21. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas alustada uuel töökohal?

Foto: Scanpix/Panthermedia
Oled sa kunagi mõelnud, et töölepingu sõlmimine on partnerlus võrdsete osapoolte vahel? Mitte ainult sina ei pea sobituma uude ametisse ja meeskonda vaid ka sinu uus juht peab pingutama, et just sinu oskustega indiviid töökollektiivi sisse sulaks!

Haarates ise initsiatiivi järgmise kahe nipi abil, leiad sa oluliselt parema töökoha ning ka tööandja näeb sind kui teadlikku ja arengule suunatud töötajat.

1. nipp: proovipäev

Anna oma soovist proovipäevale tulla teada juba töövestlusel. See lööb tööandja heas mõttes pahviks – milline ootamatu initsiatiiv! Ja sellest võidate mõlemad. Kui sina oleksid ettevõtja, kas ei tahaks sa siis ühe päeva jooksul oma võimalikku uut töötajat paremini tundma õppida, enne kui temaga töölepingu sõlmid?

Sinule endale on ülimalt tähtis, et hakkaksid tööle juhi juures, kes jagab sinuga sarnaseid väärtusi ja kelle meeskonna töökultuur on sinule vastuvõetav. Milline on juhtimisstiil ja kollektiivi hoiakud, kas sinu töökaaslased on rõõmsad ja tervitavad sind? Tunneta ja taju: kuidas see keskkond sinuga sobituks.

Ja kui sa otsid endale tõsiselt head töökohta, mida sa peaksid tegema, siis üks päev võimaliku tööandja juures veeta ei ole ju palju!

2. nipp: regulaarsed vestlused juhiga

Kui oled peale proovipäeva otsustanud, et see ametikoht on mõeldud just sinule, siis on aeg ette võtta järgmine samm – pahviks löödud juht tagumikule kukkuma panna!

Küsi oma arengu toetuseks regulaarseid iganädalasi vestlusi. Vaevalt, et tööandja selle peale „ei” ütleb: pigem mõtleb, et lõpuks ometi on ta oma meeskonda tõelise pärli leidnud! Lepi kokku sobiv nädalapäev ja aeg ning ole järjekindel kohtumise toimumise osas – sellest sõltub ju sinu edu!

Hea vestluse pikkus on näiteks kolmkümmend minutit. Selle aja jooksul saad rääkida oma nädalast: mis sa tegid ja kuidas; mis õnnestus ja mis mitte; mida soovid teha paremini ja millist abi juhilt ootad! Anna kindasti teada oma vajadustest, ootustest ja ideedest ning küsi ka juhi tagasi- ja edasisidet. Eriti julge ole küsima oma tööülesannete kohta – oled ju sina see, kes neid edaspidi täitma hakkab.

Võib juhtuda, et selline lähenemine on juhi jaoks uus, aga jää enesele kindlaks, sest just nii saad sina enesele luua hea töökoha ja sobivad tingimused.

Kui nüüd seda lugu loed ja meenutad, et sinu töösuhe algus oli just sarnane, siis oled ilmselt sattunud heasse töökohta või on sul lihtsalt juhiga vedanud. Uuel kohal töö alustamine peaks olema periood, kus katsetad oma ideedega, tagasi- ja edasisidestad tehtut regulaarselt ning saate mõlemapoolselt aimu koostöö sobivusest. Julgust!

Allikas: rejiovaljak.ee, Sekretar.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456