26. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BDO katsetab kaugtöö toimimist välismaal

BDO koolitustiimi liige Sandra Lindermann
Foto: Erakogu
Tänavu jaanuaris tegi BDO Eesti ajalugu ning korraldas pere- ja töötajasõbraliku tööandja programmi raames kaugtöö pilootprojekti. Kui kodukontorit ja laste tööle kaasa võtmise võimalust on BDO töötajad saanud nautida juba pikemat aega, siis seekord otsustas ettevõte teha suure sammu paindlikuma töökorralduse nimel ja pakkuda oma töötajatele ka kaugtöö tegemise võimalust välismaalt.

Põgenedes põhjamaise kaamose eest, veetis BDO koolitustiimi liige Sandra Lindermann ühe kuu soojal ja päikeselisel Taimaal, et saada kinnitust küsimusele, kas kaugtöö ettevõttes toimib ja pakub töötajatele lisaväärtust.

Sandra on kirjutanud oma kogemusest esimeste emotsioonide põhjal väikse nupukese, et ka kõigile teistele ettevõtetele, kes kaaluvad kaugtöö rakendamist firmasiseselt või töötajatele, kes sooviksid uuest võimalusest osa saada, saaks pisut selgemaks, milline on praktiline korraldus ning mis on ettevõtmise võlud ja valud.

Sandra:

Kaugtöö praktiline korraldus sõltub suuresti sellest, kuhu oled otsustanud tööd tegema minna. Kodukontorit tehes on kindlasti lihtsam, kuid soovitan soojalt kaaluda võimalusel periooditi töötegemist ka välismaalt.

Näiteks Aasiast töötades aitavad ajavahega kaasnev rahulik hommikune ärkamine või paaritunnine jalutuskäik rannas enne tööpäeva algust tohutult akusid laadida. Lisaboonusena saab nädalavahetuseti, teades, et tööasjad on kõik kontrolli all, rahuliku südamega nautida päikest ja merd või ammutada endasse võõrast kultuuri.

Neile, kes on otsustanud töötada mingi perioodi välismaalt, olen omast kogemusest kokku pannud 11 punktist koosneva kontroll-lehe.

Leia uuendusmeelne ja toetav tööandja, kes on valmis sulle sellist vabadust pakkuma.Räägi kolleegidega läbi kõik see, mida oleks vaja sinu äraolekul kontoris teha ja millega nende abi vajad.Vali endale sobiv ajavöönd ja asukoht (Tais on aeg Eesti ajast 5 tunni võrra ees, seega töötan kohaliku aja järgi umbes 13.00-22.00. Tänu sellele saan hommikul nautida rannaskäike ning pärastlõunal ja õhtul tööle pühenduda), valiku tegemisel on abiks näiteks The Nomad List.Otsi stabiilse ja kiire internetiühendusega majutus.Jälgi, et töö tegemiseks oleksid mugavad tingimused. Näiteks ei ole suure laua olemasolu majutuses üldse nii enesestmõistetav kui võiks arvata, ja olulist rolli mängib ka võimalus vajadusel töö tegemiseks eralduda.Vali kaugtöö tegemiseks head tehnilised lahendused (nt Skype, Toggl jne), aruta IT-inimesega läbi, kas kõik kontoris kasutatav töötab ka kaugelt.Kui need tehnilised lahendused pole ettevõttes veel igapäevaselt kasutusel, kuid teised peavad neid kasutama sinuga suhtlemiseks, siis tutvusta neid ka kolleegidele.Varu vajalik tehnika – laptop ja mikrofoniga kõrvaklapid on esmatähtsad. Ideaalis võiks olla olemas ka monitor ja muu. Kui plaanid töötada mõnelt renditavalt koostööpinnalt (coworking space), siis on sealtpoolt tihti võimalik vajalikku rentida.Sea endale konkreetsed eemärgid, mida kaugtöö ajal silme ees hoida.Varu endale aega kohapeal sisseelamiseks, vajadusel majutuse vahetuseks jms. Nii võib suureks probleemiks osutuda ka näiteks nõrk internetiühendus.Võta julgus kokku ja mine!

Allikas: BDO artiklikogu

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456