Riik sekkub palgaläbirääkimistesse

palk

Eestis on palgalõhe naiste ja meeste vahel nii suur, et teeb tervele Euroopale silmad ette. Sotsiaalministeerium otsustas sekkuda ja töötas välja kava, mis ebaõiglust vähendaks. Tänases „Poliitikute töölaua” saates annab selle kohta aru sotsiaalministeeriumi võrdõiguslikkuse poliitika juht Agnes Einman.

Einmani sõnul on Eestis võrdõiguslikkuse seadus küll olemas, ent kahjuks on probleeme selle rakendamisega. Ehk teisisõnu – tööandjad lihtsalt ei täida seda. Seetõttu on viimase Eurostati uuringu järgi Eestis palgalõhe naiste ja meeste vahel enam kui 23%, mis on Euroopa kõrgeim.

Sotsiaalministeeriumis valmis seaduseelnõu, mis pakub välja digitaalse tööriista, mis arvutaks andmete põhjal välja organisatsioonide palgalõhed ja edastaks selle info tööandjatele. Kui tööriist tuvastab soolise palgalõhe, siis tekib kohustus viia läbi võrdse palga audit ja seejärel tuleks välja töötada ka lõhe vähendamise tegevuskava.

„Tihti vaadatakse palka määrates otsa inimesele, kuid tegelikult on oluline vaadata otsa töökohale – millist kompetentsi see koht vajab ja millist kasu see toodab?” kirjeldas Einman. Selle järgi tuleks tema sõnul ka määrata palk.

Einmani sõnul ei ole Eesti palgalõhe suurel määral põhjendatud.

Kuidas hakkab riik kontrollima, et tööandjad võrdõiguslikkuse seadust täidavad, kuula homme kell 11 Äripäeva raadiost. Saadet juhib Eliisa Matsalu.

Osale arutelus

  • Eliisa Matsalu, Äripäev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Valdkonna töökuulutused

MAXIMA otsib PERSONALIDIREKTORIT

Fontes PMP OÜ

23. juuli 2018