Töötav noor vähendab lapsevanema tulu

lapstootab

Kuigi sellest aastast ei kärbi riik enam õpilaste koolivaheajal teenitud palga võrra pere toimetulekutoetust, siis arvatakse vanemate täiendavast tulumaksuvabastusest lapse teenistus ikkagi maha, kirjutas Postimees.

Kui peres on vähemalt kaks last ning pere teine (ka kolmas, neljas jne) alaealine saab tulu, arvab riik selle summa maha lapsevanema täiendavast tulumaksuvabastusest, kirjutas Postimees.

Rahandusministeeriumi selgitusel on täiendav 1848eurone maksuvaba tulu riigi poolt lapsevanematele kehtestatud soodustus ning kui laps käib tööl ja teenib ise maksustatavat tulu, on tal endal õigus ka maksuvabale tulule. Kui ta kasutab selle maksuvabastuse ise ära, ei saa ta seda enam vanemale n-ö edasi anda.

Loe lähemalt tänasest Postimehest.

Ministeerium: maksuvaba tulu on seotud tulu teenimisega

Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov lisab kommentaariks, et maksuvaba tulu on seotud tulu teenimisega. „Nii nagu täiskasvanule, on ka lapsele igati kasulik suvel töötada. Lapse enda maksuvaba tulu on üle kolme korra suurem kui see, mida vanem saaks tema eest, kui laps kodus istuks. See on olnud nii juba aastast 2001,” rääkis Jegorov.

Oluline on tema sõnul rõhutada, et lapse töötamise korral vanema tulu ei vähendata, vaid et laps ei saa üle anda vanemale maksuvaba tulu, sest ta on selle ise ära kasutanud.

„Eestis on kõigil inimestel maksuvaba tulu, sealhulgas ka igal lapsel,” selgitas Jegorov. „Alates teisest lapsest saab kasutamata maksuvaba tulu vanemale üle anda – 1848 eurot aastas. Lapse enda maksuvaba tulu on kordi suurem ehk sellest aastast kuni 6000 eurot aastas.”

Maksusoodustuse andmise põhimõte on sama mis abikaasadelgi – niisama abielutunnistuse eest 180 eurot kuu kohta abikaasa eest ei anta, tõi Jegorov näiteks ja lisas: „See on kodus istuva ja tulu mitteteeniva abikaasa maksuvaba tulu, mida saab teisele abikaasale üle anda. Laste maksuvaba tulu üleandmisel on olukord sama.”

Ta rõhutas veel, et ei tasu segi ajada ka lapsetoetust ja lapse maksuvaba tulu. Esimest töötamine / mittetöötamine ei mõjuta. Teine on tulumaksusüsteemi osa, mis loomulikult sõltub tulust.

„Lapse töötamine lisab pere eelarvele igal juhul raha juurde – kuna laste tulu on enamasti alla 6000 euro aastas, on kogu nende tulu suuresti üldsegi maksuvaba. Seega ei saa ka öelda, et lastel oleks kasulikum töötamise asemel kodus istuda,” ütles Jegorov.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Valdkonna töökuulutused

LENNUTA MEID ORBIIDILE. Otsime TURUNDUSSPETSIALISTI

Porto Franco OÜ

25. juuni 2018