19. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Videopõhine töökuulutus – võimalus leidmaks parimaid talente!

Foto: pixabay.com
Värbamine on viimase kümnendiga teinud suure muutuse ja ettevõtted peavad talentide nimel kõvasti võitlema. Värbajatel tuleb päevast päeva leida uusi kanaleid ja võimalusi tulevaste talentide meelitamiseks. Nii on näiteks kandidaatide selekteerimiseks tekkinud hulk uusi lahendusi, näiteks klassikalise CV asemel testi edastamine või visume (videopõhine resümee) loomine.

Siiski ei ole suurt muutust olnud töökuulutuste endi osas. Värbamisturunduses on viimastel aastatel rõhku pandud ettevõtte mainekujundusele ja seda laiemalt – mitte enam tekstipõhiselt, vaid ka videotutvustuste näol, kuid seni veel suhteliselt väheavastatuks on jäänud maailmapraktikas end tõestanud videopõhine töökuulutus.

Olles igapäevaselt valdkonnaga seotud, kuulen tööotsijatelt ehk talentidelt tihti, et nad põhimõtteliselt ei kandideeri tööle, sest töökuulutused on täpselt „ühe puuga löödud” – copy/paste, mille lugemine ja läbi töötamine on üsna tülikas ja igav. Z-põlvkonna noored otsivad kaasaegset tööandjat, kes käib aja ja muutustega kaasas. Videopõhine töökuulutus võimaldabki tööandjal eristuda ja olla atraktiivne ning tuua välja just konkreetse pakkumise võimalused ja anda edasi tulevase töökoha tervikpilti. Kui üks pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna, siis üheminutiline video ütleb rohkem kui 1,8 miljonit sõna. Seega on võimalus lühikese videoklipiga ka tööandjal öelda oluliselt enamat kui tekstipõhine kuulutus seda kunagi suudaks.

Sellist võimalust on kasutanud paljud gigandid nagu näiteks Twitter, Google, Microsoft ja samuti nutikad väiksemad ettevõtted. Eestis on värbamisvideote ja töökuulutuste trend alles hoogu kogumas, ent siiski saab täna juba teerajajatena välja tuua näiteks Elisa, G4S-i, Sportlandi ja Circle K. Eelmainitud rahvusvahelised ettevõtted on tõdenud, et videol põhinev tööpakkumine aitab oluliselt paremini tutvustada mitte ainult tööpakkumist ennast, vaid anda potentsiaalsetele talentidele eksklusiivset ülevaadet ettevõtte töökeskkonnast, kultuurist, kolleegidest jne. Siinkohal tasub välja tuua viis olulisemat punkti videopõhise töökuulutuse eeliste kohta:

täpne ülevaade tulevasest töökohast, igapäevaelust ja eelistest teiste pakkumistega võrreldes;inspireeriv ja huvi suurendav;eeskujulik ettevõtte bränding ja mainekujundus;nutiseadmetes lihtsamini kuvatav;atraktiivne võimalus jõuda tööturul passiivsete inimesteni.

Koostamise ja loomise ning sisu poolest on valikuvõimalusi arvukalt. Näiteks võib selle üles ehitada humoorika loona, teha see intervjuu formaadis juhtivtöötajate või tulevaste töökaaslastega, teha virtuaalne ekskursioon tulevasel töökohal või hoopis midagi muud – loovusel ju teatavasti piire pole. Üldine soovitus on keskenduda olulisele ja mitte üle mõelda sellele, et tegu peab olema Hollywoodi hinnaklassi ja produktsiooni kuuluva videopildiga. Eeskujuliku klipi saab tehtud, kasutades näiteks nutitelefoni ja mõnda üsna lihtsat vabavaralist videotöötlusprogrammi (VSDC Video Editor, iMovie vms). Ei maksaks teha ka tunniajast filmi, vaid videol põhinev töökuulutus peaks olema piisavalt pikk, et anda terviklik ülevaade, kuid ka piisavalt lühike, et talent ei kaotaks huvi.

Samuti tasub arvestada juba enne salvestamist kuulutuse levitamise kanalivalikuga. Eri sotsiaalmeediakanalid võivad tekitada olukorra, kus soovitud tulemuseni ei jõuta. Veebikeskkondades võivad olla ka teatavad piirangud video formaadile ja pikkusele – Instagrami profiilis saab näiteks postitada vaid ühe minuti pikkust klippi. Videokeskkondades (YouTube ja Vimeo) võib probleemi tekitada asjaolu, et kuna näiteks YouTube’i laetakse igas minutis üles ca 300 tunni jagu videomaterjali, jääb töökuulutus märkamatuks. Alternatiivina tasub kaaluda spetsiaalset videovärbamise keskkonda nagu näiteks www.seeker.ee, kus on võimalus nii linkida kui üles laadida videopõhine töökuulutus ja saab olla kindel, et see jõuab ka soovitava sihtgrupini. Lisavõimalusena on keskkonda integreeritud Eestis ainulaadne videointervjuu võimalus, mis muudab kogu värbamisprotsessi oluliselt paindlikumaks. Samuti on see mugav talentidele, sõltumata ajast, seadmest või kohast.

Videotöökuulutuse eeliseid on seega hulgaliselt ning nende haldamist toetav keskkond ja tugi samuti olemas. Seega tasub proovida uusi meetodeid, kus värbamine muutub oluliselt põnevamaks, kiiremaks ja säästlikumaks.

Nutikat värbamist!

Autor: Rain Järv, koolitaja ja ettevõtja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456