Kõrge tööheaolu on ärile hea

tootervis
Mida rohkem ettevõte investeerib tervise ja heaolu edendamisse, seda tervemana...

Ettevõtted, kes panustavad töötajate tervisesse saavad vastutasuks kõrgema tootlikkuse. Kui rääkida tervislikest töökohtadest, siis on hulgaliselt põhjuseid, miks töötajate eest hoolitsemine on hea – ja me ei räägi ainult moraalsest või eetilisest vastutusest või lihtsalt heast enesetundest.

„Töötajate heaolu ei ole enam pelgalt tore idee,” ütleb Lancasteri ülikooli organisatsioonipsühholoogia ja tervise professor Cary Cooper. „See on põhiteema. Meil on vähem inimesi tegemas rohkem tööd. Ainus viis, kuidas nad saavad töötada tulemuslikult, on kui nende tervise eest hoolitsevad tööandjad.”

Kindlustusettevõtte VitalityHealth strateegia direktori Shaun Subeli sõnutsi sündis selline selge seos uuringus, mis selgitas välja Suurbritannia tervislikumat ettevõtet.  „Me leidsime, et on väga tugev seos ettevõtte kultuuri ja tootlikkuse vahel,” ütleb ta, „ja kõige tähtsam seejuures on, kuidas töötajad ettevõtte kultuuri tajuvad, mitte see, mida tööandja ütleb, et ta teeb.”

Et hinnata ettevõtte eetost, küsiti töötajate käest näiteks, kas nad tunnevad, et nende juhid hoolivad töötajate tervisest ja heaolust, kas viiakse läbi vastavaid koolitusi ning kas on abi töötajatele, kellel on terviseprobleeme.

Seejärel analüüsiti uuringus iga ettevõtte tootlikkust, kasutades skaalat, mis kaardistab ka töölt puudumisi ja presentismi (kui töötaja on küll oma töökohal, aga tegelikult ei tee tööd). Nii kalkuleeriti tootlikkuse kadu tööjõukulude suhtes. „Keskmine tootlikkuse kadu oli 7,85% tööjõukuludest,” ütleb Subel, „aga me leidsime, et kõige toetavama kultuuriga ettevõtetel olid madalaimad tootlikkuse kaod. Tugevaimatel tervislikkuse ja tööheaolu kultuuridega ettevõtetel olid 45% madalamad tootlikkuse kaod kui neil, kel oli kõige kehvem kultuur.” Tootlikkuse kadu hea kultuuriga ettevõtetel oli 5,9% tööjõukuludest ja halva kultuuriga ettevõtetel 10,7%.

Subeli sõnul on väga selge seos ettevõtte kultuuri ja investeeringute vahel. Mida rohkem ettevõte investeerib tervise ja heaolu edendamisse, seda tervemana töötajad ennast tunnevad, ja mida tervemad nad on, seda kõrgem on nende töö tootlikkus.

Mis on hea töötajatele, on hea ettevõtte majandustulemustele.
 
Tõlkinud ja avaldanud Tööheaolu.ee.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Valdkonna töökuulutused