10. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon: mööblitööstuse ettevõtete arusaam kemikaalide ohutust kasutamisest on puudulik

Ettevõtted ei olnud teadlikud kasutatavate kemikaalide kantserogeensest toimest.
Foto: pixabay.com
Tööinspektsioon kontrollis füüsilise ülekoormuse vältimist ning ohtlike kemikaalide kasutamist mööblitööstuse ettevõtetes. Kontrolliti 24 ettevõtet. Protokollidesse märgiti 123 rikkumist ning neist 19 kohta koostati ettekirjutus.

Sihtkontrolli käigus kontrolliti, kas ettevõtted on hinnanud füüsilisest ülekoormusest tekkivaid riske ja mida on ette võetud riskide vältimiseks või maandamiseks. Kontrolliti ka ohtlike kemikaalide kasutamist ettevõtetes. Riskianalüüsides on füüsilisest ülekoormusest tekkivad riske sageli alahinnatud. Samas kasutavad paljud ettevõtted uusi ergonoomilisi töövahendeid ja roteerivad töötajate tööülesandeid, mis aitab hoida töötajate tervist. Probleemseks osutus aga kemikaaliohutus. Ettevõtetes ei osata arvestada terviseriskide võimalusega ega taheta kasutada vajalikke isikukaitsevahendeid.

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul on mööblitööstuste töötajate sagedasemad tervisemured saanud alguse füüsilisest ülekoormusest. „Paljud mööblitööstuse ettevõtted on investeerinud töökeskkonna parandamisse. Kasutusele on võetud ergonoomilised töövahendid, et vähendada füüsilisest ülekoormusest tekkivaid probleeme,” ütles ta. „Samas on mõtlemapanev, et ettevõtted ei olnud teadlikud kasutatavate  kemikaalide kantserogeensest toimest. Neid ohte tuleb aga väga tõsiselt võtta, et vältida töötajate tõsiste terviseprobleemide teket,” rõhutas Maripuu.

Sihtkontrolli käigus külastasid töötervishoiuinspektorid 24 ettevõtet kuues maakonnas: Harjumaal, Ida-Virumaal, Lääne-Virumaal, Põlvamaal, Tartumaal ning Võrumaal.

Allikas: Tööinspektsioon

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456