15. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2018 tööturul: tööotsija tellib muusika

Foto: pixabay.com
Aastal 2018 kasvavad tööturu pinged piirini, kus tööintervjuud juhib ja küsimusi esitab tööotsija, prognoosib suurim tööportaal CV-Online.

Viimase kümnendi jooksul on värbajad alustanud vestlust tööotsijaga väga erineva avaküsimusega. Kui kümme aastat tagasi küsiti „miks peaksime teid palkama?” ja seejärel „kas oled avatud uutele pakkumistele?”, siis aastal 2018 küsib värbaja keerutamata „mis tingimustel oleksid nõus töökohta vahetama?”.

Alanud aastal tugevneb tööotsijate jõupositsioon tööturul veelgi, ennustab CV Online’i detsembris korraldatud uuring. Ettevõtetel on tööd rohkem kui töökäsi ja töötegijate arv väheneb kiiresti. See annab tööotsijale kätte head kaardid läbirääkimisteks. Praegu on tööandja soovinimekirja eesotsas paindlik tööaeg, kodus töötamine, lisapuhkusepäevad või isegi osaline tööaeg, mis jätab rohkem aega hobide jaoks. Piltlikult öeldes tuleb tööotsija eelkõige otsima võimalust ennast arendada, maailma muuta ja toetada oma sülearvuti selleks ajaks mõnele lauanurgale.

„Näeme palgad.ee kasutajate pealt, et ka töötavad inimesed jälgivad hoolega oma turuväärtust ega kõhkle uuele kohale kandideerimast.” kinnitas CV Online’i turundusjuht Rain Resmeldt Uusen.   Tööturupinged seavad ka juhtidele palju suuremad nõudmised, leiab CV Online’i juhataja Agu Vahur. „Juhid, kes peavad kaasaegset paindlikku töökorraldust antsakaks idufirmade kapriisiks, on aasta lõpuks kas ümber mõelnud või teistele ruumi teinud,” rõhutas Vahur. „Olemasolevate töötajate hoidmine muutub sama kõvaks pähkliks kui uute leidmine. See pole juhtidele väljakutse, vaid ultimaatum – kohaned või lähed.”

Tänavu osutub raskeimaks IT-, klienditeeninduse ja müügiinimeste leidmine, kinnitab CV Online’i värske uuring. Lihtsam on täita juhtide ja keskastme juhtide ametikohti. Samal ajal ei näi idufirmades töötamine olevat kõigile populaarne, värbajate sõnul soovitakse jätkuvalt leida töökohta ka suuremates ja väljakujunenud organisatsioonikultuuriga ettevõtetes. Idufirma meelitab tööotsijat, kes otsib väikest meeskonda, edumeelset ja kaasaegset juhti ning mõtestatud tööd.

Kui kõrgelt eri kriteeriume väärtustatakse, sõltub ka valdkonnast. Avalikus sektoris, klienditeeninduses, tootmises ja müügis peetakse kõige olulisemaks väärtuseks endiselt palka. Samas on IT, panganduse, telekommunikatsiooni, tehnoloogia ja juhtimisega seotud aladel üha tähtsamaks muutumas nn pehmed väärtused ja aeg iseendale.

Allikas: CV Online

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456