Riik sekkub palgaläbirääkimistesse

palk

Eestis on palgalõhe naiste ja meeste vahel nii suur, et teeb tervele Euroopale silmad ette. Sotsiaalministeerium otsustas sekkuda ja töötas välja kava, mis ebaõiglust vähendaks. Tänases „Poliitikute töölaua” saates annab selle kohta aru sotsiaalministeeriumi võrdõiguslikkuse poliitika juht Agnes Einman.

Einmani sõnul on Eestis võrdõiguslikkuse seadus küll olemas, ent kahjuks on probleeme selle rakendamisega. Ehk teisisõnu – tööandjad lihtsalt ei täida seda. Seetõttu on viimase Eurostati uuringu järgi Eestis palgalõhe naiste ja meeste vahel enam kui 23%, mis on Euroopa kõrgeim.

Sotsiaalministeeriumis valmis seaduseelnõu, mis pakub välja digitaalse tööriista, mis arvutaks andmete põhjal välja organisatsioonide palgalõhed ja edastaks selle info tööandjatele. Kui tööriist tuvastab soolise palgalõhe, siis tekib kohustus viia läbi võrdse palga audit ja seejärel tuleks välja töötada ka lõhe vähendamise tegevuskava.

„Tihti vaadatakse palka määrates otsa inimesele, kuid tegelikult on oluline vaadata otsa töökohale – millist kompetentsi see koht vajab ja millist kasu see toodab?” kirjeldas Einman. Selle järgi tuleks tema sõnul ka määrata palk.

Einmani sõnul ei ole Eesti palgalõhe suurel määral põhjendatud.

Kuidas hakkab riik kontrollima, et tööandjad võrdõiguslikkuse seadust täidavad, kuula homme kell 11 Äripäeva raadiost. Saadet juhib Eliisa Matsalu.

Osale arutelus

  • Eliisa Matsalu, Äripäev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Valdkonna töökuulutused