11. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soovid vähendada hajameelsust ja arendada selget mõtlemist?

Foto: Scanpix/Panthermedia
Hajameelsust kirjeldatakse sageli kui pea pilvedes olekut. Tüüpilised hajameelsuse tunnused on keskendumis- ja eneseväljendusraskused. Kujuta ette, et suudaksid kontsentreerida oma aju energiat üheks valguskiireks ja suunata laserina sellele, mida soovid saavutada.

Paljudel inimestel on raskusi keskendumisega. Ja kui sa ei keskendu, on kõik, mida sa teed, raskem ja võtab kauem aega, kui sooviksid.

Korrasta segadus

Segadus tekitab stressi. On tugev seos füüsilise ja vaimse keskkonna vahel. Segadus ei mõju hästi vaimule ja tervisele ning pikemas perspektiivis võib see tekitada kerget ärevust.

Me kõik soovime leida viise, kuidas luua sisukat elu vähemate häirijatega. Korrasta segadus oma kontoris ja töölaual ning aju saab sellest rahustava sõnumi. Alusta korrastamisega juba täna väikeste, aga intensiivsete tegevustega. Sa ei pea koristama kõike ühe päevaga, alusta väikeste sammudega ja kujunda sellest igapäevane harjumus. Tee plaan sellest, mida kavatsed korrastada, puhastada ja organiseerida pikema perioodi jooksul.

Rööprähklemine ei tööta

Võimet mitut asja korraga teha ei tasu hinnata. Ülesannete vahel hüplemisel on märkimisväärsed kahjud. Nii ei saa aru, kui kaua sa tegelikult tõhusalt töötad, sest toimub pidev hipokampuse ehk lühiajalise mälu sisse-välja lülitamine.

Uuringud näitavad, et tegevuste vahetamine kulutab rohkem kaloreid ja väsitab aju ning see vähendab üldist võimekust tulemuslikult mõelda ja töötada. Pühendu sellele, et teeksid ühte asja korraga. Kõrvalda võimalikud häirijad (pane telefon hääletuks, sulge e-post), enne kui süvened töösse, et vähendada kiusatust ülesandeid vahetada.

Kasuta kolmest üheks meetodit

Vali välja kolm kõige olulisemat ülesannet ja siis keskendu teatud aja jooksul ühele neist. Tegele nende kolme ülesandega, hoides tasakaalu fookuse ja vahelduse vahel.

Loobu kiiretest ülesannetest

Ole levist väljas. Sinu tulemuslikkus, loovus ja järgmine suur idee sõltub sellest. Kiirus hävitab tulemuslikkuse. Kiired, aga ebaolulised ülesanded on peamised häirijad. Viimase hetke segajad ei ole sageli prioriteetidega seotud. Vahel karjuvad olulised ülesanded näkku, aga me eirame neid ja vastame kiiretele, aga ebaolulistele asjadele. See tuleb ümber pöörata.

Võime eristada kiired ja olulised ülesanded on sinu edu jaoks oluline. Olulised ülesanded on need, mis on seotud sinu pikaajaliste eesmärkide, missiooni ja väärtustega. Võib olla keeruline järjepidevalt neid teistest eristada.

Ära toida oma mugavust

Mugavus annab meile emotsionaalse turvatunde. Kui tunneme ennast mugavalt ja elu on hea, siis aju toodab kemikaale nagu dopamiin ja serotoniin, mis tekitavad hea tunde. Aga pikaajaliselt on mugavus ajule kahjulik.

Ilma vaimse stimulatsioonita need aju neuronite ühendused, mis hoiavad informatsiooni liikumas, kahanevad või kaovad üldse. Aktiivne elu kasvatab dendriitide võrgustikke ajus ja kasvatab aju plastilisust. Michael Merzenich, kes on aju plastilisuse uurimise pioneer, ütleb, et tuttavast kaugemale minek on aju tervise jaoks hädavajalik. Uute kogemuste otsimine, uute oskuste õppimine ja avatus uutele ideedele inspireerib ja arendab meid ning see parandab mõtteselgust.

Ära istu vaikselt

Päev otsa vaikselt istumine ja nii iga päev, on kahjulik. Füüsilisel aktiivsusel võib olla tugev mõju sinu ajule ja tujule.

Aju kirjeldatakse sageli kui lihast. Seda peab treenima, et saaks paremaid tulemusi. Uuringud näitavad, et keha liigutamine parandab kognitiivseid funktsioone. 30-45 minutit kerget jalutuskäiku kolm korda nädalas võib tõrjuda vaimset kulumist. Mida teed oma kehale, mõjutab ka vaimseid võimeid. Leia midagi, mida naudid, ning tee seda. Ja mis kõige olulisem, tee sellest harjumus.

Lõpeta meedia tarbimine ja tegele selle asemel loominguga

On erakordselt lihtne tarbida infot. Sa oled passiivne, lõõgastunud. Aga iga tarbitud info on selle arvelt, mida ise võiksid luua. Piira oma massimeedia tarbimist. Juuruta loovuse harjumus. Küsi, kas see on mingil moel minu elule kasulik. Kas kogu see info paneb mind rohkem tegutsema? Kas see viib mind olulisel moel edasi?

Lase loovusel määrata oma tähelepanu. Võimalda uudishimul ennast juhtida ja avastada ning tegeleda millegagi, mis on sulle oluline. Võta aega, et luua midagi unikaalset.

Idee on selles, et ennast kaotada ja olla kaasa haaratud nagu siis, kui olid laps. Kui saavutad mõnes tegevuses sellise tunde, siis jätka selle tegemist!

Jaga oma tõelist mina kõigi meie teistega.

Ilmunud Tööheaolu.ee-s

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456