2. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajate värbamine muutub peagi veelgi keerulisemaks

Foto: Scanpic/Panthermedia
Kaks kolmandikku (74%) tööandjatest leiab, et vajalikke töötajaid on nende valdkonnas puudu. Nõudlust töökäte järele mõjutab uute töökohtade loomine, kuid veelgi enam töötajate aktiivsest liikumisest tööturul tulenev vajadus asendada lahkuvaid või ajutiselt eemal olevaid töötajaid, selgus Palgainfo Agentuuri korraldatud tööandjate värbamispraktikate küsitluse tulemustest.

Tööjõupuudusega toime tulemiseks panustavad paljud organisatsioonid (61%) töötajate lojaalsuse tõstmisele ja tööjõu voolavuse vähendamisele. Lisaks on iga teine tööandja tõstnud töötajate hoidmise nimel põhipalkasid (57%) ning võtnud tööle vähese ettevalmistusega töötajaid ja ise nad välja koolitanud (57%), selgus uuringust.

Töötajaid üle ostnud ehk teises organisatsioonis töötavatele inimestele otse tööpakkumisi teinud oli viiendik (19%) küsitlusele vastanud tööandjatest.Ligi pool (47%) tööandjatest oli töötajate leidmise võimaluste parandamiseks panustanud värbamistegevustesse, sh kasutanud rohkem sihtotsingut. Sel aastal plaanis 43% tööandjatest tegeleda põhjalikumalt tööandja maine kujundamisega.„Tööandjate aktiivsus tööturul on suur ja konkurents vajalike töötajate pärast tihe. Koos palgatasemetega kasvab ka töötajate lojaalsus, mida toetab tööandjate soov hoida olemasolevaid töötajaid. Seepärast nõuab uue töötaja värbamine järjest enam müügitöö oskusi ning kõigi töötajate kaasamist värbamistegevustesse,” kommenteeris Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder pressiteate vahendusel.„Kandideerimiste arv on kerkinud rekordkõrgele tasemele – iga päev otsivad paljud töötajad uut töökohta ja soovivad leida paremat tööandjat. Kahjuks ei kattu aga tihti tööandjate ootused ning tööotsijate oskused ja teadmised,” nentis CVKeskus.ee Balti kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. „Just ebapiisavaid ametialaseid oskusi võib pidada ebaõnnestunud kandideerimise kõige levinumaks põhjuseks, mis muudab sobivate töötajate värbamise ka Eesti tööandjatele väga keeruliseks ja paneb ettevõtteid ise endale tööjõudu koolitama.”„Sageli tekib vajadus täita tühjaks jäänud ametikoht ootamatult, mis tähendab, et aeg uue töötaja koolitamiseks on väga piiratud. Tööjõupuudusega tulevad praegu paremini toime need ettevõtted, kus tegeletakse igapäevaselt tööjõu planeerimisega – nii olemasolevate töötajate rahulolu ja lojaalsuse tagamisega kui ka järeltulijate kasvatamisega,” lisas Auväärt. Palgainfo Agentuur küsitles tööandjaid jaanuaris ja veebruaris 2018,  vastas 581 organisatsiooni esindajat. Küsitlusele vastajate seas olid ülekaalus suuremad organisatsioonid, mis on ka tööturul aktiivsemad. Küsitlust ja aitavad korraldada Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee, tööandja turunduse ja värbamisagentuur Brandem ning personalitöö teenuseid pakkuv HR factory. 

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456