5. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, kui ei saa oma töö kohta piisavalt tagasisidet?

Foto: GraphicStock
Kui hindad oma tööd ja näed selle tulemusi, siis sa ei sõltu ainult välisest tagasisidest oma tööle. Tõenäoliselt tunned siis ka tööindu, ütleb professor Jari Hakanen Soome Tööterviseametist.

Tööelus on palju sellist, mis toidab mitte piisav olemise tunnet. Ükskõik, kui palju pingutad, ikka ei saa kõike tehtud.

„Tänapäeval koormavad meid peamiselt kolm asja: ajapuudus, ebakindlus ja tunnustuse puudus, st et me ei saa oma töö eest piisavalt tänu,” ütleb Hakanen. Tagasiside on märk sellest, et inimese tööd pannakse tähele. Kui seda ei tule, siis võib tunduda, et tööl ei ole mingit tähtsust. See omakorda kahandab tööheaolu.

„Üldiselt peetakse silmas väljastpoolt tulevat tagasisidet, kas juhilt või kolleegidelt. Tagasisidet võib ja tasub aga anda endale ka ise. Juba see, kui ise oma tööd hinnata, vähendab ajapuuduse ja ebakindluse tunnet,” tõdeb Hakanen.

Miks on minu töö vajalik?

Endale antava tagasiside ülesanne on põhimõtteliselt sama mis teistele antaval: see motiveerib, suunab ja aitab töös areneda. „Aeg-ajalt tasub võtta hetk ja hinnata, milles oled õnnestunud ja mida võiks edaspidi parandada. Ennast võib kujutada ka oma juhina: kui ma oleksin juht, siis millist tagasisidet annaksin iseendale?”

Tööheaolu seisukohalt on oluline, et me oskaksime näha oma tööd osana laiemast tervikust. Selline töö olulisuse tunnetamine on üks võimalus anda endale tagasisidet ja kujundada seda meeldivamaks. Näiteks klientidega sõbralikult vestlev kassapidaja võib näha oma töö olulise rollina tuua rõõmu inimeste päeva. Haigla varustuse eest vastutaja võib tunda ennast paremini, teades, et tema töö on korvamatu osa patsientide ravimisest, kuigi ta neid isiklikult ei kohta.

Tee õnnestumised nähtavaks

Üks parimaid tagasidesid endale on oma töö tulemuste märkamine. Uuringud näitavad, et sellel on seos positiivse motiveeritud tundega. Jari Hakanen on muuhulgas uurinud ka hambaarstide tööheaolu. See, et nad näevad töö tulemust ja hindavad oma kätetööd, ei lase tekkida läbipõlemisel ning tugevdab tööga seotust. „Selline väärtustamise tunne on hambaarstidel tähtsuselt kolmas jõudu andev tegur töös. Esimene on väljastpoolt tulev tunnustus ja teine töö mitmekülgsus.”

Samasuguseid tulemusi on saadud ka teises Tööterviseameti uuringus. Hakanen uuris, milliseid tööheaolu kasvatavaid tegureid oli 11 eri ameti esindajatel. Nende seas oli raamatukogutöötajaid, õdesid, teadlasi, IT-spetsialiste jt. Hakaneni huvitas, millised tööga seotud tegurid prognoosisid kõige enam tööseotuse kogemist. Tagasiside iseendale ehk oma töötulemuste märkamine oli esikolmikus. See on siis üks olulisematest tööga seotust prognoosivast tegurist, ametist sõltumata.

Professionaalne uhkus peegeldub keskkonnas

Jari Hakanen toob näite, kuidas töö olulisust võib täpsustada ning milline mõju sellel võib olla. Näide on pärit sotsiaalpsühholoogi Adam Granti raamatust „Give and take”: Iisraelis tehtud uuringus võrreldi radiolooge, kes diagnoosisid arvutipildi alusel. Osa neist sai lisaks ka foto patsiendist, kellele nad diagnoosi andsid. Nende radioloogide diagnoosid olid pikemad ja detailsemad kui teiste radioloogide omad.

„Minu meelest on see suurepärane näide. On oluline endale nähtavaks teha, keda sinu töö aitab. See innustab ja aitab paremini töötada,” ütleb Hakanen. Ta meenutab, et oma töö hindamine ja õnnestumised peegelduvad keskkonnas mitmel moel. Kui tunned professionaalset uhkust ja rõõmu sellest, mida korda saadad, on lihtsam tunnustada ka teisi.

Kui sa ei saa tagasisidet, siis proovi järgmist:

1. Kirjuta üles, mida oled saavutanud. Tee selliseid nimekirju regulaarselt, näiteks tööpäeva või -nädala lõpetuseks. Need asjad võivad olla väikesed või suured, isegi ootamatud – kuigi sa ei pidanud seda tegema, said selle siiski tehtud.

2. Kasuta ära kõik teistelt tulnud tagasiside. Säilita näiteks kirjad, mida oled saanud klientidelt või koostööpartneritelt. Kui talletad kiitused ja tänu, siis võid alati kehvematel hetkedel neid meenutada.

3. Ära nõua endalt võimatut. Ole enda vastu armuline ja empaatiline. See, et teed oma parima, on piisav. Alati ei või ega pea sajaprotsendiliselt õnnestuma.

4. Pane kirja oma kolm, viis või kümme tugevust. Milliseid tööga seotud omadusi, oskusi ja tegevusviise endas hindad? Tuleta endale need meelde. Kui keskendud nõrgemate külgede asemel tugevustele, saad julgust vastu minna tööelu muutustele ja vastu võtta uusi väljakutseid.

5. Küsi tagasisidet. Vestle juhi või kolleegiga ning küsi, kuidas oled töös hakkama saanud ja milliseid ettepanekuid tal oleks. Võid tagasisidet küsida ka mingi konkreetse tööülesande kohta.

Allikas: ttl.fi/Tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456