26. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülikooli esimesteks aastateks on noortel olnud keskmiselt 2,5 töökohta

Foto: Scanpix/Panthermedia
Müügi- ja konsultatsiooniettevõte Southwestern Advantage korraldas Eesti suuremate ülikoolide esimese ja teise aasta tudengite seas küsitluse, millest selgus, et keskmiselt on selleks ajaks olnud igal tudengil 2,5 töökohta ning üle 43 protsendi küsitletutest sõltub oma vanemate materiaalsest toetusest.

Igal kevadel ja sügisel kutsub Southwestern Advantage noori tudengeid oma programmi kandideerima ja ühtlasi korraldab selle käigus üliõpilaste seas ka küsitluse, kus uuritakse nende materiaalse olukorra, töökohtade, investeerimise ja eesmärkide kohta.

Selgus, et küsitlusele vastanute seast üle 43 protsendi on veel oma vanematest või hooldajatest materiaalselt tugevalt sõltuv, kuid 32 protsenti enam sellist abi ei vaja. Veerand vastajatest märkis, et toetub mingil määral vanemate abile, kuid saaks ka ilma hakkama. „Kuigi suur osa noortest vajab siiski vanemate toetust, siis ilmnes samas, et ei istuta niisama käed rüpes ega kardeta raha teenimiseks tööd teha,” märkis Southwestern Advantage Eesti esindaja Erki Kukk. Keskmiselt on iga esimese ja teise aasta tudeng selleks ajaks tööd teinud 2,5 erineval töökohal. „Ülekaalukalt on siin esikohal muidugi klienditeeninduse valdkond, mis moodustas ametitest üle 31 protsendi,” ütles Kukk. Viiendik tudengitest on tegelenud ka erialase töö või praktikaga ja 15 protsenti lihtsama füüsilise tööga.   

Palgasoovi kohta on ligi pool vastajatest märkinud, et sooviks pärast lõpetamist kätte saada vähemalt 1000-1500 eurot. 16 protsenti rahulduks ka kuni 1000 euroga ja 8 protsenti arvas, et tuleviku teenistus võiks olla üle 2500 euro. 

Ka suvevaheajal jätkavad paljud tudengid töötamist. 32 protsenti vastanutest märkis, et tegutseb suvel edasi juba olemasoleval töökohal või teeb ajutist suvetööd. Ligi 20 protsenti kavatseb suurema osa suvest kulutada praktikal olemisele ja sama paljud võtavad selle aja puhkamiseks.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456