28. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes peab maksma sotsiaalmaksu miinimumi, juhul kui on mitu tööandjat?

Tõnis Elling selgitab sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse reegleid mitme tööandja korral
Foto: pixabay
Reeglina maksab tööandja töötaja või ametniku eest sotsiaalmaksu kuu tasu ulatuses, kuid mitte vähem kui miinimum kuumäär. See tähendab, et kui töötaja teenib vähem kui kuumäär, siis maksab tööandja ikkagi sotsiaalmaksu kuumääralt. Kes ja kui palju maksab aga siis, kui tööandjaid on mitu?

Sotsiaalamaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär on 2018. aastal 470 eurot (2017. aastal oli see 430 eurot). See tähendab, et tööandja minimaalne sotsiaalmaksu kohustus töötaja kohta on 155,10 eurot kuus. Reeglina maksab tööandja töötaja või ametniku eest sotsiaalmaksu kuu tasu ulatuses, kuid mitte vähem kui miinimum kuumäär. See tähendab, et kui töötaja teenib vähem kui kuumäär, siis maksab tööandja ikkagi sotsiaalmaksu kuumääralt. Miinimumsummalt sotsiaalamksu maksmise eesmärgiks on vältida ravikindlustuskaitse saamist olukorras, kus töötja või teenistuja eest ei maksta sotsiaalmaksu. Miinimummääralt ei pea tasuma sotsiaalamaksu, kui isik saab töötasule lisaks riiklikku pensioni või on osalise töövõimega.

Mitme tööandjaga töö- või teenistussuhtes oleva isiku eest maksab sotsiaalmaksu vähemalt kuumääralt tööandja, kes tulumaksu kinnipidamisel arvestab maksuvaba tulu tulumaksuseaduse (TuMS) § 42 lõigete 1 ja 2 kohaselt. Teiste sõnadega on nii, et vähemalt kuumääralt maksab sotsiaalmaksu see tööandja, kellele on töötaja esitanud avalduse maksuvaba tulu arvestamiseks. Kusjuures tuleb tähelepanelik olla, et kui töötaja on esitanud avalduse mitte arvestada maksuvaba tulu või arvestada 0 eurot, siis on ka see esitatud avaldus, mis toob kaasa kuumääralt sotsiaalmaksu maksmise kohustuse. Kui isik töötab mitme tööandja juures ja pole esitanud ühelegi tööandjale avaldust maksuvaba tulu arvestamiseks, siis maksvad tööandjad sotsiaalmaksu tegeliku kuutasu alusel. Seega makasuvaba tulu arvestamise avalduse esitamine on töötaja enda huvides.

TuMS § 42 lg 2 kohaselt saab mitme tööandja juures töötav isik esitada avalduse maksuvaba tulu arvestamiseks ainult ühele tööandajale, v.a. kui väljamakse saaja saab maksustatavat tulu lisaks Sotsiaalkindlustusametilt. Juhul kui väljamakse saaja saab samaaegselt maksustatavat tulu Sotsiaalkindlustusametilt ja palgatulu maksjalt, võib ta esitada maksuvaba tulu avalduse mõlemale tulumaksu kinnipidajale. Sel juhul ei või avaldustele märgitud maksuvaba tulu kokku ületada 500 eurot.

Kui maksuvaba tulu arvestaval tööandjal on tõend samal maksustamisperioodil isikule teise tööandja makstud tasu kohta, võib ta nimetatud isiku eest sotsiaalmaksu maksta kuumäära ja teise tööandja makstud tasu vahelt, kuid vähemalt summalt, mille ta isikule kuu eest on maksnud. Isik on kohustatud maksuvaba tulu arvestavale tööandjale esitama uue tõendi tasu saamisele järgneva kuu viiendaks kuupäevaks, kui teise tööandja makstud tasu suurus erineb viimati esitatud tõendil märgitust.

Ehk siis vähemalt kuumääralt tuleb sotsiaalmaksu maksta sellel tööandjal, kellele on töötaja esitanud avalduse maksuvaba tulu arvestamiseks.

Allikas: Raamatupidaja.ee

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456