22. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õnnetuste ära hoidmiseks kujunda ja sisusta töökoht vastavalt vajadustele

Foto: Scanpix/Panthermedia
Vaatluse alla on võetud üks reaalses elus juhtunud tööõnnetus, mida analüüsib tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant. Juhime tähelepanu sellele, mida oleks saanud ning saab tööohutuse seisukohast ette võtta, et sarnaseid juhtumeid edaspidi vältida. Kasulikke näpunäited jagub nii tööandjatele kui ka töötajatele.

Mis juhtus?

Taaraoperaatori üks tööülesannetest oli hoida taarat vastu võttev masin töökorras. Masinas oli tekkinud tõrge ja töötaja asus seda kõrvaldama. Ta kasutas masinale ligipääsuks tühje taarakaste, kaotas nendel tasakaalu, kukkus ja venitas parema jala hüppeliigese ümbruse kõõluseid.

Kaks kuud hiljem toimus teise töötajaga samas tegevuskohas ja samadel asjaoludel tööõnnetus, millega kaasnes parema põlve sidemete venitus. Kuigi vigastused olid mõlemal juhul kerged, võivad sarnase kukkumisega tagajärjed olla raskemad – näiteks võib ära lüüa pea.

Miks juhtus?

Masinale ligipääsuks kasutasid töötajad käepärast olevaid taarakaste, sest muid sobilikke töövahendeid ei olnud töökohas ette nähtud. Siiski ootas tööandja, et masina tõrked kõrvaldatakse. Selline korraldus tõi kaasa kaks tööõnnetust, mida saanuks tööülesande täitmiseks sobiva töövahendi kasutamisega ära hoida.

Töökoha kujundab ja sisustab tööandja nii, et on võimalik vältida tööõnnetusi ja tervisekahjustusi.  Masinale ligipääsuks võib kasutada teisaldatavat ja kokkupandavat tööplatvormi, treppredelit või klapptreppi. Töövahendi valikul tuleb arvestada töötamiskoha eripära ja ligipääsu vajadustega. Taarakastid ei ole ligipääsemiseks sobilikud ja nende kasutamist sellisel viisil tuleb vältida.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456