ühiskonna poole.

Autor: Viivika Lumberg, TLU Organisatsioonikäitumise magister, Ärimaailmas turundaja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456