3. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaugtöö 10 suurimat väljakutset

BDO koolitustiimi liige Sandra Lindermann
Tänavu jaanuaris tegi BDO Eesti ajalugu ning korraldas pere- ja töötajasõbraliku tööandja programmi raames kaugtöö pilootprojekti. Kui kodukontorit ja laste tööle kaasa võtmise võimalust on BDO töötajad saanud nautida juba pikemat aega, siis seekord otsustas ettevõte teha suure sammu paindlikuma töökorralduse nimel ja pakkuda oma töötajatele ka kaugtöö tegemise võimalust välismaalt.

Põgenedes põhjamaise kaamose eest, veetis BDO koolitustiimi liige Sandra Lindermann ühe kuu soojal ja päikeselisel Taimaal, et saada kinnitust küsimusele, kas kaugtöö ettevõttes toimib ja pakub töötajatele lisaväärtust. Sandra on kirjutanud oma kogemuse põhjal väikese nupukese, mis sel korral hõlmab kümmet kriitilist punkti, millele kaugtööd plaanides tuleks kindlasti ette mõelda ja millega arvestada.

Sandra Lindermanni kaugtöö katseprojekti esimest osa võid lugeda SIIT!

IT- ja töövahendid Enesemotiveerimine ja -juhtimineKoostöö kolleegidegaKulukusTeises ajavööndis töötamine kohaliku aja järgi vahemikus 13.00–22.00. Nii sain hommikupoolikul rahulikult ärgata, nautida mõnetunnist rannaskäiku ja enne tööle asumista lasta hea maitsta Tai köögi parimatel paladel, süües Eesti hommikusöögi ajal lõunat ja lõunasöögi ajal õhtust. Sihtriigi valikul on ajavahe üks tähtsamaid faktoreid. Kui ei soovi kohaliku aja järgi päris öösel tööd teha, aga sinu ametikohal on kolleegidega ühel ajal töö tegemine oluline, siis ei ole näiteks muidu mõnus ja päikeseline Miami kaugtöö jaoks hea valik.Tööülesanded, mida ei saa eemalt tehaJuhendamine ja juhtimineÜksildustunne, kuuluvustunde vähenemine Töökeskkond„Minu töös pole võimalik!” Allikas: BDO artiklikogu

Kõik kaugtööd tegevad inimesed, kelle kogemustest olen lugenud, on ühel meelel, et hea internetiühendus on absoluutselt hädavajalik. Tänu põhjalikule eeltööle suutsin probleeme internetiühendusega vältida. Kõik muu saab toimima panna, ent kui nett on kehv, on olukord täbar ja paljud asjad võivad jääda tegemata. Kohvikutest töötamine võib vahelduseks olla tore, kuid näiteks videotega Skype’i-kõnede tegemiseks ei pruugi igasugusest ühendusest piisata. Seega, mõtle ette ja veendu, et internetiühendus ja töövahendid oleks tasemel.

Selleks, et säilitada sihtkohta kohale jõudes endiselt motivatsioon ja tööhoog, tasub enne kaugtööle asumist seada endale selged eesmärgid ja neid ka teistele kommunikeerida. Kaugtööl motivatsioon pigem tõuseb, sest selgelt on tunda tööandja usaldus ja loomulikult ei soovi seda kuritarvitada.

Kokkulepped töökaaslastega peavad olema enne teele asumist tehtud. Näiteks on oluline selgeks teha, millised on eelistatud viisid sinuga kiirelt kontakti saada. Kui kasutusele tulevad mingil viisil uued suhtluskanalid, on oluline need ka eelnevalt ära katsetada ja kõigile selgeks õpetada.

Elukallidus on kindlasti üks faktor, millega on tarvis arvestada. Samas on näiteks Aasiast tööd tehes kulud päris mõistlikult kontrolli all. Väga hea allikas otsuse tegemiseks ja taustainfo saamiseks on just kaugtöötajatele mõeldud elukalliduse kalkulaator, kust on võimalik leida infot lausa linna (mitte ainult sihtriigi) täpsusega. Vastavalt vajadusele saab näiteks asukoha suhtes kompromisse teha, kuid see, mille pealt ei saa minu hinnangul kokku hoida, on hea internet.

Minu jaoks oli eri ajavööndites elamine ja töötamine tegelikult üks suuremaid plusse kaugtöö juures. Tegin tööd ja olin pidevalt online

Raamatupidamis-, auditi- ja ärikonsultatsiooniettevõttes töötades võivad suurimaks takistuseks kaugtööle asumisel saada tööülesanded, mida ei ole võimalik eemalt teha. Ka mul on tööülesandeid, mida kaugelt teha ei saa. Suurepärane lahendus sellele olukorrale oli ülitubli praktikandi kaasamine. Sellise lahendusega saab tabada kaks kärbest ühe hoobiga: olla ise eemal ja anda õppivale inimesele väga arendav ja iseseisvust pakkuv praktikavõimalus.

Eemalt praktikanti juhendada või projekte juhtida on kohati pingeline, kuid kindlasti mitte võimatu. Õnneks leidsin endale väga asjaliku praktikandi Merilin Talimetsa Tartu Ülikoolist, kes jäi samuti sellise pisut ebatavalise praktikaformaadiga rahule: „Praktika sooritamise ajal viibis minu juhendaja Sandra pea terve aja välismaal Tais kaugtöö pilootprojekti raames. See oli kindlasti väga huvitav aeg nii mulle praktikandina kui ka Sandrale endale. Alguses oli ikka väike ärevus sees, et kuidas igapäevane suhtlus toimima hakkab, kelle poole ma abi vajades esimesena pöörduda saan ja kuidas Sandra mind üldse juhendada saab, kui otseselt teda ju kontoris ei viibi. Õnneks said kõik need kahtlused väga kiiresti lahenduse. Sandra oli olemas esmaspäevast reedeni absoluutselt igal ajal ja iga kell. Mitte kordagi ei tekkinud minu praktika ajal olukorda, kus ma ei saanud Sandralt abi või nõu, kuidas miskit paremini teha või mida üldse teha. Kogu see kaugtöö katsetamise projekt oli ka minule täiesti uus kogemus ja väga põnev periood ning kindlasti saab selle õnnestunuks lugeda. Info oli iga päev olemas, ülesandeid sain jooksvalt kogu aeg juurde ja üksi ei jäänud ma kordagi.”

Kodust eemale minnes võib tunduda hirmutav sõpradest ja töökaaslastest eemalolek. Tagantjärele aga võin öelda, et eemalejäämise tunnet mul selle kuu ajaga ei tekkinud. Tänu tehnoloogilistele võimalustele olin pidevalt kursis Eestis toimuvaga ja kohapeal oli avastamisrõõmu selleks ajaks küll kuhjaga, aeg lendas liigagi ruttu. Pikema perioodi vältel võib aga üksildustunne kimbutama tulla. Sel juhul võib hea lahendus olla näiteks elukaaslase või hea sõbraga koos väljakutse vastu võtta.

Ergonoomilise ja mugava töökoha leidmine on oluline. Õnneks leidub ka selliseid majutusi, kus sellele on mõeldud. Põhjaliku otsingu tulemusel vedas ka minul korteriga, kus lisaks väga heale internetiühendusele oli omanik taganud ka monitorid, nii et polnud tarvis kuu aega vaid pisikese sülearvuti ekraani taga istuda. Mida pikem on kaugtöö periood, seda suurema tähtsusega selline mugavus on. 

Soovitan välja mõelda ja endale kirja panna samasuguste mummukestena nagu minu mõttearendus, mis on need asjad, mis just sinu töö juures võivad takistuseks saada. Kui probleemid on kaardistatud, saab nendele lahendust otsima hakata. Kui näiteks mingil perioodil ei ole kaugtöö kohe kuidagi mõeldav, tasub ette võtta kogu aasta plaan (sest kaugelt töötamine vajab üldiselt omajagu ettevalmistust), ja ehk siis õnnestub leida periood, kus tööülesanded on täidetavad interneti vahendusel. Hea tahtmise ja toetava tööandjaga on palju rohkem võimalik, kui algul võib tunduda.

Autor: Sandra Lindermann, BDO koolitustiim

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456