26. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas on õhutemperatuuri alampiir, alla mille ei pea tööle minema?

Foto: pixabay.com
Seoses saabuvate külmadega kerkib nii mõnelgi töökohal õhku küsimus, kas töötajad on kohustatud siseruumides töötades ekstreemset külma taluma. Kas on õigusakti, mis sätestaks töökohale maksimaalse ja minimaalse temperatuuri? Lugeja küsimusele vastab spetsialist!

Lugeja küsib: Olen klienditeenindaja. Kas võin teha tööd siseruumis, kus on ainult 10 kraadi sooja? Kas on mingi piir, alla mille ei ole töötaja kohustatud tööle minema, kui ei tagata soojemat töökeskkonda?

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Indrek Avi

Õigusaktides ei ole sätestatud õhutemperatuuri numbrilist väärtust, mille tõttu võib siseruumides töötamisest keelduda. Sellele vaatamata peab tööandja rakendama abinõusid, et vältida riski töötaja tervisele või selle riski võimalikult madalale tasemele viimiseks.

Siseruumide töökohtadel peab õhutemperatuur ja -niiskus ning õhu liikumise kiirus olema tööülesande täitmiseks sobiv ja tagada tuleb töökohtade varustatus värske õhuga. Kuna inimese soojusliku mugavuse määravad muuhulgas töö füüsiline koormus ja kasutatav riietus, tuleb sobiva õhutemperatuuri määramisel nendega arvestada. Meie kogemustest lähtuvalt on siseruumides talvisel aastaajal klienditeenindaja alalisel töökohal optimaalne õhutemperatuur 19-23 °C, minimaalselt 18 °C, lühiajaliselt 17 °C. Mida erinevam on töökeskkonna õhutemperatuur optimaalsest, seda suurem on töötaja terviserisk ja tõenäosus haigestumise tõttu töölt eemal viibida. Töökeskkonna paremaks muutmise kavandamisel tuleb eelkõige konsulteerida töötajatega, sest sobilikku töökeskkonda kujundatakse ju neile.

Töötajal on õigus nõuda tööandjalt töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele vastavaid töötingimusi. Tööandja peab tagama nõuete täitmise igas tööga seotud olukorras. Kui leiate, et tööülesannete täitmine seab ohtu teie tervise, on teil õigus tööst keelduda või töö peatada. Sellest tuleb viivitamata teavitada tööandjat või tema esindajat. Kui olete tööandja poole korduvalt pöördunud ja rakendatud abinõud ei taga ohutust, on teil õigus pöörduda tööinspektori poole. Meie kontaktid on leitavad koduleheküljelt www.ti.ee.

Selgituse aluseks on töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 6 lõige 2 ja 4; § 12 lg 1; § 14 lõige 5 punkt 1, 4 ja 7.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456